Észrevetted, hogy kevesebb van ebből a magyar húsból a hazai boltokban?

Észrevetted, hogy kevesebb van ebből a magyar húsból a hazai boltokban?

agrarszektor.hu
A tavalyi rendkívüli aszály, a takarmány és egyéb inputanyagok ugyancsak drasztikus áremelkedései, az infláció a halászati ágazat szereplőit is igen nehéz helyzetbe hozta. Különösen a vízhiányt szenvedte meg az ágazat. Az idei év azonban kedvezőbb feltételekkel indult, mert volt elegendő csapadék a tavak feltöltéséhez, így a haltermelés is jobb eredményt hozhat a tavalyinál.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ha a tavalyi évvel hasonlítjuk össze az idei év kezdetét, akkor jobb helyzetben vannak a haltermelők - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ). Az időjárás váratlanul „megkönyörült” a haltermelőkön, mert a dunántúli völgyzárógátas halastavak is felteltek vízzel, sőt egyes térségek bőséges csapadékban részesülhettek. Volt olyan tórendszer, ahol többször is kicserélődött a víz, mert olyan bőséges csapadék érkezett a téli, kora tavaszi időszakban. Ami még pozitívum a halászati ágazat számára, hogy az idei takarmánytermések a tavalyinál elérhetőbb áron vásárolhatók, hiszen mintegy 50-60 százalékos áresés következett be a takarmánypiacon (ez persze a szántóföldi növénytermesztőknek, takarmánygyártóknak nem jó hír). Dr. Németh Istvánnal, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke mlondta, hogy mindezek következtében optimistább terméskilátásokkal számolhatnak a haltermelők az év végi lehalászáskor. Az ágazat évtizedek óta küzd a szakképzett munkaerőhiánnyal.

A pozitívumok mellett természetesen negatív folyamatok is nehezítik a gazdálkodást. A bérek, az energia és más fontos költségek tovább növekedtek. Igen nehéz a kétkezi munkára még szakképzetlen munkaerőt találni, mert a vidéki foglalkoztatásban szinte ritkának számít az a munkaerő, aki a halászatban a nyár időszakában jellemző nehéz fizikai munkára is kapható, illetve alkalmas. Ezért a munkáért pedig növekvő béreket kell kifizetni. A szállítási költségek sem csökkentek, és köztudomású, hogy a nyári magas hőmérséklet miatt azonos szállítási kapacitásokkal kevesebb halat tudnak célba juttatni, mint az őszi, téli időszakokban.

Az idei nyári piaci helyzet azonban nem kedvező a haltermelőknek. A magasabb értékesítési árak miatt mérsékeltebb az érdeklődés a hal és haltermékek iránt. A multinacionális cégek a nem ársapkás halból, haltermékekből kisebb mennyiségeket rendelnek. A horgászok a magasabb ár ellenére az elmúlt évekhez hasonló mennyiségű halat vásároltak meg a telepítéseikhez, s ezzel a horgász szervezetek mintegy hatmilliárd forinttal költöttek többet a telepítendő halra. A jelenlegi tóparti árak (ponty esetében) 1600-1700 forint/kilogramm, amit tovább növel a fuvarköltség távolságtól, mennyiségtől függően. Ezek az árak a nyári időszakban elfogadhatóak, ám az őszi időszakban csökkenni fognak, mert a piacon nőni fog a kínálat. A tavalyi ár alá azonban a magas önköltségek miatt nem tudnak menni az ágazati szereplők. Az elnök bízik abban, hogy idén őszre, télre több lesz a hal, mint tavaly. A tavaszi kihelyezések azt sugallják, hogy év végére 30-40 százalékkal több lesz a „termés” a tavalyinál, de előre nem szabad a medve bőrére inni, mert még nyáron, ősszel jöhetnek meglepetések. Ezzel együtt a hazai halellátást teljes mértékben biztosítja az ágazat, de jut még exportra is - közölte a szakember.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?