Áttörést hozhat a magyar halágazatban ez a lehetőség: sok problémát oldhat meg

agrarszektor.hu
Elérhető az AQUAEXCEL 3.0 projekt. A kezdeményezés célja az európai akvakultúra-ágazat fenntartható növekedésének támogatása.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A lehetőség elsősorban kutatók számára lehet érdekes, akik hozzá szeretnének férni a legjobb európai akvakultúra-kutatási infrastruktúrákhoz. Az AQUAEXCEL3.0 projekt ugyanis nagy akvakultúra-kísérleti létesítményeket egyesít olyan kapacitással, hogy kísérleteket végezzen a kereskedelmi szempontból fontos akvakultúra-fajokon és rendszertípusokon - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ezeket a létesítményeket az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Technológiai Fejlesztési Keretprogramjának támogatásával bocsátják a kutatóközösség rendelkezésére a transznacionális hozzáférés (TNA) érdekében.

A TNA egy olyan kutatócsoportot foglal magában, amely adott országban működik egy vagy több AQUAEXCEL3.0 infrastruktúrával, de ezek a pályázótól eltérő országokban találhatók, és amelyek saját országukban nem elérhető létesítményeket és szakértelmet kínálnak. Az együttműködés általában úgy valósul meg, hogy a pályázó szervezet egy vagy több tudósa felkeresi a kiválasztott AQUAEXCEL3.0 létesítményt, hogy ott akár 3 hónapig kutatómunkát végezzenek. Egyes esetekben távelérés is lehetséges.

A rendelkezésre álló létesítmények lefedik az akvakultúra-termelési rendszerek teljes skáláját (recirkulációs, átfolyó, ketrec-, keltető- és tórendszerek); különböző környezeteket (édesvízi és tengeri, hideg, mérsékelt és meleg víz); vállalkozási méreteket (kis, közepes és ipari méretű); kultúrfajokat (halak, kagylók, hínárok és rovarok); és szakterületeket (táplálkozás, élettan, egészségügy és jólét, genetika, mérnöki tudományok, monitoring és menedzsment technológiák).

A projekt átfogó célja e kísérleti létesítmények összehangolt használatának és fejlesztésének előmozdítása, valamint a problémaalapú kutatás és tudástranszfer ösztönzése annak érdekében, hogy hatékonyabban támogassák a jó minőségű, fenntartható európai halászati termelés fejlesztését, csökkentett környezeti hatásokkal. Erősen ösztönzik új transznacionális együttműködések létrehozását, valamint a kkv-k részvételét. További részletek a projekt weboldalán találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?