Eldurvult a helyzet Franciaországban: nagyon aggódik a mezőgazdasági miniszter

MTI
Negyvenegyre nőtt a madárinfluenza-gócok száma Franciaországban, a betegség megjelent a nyugati országrészben fekvő Vendée megyében is - közölte sajtótájékoztatóján Julien Denormandie, francia mezőgazdasági miniszter, aki szerint "ez nagy aggodalomra ad okot".

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A múlt hét végén még huszonhat gócot tartottak nyilván a francia a baromfitelepeken. A vírust novemberben fedezték fel az északi országrész egyik baromfitelepén, a legtöbb góc a délnyugati országrészben található. Ugyanakkor a miniszter szerint jobb a helyzet, mint tavaly télen volt, amikor a betegség csaknem 500 baromfitelepet érintett és több mint hárommillió szárnyast, elősorban kacsát kellett levágni.

Tavaly ilyenkor több mint hatvan gócnál tartottunk. Akkor a vírus már hetek óta kicsúszott az ellenőrzés alól

- tette hozzá Julien Denormandie.

A miniszter december 31-i becslése szerint a levágott állatok száma 600 ezer és 650 ezer között mozgott a járvány kezdete óta. Julien Denormandie a védelmébe vette a szabadban élő állatok izolálására vonatkozó november elejei döntést is, amelynek célja annak megakadályozása, hogy a szárnyasok a vírust terjesztő vándormadarakkal érintkezzenek. A tenyésztők egy része által bírált intézkedést a leginkább veszélyeztetett területeken már szeptemberben elrendelték.

Julien Denormandie kedden leszögezte, hogy ezek nélkül az intézkedések nélkül sokkal drámaibb lenne a helyzet. Franciaországban 2015 óta már negyedszer jelent meg a vírus, amely nem kíméli az ország európai szomszédjait sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?