Elképesztő, mire jöttek rá a magyar kutatók a pontyokkal kapcsolatban

Elképesztő, mire jöttek rá a magyar kutatók a pontyokkal kapcsolatban

agrarszektor.hu
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kutatóinak eredményei szerint a γ-amino-vajsav révén növelhető a pontytenyésztés intenzifikációja, miközben az immunrendszerre gyakorolt hatás által javulhat a halak betegségekkel szembeni ellenállóképessége is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az akvakultúrában történő haltermelés sikeressége nagymértékben függ a halbetegségek megjelenésétől, azok nem kívánt hatásaitól. A kórokozó mikroorganizmusok elterjedésének megakadályozása, kontroll alatt tartása érdekében azonban - a hagyományosan használt mesterséges gyógykészítmények, vakcinák alkalmazása helyett - egyre növekvő figyelmet kapnak a természetes immunstimulátorok. Ezek alkalmazásának különösen jó lehetőségei vannak, hiszen a halak betegségek elleni védekezésében jóval fontosabbak a természetes immunrendszer elemei, mint a magasabb rendű gerincesek esetében.

A γ-amino-vajsav (GABA) egy nem-esszenciális aminosav, amely rendkívül fontos idegi ingerület átvivő anyagként működik a szervezetben, gazdasági állatok esetében pedig jótékony hatással van a növekedésre és az étvágyra is. Azt azonban korábban még nem vizsgálták, hogy ez az immunstimuláló és növekedést segítő hatású aminosav miként alkalmazható takarmánykiegészítőként a hazai akvakultúra meghatározó halfaja, a ponty esetében. A 25,5 millió forint támogatással lezajlott, 2018-2.1.17-TÉT-KR-2018-00002 számú projekt célja tehát az volt, hogy megállapítsák, hogyan hat a GABA a ponty termelési mutatóira, kórokozók elleni védekezőképességére és élettani paramétereire, továbbá, hogy milyen bekeverési arányt célszerű alkalmazni a ponty nevelőtápokban.

A MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet Halászati Kutató Központ (MATE AKI HAKI) kutatóinak vizsgálatából kiderült, hogy a GABA növekedésre gyakorolt hatása következtében növelhető a pontytenyésztés intenzifkációja, miközben az immunrendszerre gyakorolt hatás által javulhat a halak betegségekkel szembeni ellenállóképessége. A termelési paraméterek és az élettani vizsgálatok alapján a kutatók az optimális GABA bekeverési arányt is meghatározták, valamint kidolgozták ajánlásaikat a premix- és takarmánygyártók számára.

A 2018-2.1.17-TÉT-KR-2018-00002 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a "Magyar-koreai kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat" - 2018-2.1.17-TÉT-KR pályázati program finanszírozásában valósult meg. A projekt megvalósítása során a MATE AKI HAKI szakértői hosszú távú szakmai kapcsolatokat alakítottak ki a Pukyong National University, Feeds and Foods Nutrition Research Center kutatóival. Az elvégzett kísérletekből kapott eredményeket a dél-koreai partnerrel közösen tették közzé hazai és nemzetközi konferenciákon, valamint tudományos publikáció formájában, annak érdekében, hogy azok mind a tudományos, mind a szakmai közönséghez eljussanak, elősegítve ezzel az ágazat versenyképességének növekedését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13