Durva bírság járhat ezért a magyar kertekben: erre mindenképp figyelj oda

Durva bírság járhat ezért a magyar kertekben: erre mindenképp figyelj oda

agrarszektor.hu
A legkisebb kerti etetőre is legalább három-négy madárfaj jár rendszeresen, a nagyobb, évtizedek óta működő etetőhelyeken pedig akár tucatnyinál több különböző madár százas nagyságrendű csapatai fordulhatnak meg nap mint nap. Kevesen tudják, hogy kell helyesen etetni, illetve itatni a madarakat, de arról is biztosan keveseknek vannak információi, hogy a legtöbb, a kertben előforduló madárnak bizony 25 000 forint feletti is lehet a természetvédelmi értéke.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Először is, jó, ha tudjuk, hogy minden madár, amit a kertünkben látunk és felbukkan, védett! Éppen ezért nem árt tudni, hogy természetvédelmi értékük 25 000 forinttól fölfelé növekszik, egyedenként változik. Egy átlagos kerti etetőn 6-8 madárfaj is megfordulhat Magyarországon. De az etetők 100 méteres körzetét figyelembe véve, az etetőkre járó madárfajok száma kb 50 faj is lehet.

 
- mondta Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője a HelloVidéknek.

Etetni nem kell a madarakat! Egyrészt azért, mert ők enékül is átvászelik a telet, másrészt, ha mégis megtöltjük az etetőket, azt csak saját magunk szórakoztatására tegyük, hogy gyönyörködjünk hazai madaraink látványában. Azt viszont ne feledjük el, hogy hasznos tevékenység is lehet a madáretetés, illetve, ha énekes madaraink felbukkannak a kertünkben, hiszen megeszik az áttelelő rovarokat, illetve azok utódait.

- közölte a szakember, majd hozzátette, a vízimadarakat viszont nem kell etetni, soha, semmilyen körülmény között!

Na, és mi a helyzet az itatással?

A szakember szerint az itatás jobban segíti a madaraknak a megmaradását. Nagyon enyhék, illetve csapadékmentesek a teleink, így, ha nincsen csapadék, nincs pára, a madarak nem tudnak vizet csipegetve vízhez jutni. Ha nincsen tehát csapadék, eső se, akkor tehát egy klasszikus, téli időszakban, Magyarországon a vízhiány az akár jelentősebb lehet, mint akár egy júliusi aszályban. Ilyen szempontból, ha és amennyiben a települési madárvédelemnek az alapvető célja a természettől eltávolodott emberek természeti-madármegfigyelési élményhez való juttatása, akkor a madáritató erre a legmegfelelőbb eszköz. Mert, hogy itatni egész évben érdemes, míg etetni csak novembertől, március végéig szabad. Tehát az itató és fürdő ilyen szempontból a legjobb madárvédelmi eszköz és módszer és talán a legolcsóbb is. Mivel erre a célra a legmegfelelőbb madáritató egy 45-51 cm átmérőjű műanyag virágalátét - emelte ki Orbán Zoltán.

Mikor van veszélyben egy madár?

Mint mondta, vannak folyamatban ügyek, madármérgezések, csapdázások kapcsán. Ezek alapvetően vadásztársaságokhoz kapcsolódnak. De talán ettől is fontosabb lakossági szinten az, hogy mit tehetünk, ha sérült vagy beteg madarat találunk.

A költési időszakban rengetegen találkozunk madárfiókákkal, akik képességeik elérése előtt hagyták el a fészküket. Nem szabad őket hazavinni, teljesen értelmetlen. Sérült állat esetében viszont érdemes cselekedni. Ilyenkor hívjunk segítséget vagy vigyük be a legközelebbi madármentő helyre vagy értesíteni a területileg illetékes nemzeti parkot. De alapvetően, ha megnézzük, hogy a lakosság mivel szembesül, az a teljesen felesleges és értelmetlen fiókamentés viszi el az ilyen jellegű ember-madár találkozásoknak a körülbelül 70-95%-kát. A fiókákat nem kell hazavinni, nem kell otthon gondozgatni

- meséli a szakember, majd hozzáteszi:

Van még egy lakossági probléma, amivel többet találkozhatunk, ez az, amikor ablaknak ütközik a madár. Ilyen esetben, hogyha a madár látszólag akár mozdulatlan, mindenképp érdemes berakni egy nagyobb cipősdobozba, aljára tenni egy kis konyhai papírtörlőt, tenni a dobozra néhány légrést, és nem túl meleg helyre, garázsba elhelyezni, ahol nincs 10-15 foktól melegebb. Ez egy úgynevezett sokktalanítás után, ami túléli az ütközést, azt szabadon lehet engedni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32