Áttörést hozhat a magyar halágazatban ez a lehetőség: sok problémát oldhat meg

Áttörést hozhat a magyar halágazatban ez a lehetőség: sok problémát oldhat meg

agrarszektor.hu
Elérhető az AQUAEXCEL 3.0 projekt. A kezdeményezés célja az európai akvakultúra-ágazat fenntartható növekedésének támogatása.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A lehetőség elsősorban kutatók számára lehet érdekes, akik hozzá szeretnének férni a legjobb európai akvakultúra-kutatási infrastruktúrákhoz. Az AQUAEXCEL3.0 projekt ugyanis nagy akvakultúra-kísérleti létesítményeket egyesít olyan kapacitással, hogy kísérleteket végezzen a kereskedelmi szempontból fontos akvakultúra-fajokon és rendszertípusokon - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Ezeket a létesítményeket az Európai Unió Horizont 2020 Kutatási és Technológiai Fejlesztési Keretprogramjának támogatásával bocsátják a kutatóközösség rendelkezésére a transznacionális hozzáférés (TNA) érdekében.

A TNA egy olyan kutatócsoportot foglal magában, amely adott országban működik egy vagy több AQUAEXCEL3.0 infrastruktúrával, de ezek a pályázótól eltérő országokban találhatók, és amelyek saját országukban nem elérhető létesítményeket és szakértelmet kínálnak. Az együttműködés általában úgy valósul meg, hogy a pályázó szervezet egy vagy több tudósa felkeresi a kiválasztott AQUAEXCEL3.0 létesítményt, hogy ott akár 3 hónapig kutatómunkát végezzenek. Egyes esetekben távelérés is lehetséges.

A rendelkezésre álló létesítmények lefedik az akvakultúra-termelési rendszerek teljes skáláját (recirkulációs, átfolyó, ketrec-, keltető- és tórendszerek); különböző környezeteket (édesvízi és tengeri, hideg, mérsékelt és meleg víz); vállalkozási méreteket (kis, közepes és ipari méretű); kultúrfajokat (halak, kagylók, hínárok és rovarok); és szakterületeket (táplálkozás, élettan, egészségügy és jólét, genetika, mérnöki tudományok, monitoring és menedzsment technológiák).

A projekt átfogó célja e kísérleti létesítmények összehangolt használatának és fejlesztésének előmozdítása, valamint a problémaalapú kutatás és tudástranszfer ösztönzése annak érdekében, hogy hatékonyabban támogassák a jó minőségű, fenntartható európai halászati termelés fejlesztését, csökkentett környezeti hatásokkal. Erősen ösztönzik új transznacionális együttműködések létrehozását, valamint a kkv-k részvételét. További részletek a projekt weboldalán találhatóak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Stop stressz! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?