Észrevetted, hogy eltűntek ezek az állatok a magyar agráriumból? Megvan, mi az oka

Észrevetted, hogy eltűntek ezek az állatok a magyar agráriumból? Megvan, mi az oka

Velünk vannak jóban-rosszban, hűségesek, megértenek minket és sokat segítenek, ha baj van - bizony, a kedvenc négylábúinkról, a kutyákról van szó. Az élet minden területén jó társaink lehetnek, és egykor ez így volt a mezőgazdaságban is. Ma már azonban alig találkozhatunk ebekkel a földeken. Nem túlzás azt mondani, hogy a mai felgyorsult, modernizálódott termelésbe egyszerűen már nem illenek, nem férnek bele. Kérdés, hogy vajon tényleg jó ötlet volt-e „megszabadulni” a kutyáktól, vagy még ma is megállnák a helyüket az agráriumban? Erre és több más kérdésre is kerestük a választ, és meg is találtuk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kutyák amellett, hogy boldogságot hozhatnak a szürke hétköznapjainkba és hű társaink, rendkívül hasznosak is. Nem véletlen, hogy a mezőgazdaságban is előszeretettel alkalmazták őket, sőt, vadászat során a mai napig találkozhatunk velük. Mindenekelőtt tegyünk különbséget a vadászat és a mezőgazdaság között: a vadászat során az úgynevezett vadászkutyákat használhatjuk. Ezen fajtáknál a tenyésztés során elsődleges szerephez jutottak a vadászat számára fontos öröklött tulajdonságok, úgy, mint például a keresési hajlam, az orrjóság, a vadmegállási hajlam, a csapakövetési készség, a vízkedvelés, idegrendszeri stabilitás stb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vadászkutyákat munkájuk alapján csoportosítjuk. Talán legismertebb fajták a vizslák, amelyek két nagy csoportja az angol vizslák és az úgynevezett kontinentális vizslák. A kontinentális vizslákat - mint például hazánk nemzeti kincse a magyar vizsla, vagy a német vizslák - mindenes vadászkutyának szokás nevezni, amelyeket mind az apróvad, mind pedig a nagyvad vadászata során eredményesen lehet alkalmazni. A sebzett nagyvad utánkeresésének specialistái a vérebek. Kotorékmunkát végeznek a tacskók és a terrierek, a nagyterítékes apróvad vadászatok fáradhatatlan résztvevői pedig a retrieverek

- mondta lapunknak Babiczky Attila, a Német Vizsla Klub Magyarország elnöke.

Hozzátette, a vadászati feladatok mellett természetesen használhatóak a vadászkutyák egyes fajtái a mezőgazdaságban is. Kaszálás előtt például a terület átkerestethető vizslákkal, így fészkeket menthetünk meg a pusztulástól. Magtárakban a kártevők irtására pedig eredményesen használhatóak a terrierek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így lettek munkanélküliek ezek az ebek 

A szakember alátámasztotta, hogy sajnos kijelenthetjük, hogy a modern gazdálkodás, a különböző berendezések, illetve a takarmányozás megváltozása, így a nagy területű legeltetés átalakulása a korábban használt fajtákat sok esetben egyszerűen munkanélkülivé tette. Azonban úgy véli, hogy a terelő fajták, az állatokat rettenthetetlenül őrző kutyák, valamint a már említett vadászkutyák - még ha kisebb mértékben is - a mai napig alkalmazhatóak.

Ezen minden kutyának át kell esnie

A kutyák rendkívül sokszínűek, és sokrétűen is hasznosíthatók. Ugyanakkor minden fajta igényel bizonyos képzést - szakágtól és faladattól függően változhat ennek intenzitása és hossza. A pontos elvárásokat a kutyákkal meg kell ismertetni, a rosszabb tulajdonságaikat adott esetben háttérbe kell szorítani, míg a jókat kiemelni, képezni, fejleszteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ki kell emelni, hogy ezek az állatok a hasznosságuk mellett, mint társak is fontos szereplői az életünknek. A mai napig lehet számukra, és a gazda számára is fontos munkát találni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?