Veszélyes vérszívók lepték el a magyar kerteket: senki sincs biztonságban tőlük

Veszélyes vérszívók lepték el a magyar kerteket: senki sincs biztonságban tőlük

agrarszektor.hu
Most a legaktívabbak a kullancsok, így az elkövetkező hetekben a legvalószínűbb, hogy találkozunk a vérszívókkal, ráadásul a hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt egyes területeken kiugróan sok kullancs lehet. Érdemes tehát a következő időszakban rendszeresn átvizsgálni magunkat, főleg kirándulás vagy akár kerti munka után.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ezekben a hetekben a legvalószínűbb, hogy találkozunk a vérszívókkal, hiszen most a legaktívabbak. A hirtelen hőmérséklet-emelkedés miatt bizonyos területeken ráadásul kiugróan sok kullancs lehet

 - mondta az InfoRádióban Földvári Gábor, az Ökológiai Kutatóközpont Evolúciótudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Kiemelte, a vérszívók télen nyugalmi fázisba kerülnek, ám nem pusztulnak el, ráadásul az enyhe telek során lerövidül a nyugalmi fázisuk, hosszabb ideig aktívak, ez pedig végül azt eredményezheti, hogy több lesz belőlük. Mindez azt jelenti, hogy a tavasz kezdetének korábbra tolódása nagyban segíti az állat szaporodását és túlélését. 

A kullancsok irtása a szabadban nem lehetséges. Így kirándulásnál vagy akár kerti munka közben is tanácsos riasztószereket használni, majd átvizsgálni magunkat. Ha érintkeztünk aljnövényzettel, mindig gondoljunk arra, hogy találkoztunk a vérszívókkal. Viszont ha átnézzük magunkat, családtagjainkat alaposan egy zseblámpa segítségével, akkor az egészen kicsi, lárva-nimfa kullancsokat is észrevehetjük, és ezeket eltávolítva megelőzhetjük gyakorlatilag az összes kullancs által terjesztett kórokozó miatti betegséget

 - hangsúlyozta Földvári Gábor.

Az átlaghőmérséklet emelkedése miatt egyre több nem őshonos kullancsfaj is megjelenik Magyarországon a szakértők szerint. Ilyen például a Hyalomma kullancs, aminek csípése a krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?