Pónit gyilkolt a védett szürke farkas: a Bizottság elnöke elrendelte a kilövését

Pónit gyilkolt a védett szürke farkas: a Bizottság elnöke elrendelte a kilövését

agrarszektor.hu
Egy ragadozó egy Hannover melletti kis faluban még tavaly szeptemberben az éj leszálltával lecsapott áldozatára, Dollyra, a pónira. Az állatot csak másnap találták meg kihűlve a legelőjén, majd hamar jött a felismerés, hogy farkastámadás történt. Ez pedig azért is érdekes, mert az említett póni nem másé, mint Ursula von der Leyené, az Európai Bizottság elnökéé volt. Ez pedig ismét felkavarta az állóvizet a farkasok garázdálkodása és kilövése terén.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Elsőre pedig úgy tűnhet, hogy a politikus a díjnyertes lova halála után bosszúhadjáratba kezdett a Canis Lupusok ellen, de valójában a farkasok garázdálkodása mondhatni, hogy egy fontos probléma, amivel a vidéki gazdák évek óta küzdenek Európában. A nyomozók decemberben DNS-bizonyítékok segítségével megerősítették, hogy a tettes egy GW950m nevű farkas volt, aki egyébként tucatnyi másik állat pusztulásáért felelős, nem Dolly volt az első áldozata. A farkas az elmúlt években juhokat, szarvasmarhákat, de másik lovat is megölt már. Az állat egy hónapon belül fel is került arra a feketelistára, amely alapján ki lehet lőni - írja a Telex.

EZ IS ÉRDEKELHET

A farkasok egyébként védett fajnak számítanak Európában, ugyanakkor a tagállamok kormányai különleges körülmények között engedélyezik a kilövésüket. GW950m esetében ez elvileg meg is történt, egyelőre január 31-ig adták ki a papírt, amivel a vadászok szabadon lőhetnek az állatra. A német hatóságok azonban azt állítják, hogy az engedélyt még azelőtt, a többi kilövés miatt állították ki, hogy nyilvánosságra került volna Dolly halálhíre. Még novemberben az Európai Bizottság elkezdte vizsgálni a farkasok védelméről szóló törvény enyhítésének lehetőségét. Maga Von der Leyen írta képviselőtársainak azt, hogy a lakosságot és az állatokat is veszélyeztetik a farkasok, ezért megkérdőjelezi az indokoltságát a jelenlegi védelmi státusznak.

A Daily Mail szerint a német környezetvédők azzal vádolják az EB elnökét, hogy személyes érintettsége miatt indítana háborút a farkasok ellen, és úgy gondolják, hogy nem árt az, ha a kihalás szélén álló nagyragadozók visszatérnek a kontinensre. A természetvédők azzal érvelnek, hogy a farkasok a természetes tápláléklánc részei voltak, amíg ki nem irtották őket, egyébként pedig a természet „egészségügyi rendőreként” szolgálnak: megölik például a beteg szarvasokat, így megakadályozzák, hogy azok megfertőzzenek másokat.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?