Eldurvult a helyzet Franciaországban: nagyon aggódik a mezőgazdasági miniszter

Eldurvult a helyzet Franciaországban: nagyon aggódik a mezőgazdasági miniszter

MTI
Negyvenegyre nőtt a madárinfluenza-gócok száma Franciaországban, a betegség megjelent a nyugati országrészben fekvő Vendée megyében is - közölte sajtótájékoztatóján Julien Denormandie, francia mezőgazdasági miniszter, aki szerint "ez nagy aggodalomra ad okot".

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A múlt hét végén még huszonhat gócot tartottak nyilván a francia a baromfitelepeken. A vírust novemberben fedezték fel az északi országrész egyik baromfitelepén, a legtöbb góc a délnyugati országrészben található. Ugyanakkor a miniszter szerint jobb a helyzet, mint tavaly télen volt, amikor a betegség csaknem 500 baromfitelepet érintett és több mint hárommillió szárnyast, elősorban kacsát kellett levágni.

Tavaly ilyenkor több mint hatvan gócnál tartottunk. Akkor a vírus már hetek óta kicsúszott az ellenőrzés alól

- tette hozzá Julien Denormandie.

A miniszter december 31-i becslése szerint a levágott állatok száma 600 ezer és 650 ezer között mozgott a járvány kezdete óta. Julien Denormandie a védelmébe vette a szabadban élő állatok izolálására vonatkozó november elejei döntést is, amelynek célja annak megakadályozása, hogy a szárnyasok a vírust terjesztő vándormadarakkal érintkezzenek. A tenyésztők egy része által bírált intézkedést a leginkább veszélyeztetett területeken már szeptemberben elrendelték.

Julien Denormandie kedden leszögezte, hogy ezek nélkül az intézkedések nélkül sokkal drámaibb lenne a helyzet. Franciaországban 2015 óta már negyedszer jelent meg a vírus, amely nem kíméli az ország európai szomszédjait sem.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38