Kész, vége! Teljesen eltűnthet ez a madár Magyarországról

Kész, vége! Teljesen eltűnthet ez a madár Magyarországról

agrarszektor.hu
Ha marad az utóbbi időszakban tapasztalt aszályos időjárás, akár ki is pusztulhatnak Magyarországon a fekete gólyák. A tavaly tél óta tartó súlyos szárazság miatt ugyanis nem talál elég élelmet magának a faj, és a madarak idei költése is rosszul sikerült a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt.  

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A fekete gólyák idei költése rosszul sikerült az időjárás, illetve a fajra jellemző speciális élőhelyigények miatt. Magyarországon 350-400 pár fekete gólya fészkel, és a nagyon erős aszály már a tél folyamán éreztette hatását, ezért sok helyen a feketególya-párok nem is kezdtek költésbe, mert látták, hogy esélytelen lenne felnevelni a fiókákat. Ha marad az elmúlt időszakban tapasztalható aszályos időjárás, a fajnak akár 5-10 éven belül búcsút inthetünk

- mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője az Infostart-nak. Kiemelte, a fekete gólya táplálékát is elsősorban az ártéren, az erdőben keresi: halakat és békákat fogyaszt, tehát speciális környezeti hatásokra van szüksége. Ehhez egyrészt kedvező téli és kora tavaszi idő szükséges a vízállás miatt, mert a békák a tél után keresik fel az erdei vizes élőhelyeket. Fontos számára a tavaszi árvíz is, mert akkor halakkal teli vízállások maradnak az erdőkben.

A Hortobágyi Nemzeti Park munkatársainak korábbi jelentése szerint a Tisza mentén fészkelő 16 fekete gólya párból csupán kettőnek lett fiókája és ezeknél is csak egy-egy tudott kirepülni. Sajnos az ország más tájain is hasonló megfigyelésekről számoltak be a szakemberek.

A fekete gólyánál jóval több helyen megfigyelhető fehér gólya esetében viszont nincs ilyen probléma. A fehér gólya fő táplálkozási területe ugyanis a száraz, kiszáradó gyep, ezért "idén nagyon jól érezték magukat, bőséggel volt táplálék".

Címlapkép forrása: MTI Fotó: Kovács Attila

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?