Észrevetted, hogy eltűntek ezek az állatok a magyar agráriumból? Megvan, mi az oka

Veres Virág Cintia
Velünk vannak jóban-rosszban, hűségesek, megértenek minket és sokat segítenek, ha baj van - bizony, a kedvenc négylábúinkról, a kutyákról van szó. Az élet minden területén jó társaink lehetnek, és egykor ez így volt a mezőgazdaságban is. Ma már azonban alig találkozhatunk ebekkel a földeken. Nem túlzás azt mondani, hogy a mai felgyorsult, modernizálódott termelésbe egyszerűen már nem illenek, nem férnek bele. Kérdés, hogy vajon tényleg jó ötlet volt-e „megszabadulni” a kutyáktól, vagy még ma is megállnák a helyüket az agráriumban? Erre és több más kérdésre is kerestük a választ, és meg is találtuk.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A kutyák amellett, hogy boldogságot hozhatnak a szürke hétköznapjainkba és hű társaink, rendkívül hasznosak is. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban is előszeretettel alkalmazták őket, sőt, vadászat során a mai napig találkozhatunk velük. Mindenekelőtt tegyünk különbséget a vadászat és a mezőgazdaság között: a vadászat során az úgynevezett vadászkutyákat használhatjuk. Ezen fajtáknál a tenyésztés során elsődleges szerephez jutottak a vadászat számára fontos öröklött tulajdonságok, úgy, mint például a keresési hajlam, az orrjóság, a vadmegállási hajlam, a csapakövetési készség, a vízkedvelés, idegrendszeri stabilitás stb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vadászkutyákat munkájuk alapján csoportosítjuk. Talán legismertebb fajták a vizslák, amelyek két nagy csoportja az angol vizslák és az úgynevezett kontinentális vizslák. A kontinentális vizslákat - mint például hazánk nemzeti kincse a magyar vizsla, vagy a német vizslák - mindenes vadászkutyának szokás nevezni, amelyeket mind az apróvad, mind pedig a nagyvad vadászata során eredményesen lehet alkalmazni. A sebzett nagyvad utánkeresésének specialistái a vérebek. Kotorékmunkát végeznek a tacskók és a terrierek, a nagyterítékes apróvad vadászatok fáradhatatlan résztvevői pedig a retrieverek

- mondta lapunknak Babiczky Attila, a Német Vizsla Klub Magyarország elnöke.

Hozzátette, a vadászati feladatok mellett természetesen használhatóak a vadászkutyák egyes fajtái a mezőgazdaságban is. Kaszálás előtt például a terület átkerestethető vizslákkal, így fészkeket menthetünk meg a pusztulástól. Magtárakban a kártevők irtására pedig eredményesen használhatóak a terrierek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így lettek munkanélküliek ezek az ebek 

A szakember alátámasztotta, hogy sajnos kijelenthetjük, hogy a modern gazdálkodás, a különböző berendezések, illetve a takarmányozás megváltozása, így a nagy területű legeltetés átalakulása a korábban használt fajtákat sok esetben egyszerűen munkanélkülivé tette. Azonban úgy véli, hogy a terelő fajták, az állatokat rettenthetetlenül őrző kutyák, valamint a már említett vadászkutyák - még ha kisebb mértékben is - a mai napig alkalmazhatóak.

Ezen minden kutyának át kell esnie

A kutyák rendkívül sokszínűek, és sokrétűen is hasznosíthatók. Ugyanakkor minden fajta igényel bizonyos képzést - szakágtól és faladattól függően változhat ennek intenzitása és hossza. A pontos elvárásokat a kutyákkal meg kell ismertetni, a rosszabb tulajdonságaikat adott esetben háttérbe kell szorítani, míg a jókat kiemelni, képezni, fejleszteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ki kell emelni, hogy ezek az állatok a hasznosságuk mellett, mint társak is fontos szereplői az életünknek. A mai napig lehet számukra, és a gazda számára is fontos munkát találni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?