Egyre több ilyen hal van a magyar tavakban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen hal van a magyar tavakban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Annyira elterjedtek a busák és a törpeharcsák a magyarországi természetes vizekben, hogy már az őshonos fajok állományát veszélyeztetik. Azt nehezen lehet megmondani, hogy mi okozza az elterjedt jelenlétüket, az azonban általános érvényű igazság, hogy ezek az inváziós fajok jól ellepik azokat az élőhelyeket, ahol magas az emberi zavarás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Tisza-tó, illetve az egész ország területén előfordul a fehér busa, ami növényi eredetű táplálékot, fitoplanktont, illetve algát fogyaszt. A fekete törpeharcsa hazánk egész területén problémát okoz, és habár a törpeharcsa nevű faj már az 1900-as évek eleje óta jelen van vizeinkben, az 1980-as évek óta szinte teljesen kiszorította az újabban betelepített fekete törpeharcsa - mondta el az InfoRádióban Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem természetesvízi halökológiai tanszékének vezetője. A szakember szerint nehezen adható egyszerű válasz arra, hogy az elterjedt jelenlétüket mi okozza, mert ez többtényezős jelenség. Az azonban általános érvényű igazság, hogy ezek az inváziós fajok jól ellepik azokat az élőhelyeket, ahol magas az emberi zavarás. Zavarásnak tekinthető egy olyan víztározó építése, mint a Tisza-tó, és rendkívül jól tolerálják a klímaváltozás okozta szélsőségeket, ami ökológiai szempontból megint csak zavarásnak tekinthető. Rendkívül hatékonyak a táplálékbázis kiaknázásában, szintén csak az őshonos fajok kárára.

A busa fő tápláléka azok az apró élőlények, planktonikus szervezetek jelentik, amelyek az összes őshonos - keszegfélék, pontyfélék, fogassüllők - halfajunk ivadékának is az első táplálékai. A busák állományát évek óta próbálják szabályozni, ám csak a törpeharcsa esetében van lehetőség a varsa használatára, ami zártabb vízterületeken nagy hatékonysággal fogja ki a halakat.

Nyilván arra nem képes, hogy teljesen kiszedje az adott területről a törpeharcsát, de nagyon jó hatásfokkal nagy mennyiségeket lehet ezekkel a felcsalizott varsákkal kitermelni őket

- közölte Ferincz Árpád.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?