Egyre több ilyen hal van a magyar tavakban: ezt jobb, ha mindenki tudja

Egyre több ilyen hal van a magyar tavakban: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Annyira elterjedtek a busák és a törpeharcsák a magyarországi természetes vizekben, hogy már az őshonos fajok állományát veszélyeztetik. Azt nehezen lehet megmondani, hogy mi okozza az elterjedt jelenlétüket, az azonban általános érvényű igazság, hogy ezek az inváziós fajok jól ellepik azokat az élőhelyeket, ahol magas az emberi zavarás.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Tisza-tó, illetve az egész ország területén előfordul a fehér busa, ami növényi eredetű táplálékot, fitoplanktont, illetve algát fogyaszt. A fekete törpeharcsa hazánk egész területén problémát okoz, és habár a törpeharcsa nevű faj már az 1900-as évek eleje óta jelen van vizeinkben, az 1980-as évek óta szinte teljesen kiszorította az újabban betelepített fekete törpeharcsa - mondta el az InfoRádióban Ferincz Árpád, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem természetesvízi halökológiai tanszékének vezetője. A szakember szerint nehezen adható egyszerű válasz arra, hogy az elterjedt jelenlétüket mi okozza, mert ez többtényezős jelenség. Az azonban általános érvényű igazság, hogy ezek az inváziós fajok jól ellepik azokat az élőhelyeket, ahol magas az emberi zavarás. Zavarásnak tekinthető egy olyan víztározó építése, mint a Tisza-tó, és rendkívül jól tolerálják a klímaváltozás okozta szélsőségeket, ami ökológiai szempontból megint csak zavarásnak tekinthető. Rendkívül hatékonyak a táplálékbázis kiaknázásában, szintén csak az őshonos fajok kárára.

A busa fő tápláléka azok az apró élőlények, planktonikus szervezetek jelentik, amelyek az összes őshonos - keszegfélék, pontyfélék, fogassüllők - halfajunk ivadékának is az első táplálékai. A busák állományát évek óta próbálják szabályozni, ám csak a törpeharcsa esetében van lehetőség a varsa használatára, ami zártabb vízterületeken nagy hatékonysággal fogja ki a halakat.

Nyilván arra nem képes, hogy teljesen kiszedje az adott területről a törpeharcsát, de nagyon jó hatásfokkal nagy mennyiségeket lehet ezekkel a felcsalizott varsákkal kitermelni őket

- közölte Ferincz Árpád.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?