Új szuperkullancs jelent meg: ritka betegséget hordozhat

agrarszektor.hu
Már hat amerikai államban találtak olyan kullancsokat, amelyek hordozzák a vírust, mellyel kapcsolatosan nem pánikot szeretnének kialakítani az amerikai Emory Egyetem kutatók: azt szeretnék, hogy a meleg napok kezdete előtt az emberek tisztában legyenek azzal, hogy a kullancsok csípése ezt a lehetőséget is hordozza. A magányos csillag névre hallgató kullancs a Heartland-vírust terjeszti, a kórokozó az alapbetegségekkel rendelkezőknél és az időseknél súlyos megbetegedés vagy halál kockázatával járhat.

Agrárszektor 2022 konferencia

Jövő héten érkezik az idén 10 éves Agrárszektor konferencia, a hazai agrárium kiemelkedő kétnapos szakmai eseménye Siófokon! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján! 

A Heartland-vírusról még nem sokat tudunk. Kullancscsípés útján átadva lázat, fáradtságot, csökkent étvágyat, fejfájást, hányingert, hasmenést, izom- vagy ízületi fájdalmat okozhat. Az nem világos, hogy más kullancsok is terjeszthetik-e a vírust, vagy az emberek más módon is megfertőződhetnek-e vele - írja az Infostart az NBC News alapján. A CDC szerint 2021 januárjáig mindössze 50 esetet jelentettek a vírus által okozott betegségből. Súlyos esetekben a betegek kórházban kötöttek ki, és bár a legtöbbjük teljesen felépült, néhány idősebb, alapbetegséggel rendelkező beteg azonban elhunyt. Néhány, a vírussal fertőzött embernél a normálisnál alacsonyabb fehérvérsejtszámot és a véralvadást segítő vérlemezkék normálisnál alacsonyabb számát diagnosztizálták. A májfunkciós tesztek megnövekedett májenzimszintet mutathatnak, ami betegségre utalhat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubilál a hazai agrárium hagyományos, év végi csúcsrendezvénye
EZT OLVASTAD MÁR?