Új szuperkullancs jelent meg: ritka betegséget hordozhat

Új szuperkullancs jelent meg: ritka betegséget hordozhat

agrarszektor.hu
Már hat amerikai államban találtak olyan kullancsokat, amelyek hordozzák a vírust, mellyel kapcsolatosan nem pánikot szeretnének kialakítani az amerikai Emory Egyetem kutatók: azt szeretnék, hogy a meleg napok kezdete előtt az emberek tisztában legyenek azzal, hogy a kullancsok csípése ezt a lehetőséget is hordozza. A magányos csillag névre hallgató kullancs a Heartland-vírust terjeszti, a kórokozó az alapbetegségekkel rendelkezőknél és az időseknél súlyos megbetegedés vagy halál kockázatával járhat.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A Heartland-vírusról még nem sokat tudunk. Kullancscsípés útján átadva lázat, fáradtságot, csökkent étvágyat, fejfájást, hányingert, hasmenést, izom- vagy ízületi fájdalmat okozhat. Az nem világos, hogy más kullancsok is terjeszthetik-e a vírust, vagy az emberek más módon is megfertőződhetnek-e vele - írja az Infostart az NBC News alapján. A CDC szerint 2021 januárjáig mindössze 50 esetet jelentettek a vírus által okozott betegségből. Súlyos esetekben a betegek kórházban kötöttek ki, és bár a legtöbbjük teljesen felépült, néhány idősebb, alapbetegséggel rendelkező beteg azonban elhunyt. Néhány, a vírussal fertőzött embernél a normálisnál alacsonyabb fehérvérsejtszámot és a véralvadást segítő vérlemezkék normálisnál alacsonyabb számát diagnosztizálták. A májfunkciós tesztek megnövekedett májenzimszintet mutathatnak, ami betegségre utalhat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?