Elképesztő, mire jöttek rá a magyar kutatók a galambokkal kapcsolatban

Elképesztő, mire jöttek rá a magyar kutatók a galambokkal kapcsolatban

agrarszektor.hu
A világon elsőként a Debreceni Egyetem MÉK Agrár Genomikai és Biotechnológia Központjának (AGBK) kutatói alkalmaznak DNS chip-technológiát a házi galamb genetikai vizsgálata során, az új analitikai módszer jelentősen segíti a faj genetikai feltérkepézését. A kutatás eredményeit a Saudi Journal of Biological Sciences című folyóiratban publikálták nemrég.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A DNS chip-technológia a haszonállatok genetikai elemzésére kifejlesztett költséghatékony eszköz, amellyel több egyed akár százezer pontmutációja is vizsgálható egy időben. Az újszerű megközelítés révén nagyságrendekkel bővült a faj genetikai kutatásának horizontja, mivel a chip megtöbbszörözi a galambokban vizsgálható genetikai polimorfizmusok számát - olvasható Debreceni Egyetem hivatalos oldalán.

Ezek feltárásával pedig lehetőség nyílik a hús-típusú és a versenygalambok teljesítményének javítására, illetve akár más fajok szempontjából is érdeklődésre számot tartó tulajdonságok örökléstani hátterének megértésére. Az információk hatékonyan alkalmazhatók az állatnemesítésben és géntartalék-védelemben is

- ismertette a kutatásban rejlő lehetőségeket Bagi Zoltán, az AGBK tudományos munkatársa.

A szakember kiemelte kiemelte, hogy a DNS chipek új fajra történő fejlesztése drága és hosszadalmas folyamat, ezért választották a főbb gazdasági haszonállatfajokra kidolgozott chip kereszt-alkalmazását. A kutatók a házityúkok genetikai elemzésére alkalmas kereskedelmi chipeket használtak vizsgálataik során, melyek csaknem hatvanezer génmutáció vizsgálatát teszik lehetővé.

Balog Katalin PhD-hallgató, a tanulmány első szerzője rámutatott, hogy a házityúk és a házi galamb evolúciója 85 millió évvel ezelőtt vált el egymástól. Ez alatt az idő alatt a két faj genomjában jelentős különbségek alakultak ki, így egyáltalán nem volt biztos, hogy ez a mintegy hatvanezer SNP (Single Nucleotide Polymorphism - egypontos nukleotid-polimorfizmus) a galambokban is megtalálható és vizsgálható lesz. Emellett a házityúk 78, míg a házi galamb 80 kromoszómával rendelkezik.

Ezeket az akadályokat, különbségeket bioinformatikai módszerekkel sikerült áthidalnunk. A megfelelő átalakításokkal és alkalmazással több mint háromszor annyi új polimorfizmus vált vizsgálhatóvá, mint amennyit a szakirodalmakban eddig leírtak a házi galambokban, és a módszer további optimalizálásával ez az arány a sokszorosára nőhet

- tette hozzá Balog Katalin.

Kusza Szilvia, a DE MÉK AGBK Állatgenomikai kutatócsoportjának vezetője szerint az eredmények világszerte új lendületet adhatnak a házi galambok kutatásának, hiszen a most vizsgálhatóvá vált polimorfizmusok jelentős részének hatásait még azonosítani kell. Mint fogalmazott, bíznak benne, hogy a tudományos eredményeknek nagy hasznát veszik nemcsak a kutatók, hanem a gazdálkodók is, elsősorban a pecsenyegalamb-előállításban.

Az általunk alkalmazott DNS chip elsősorban a brojler csirke-nemesítés szempontjai alapján lett kifejlesztve, így jó esély van rá, hogy eredményeink révén további, a hústermelésben szerepet játszó génváltozatokat sikerül majd azonosítani a húsgalambokban is, és ezzel hozzájárulhatunk a Nemzeti Húsgalamb Program sikeréhez

- összegezte Kusza Szilvia.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?