Eldurvult a helyzet Franciaországban: nagyon aggódik a mezőgazdasági miniszter

MTI
Negyvenegyre nőtt a madárinfluenza-gócok száma Franciaországban, a betegség megjelent a nyugati országrészben fekvő Vendée megyében is - közölte sajtótájékoztatóján Julien Denormandie, francia mezőgazdasági miniszter, aki szerint "ez nagy aggodalomra ad okot".

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A múlt hét végén még huszonhat gócot tartottak nyilván a francia a baromfitelepeken. A vírust novemberben fedezték fel az északi országrész egyik baromfitelepén, a legtöbb góc a délnyugati országrészben található. Ugyanakkor a miniszter szerint jobb a helyzet, mint tavaly télen volt, amikor a betegség csaknem 500 baromfitelepet érintett és több mint hárommillió szárnyast, elősorban kacsát kellett levágni.

Tavaly ilyenkor több mint hatvan gócnál tartottunk. Akkor a vírus már hetek óta kicsúszott az ellenőrzés alól

- tette hozzá Julien Denormandie.

A miniszter december 31-i becslése szerint a levágott állatok száma 600 ezer és 650 ezer között mozgott a járvány kezdete óta. Julien Denormandie a védelmébe vette a szabadban élő állatok izolálására vonatkozó november elejei döntést is, amelynek célja annak megakadályozása, hogy a szárnyasok a vírust terjesztő vándormadarakkal érintkezzenek. A tenyésztők egy része által bírált intézkedést a leginkább veszélyeztetett területeken már szeptemberben elrendelték.

Julien Denormandie kedden leszögezte, hogy ezek nélkül az intézkedések nélkül sokkal drámaibb lenne a helyzet. Franciaországban 2015 óta már negyedszer jelent meg a vírus, amely nem kíméli az ország európai szomszédjait sem.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?