Rengeteg dán marha kerülhet Oroszországba: de mi köze ehhez a magyaroknak?

Rengeteg dán marha kerülhet Oroszországba: de mi köze ehhez a magyaroknak?

agrarszektor.hu
A háború nemcsak Magyarország, hanem egész Európa mezőgazdaságát felkavarta, nincsen ez másként Dániában sem. A helyi gazdák aggódnak, mivel Magyarország közbeiktatásával juthatnak dán szarvasmarhák Oroszországba. Az uniós szankciók a haszonállatokra és az élelmiszerekre nem vonatkozik ugyan, a gazdák félelmeinek középpontjában a dán mezőgazdaságban dolgozó közel 5000 ukrán áll. A háború kitörése után sokan a családjukkal együtt érkeztek Dániába, most azonban előfordulhat, hogy ők nevelik fel a haszonállatokat Ororszországnak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Sokan családjukkal együtt, a háború kirobbantása után érkeztek Dániába. Most előállhat egy olyan helyzet, hogy ők maguk nevelik fel a haszonállatokat Oroszországnak. Oroszország sok éven át a dán tejelő tehenek egyik fő importőre volt, ám a háború kitörése után a gazdákat képviselő szervezetek úgy döntöttek: nem segítik ilyen formában sem Oroszországot, leginkább az ukrán mezőgazdasági munkások iránti tiszteletből. A dán Avisen Danmark cikke szerint hiába a szép elhatározás, egyes jelek arra utalnak, hogy dán marhák kerülnek Oroszországba, Magyarország közbeiktatásával - írja az rtl.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azt fontos kiemelni, nincsen semmilyen akadálya jogilag annalk, hogy az EU-ból, akár hazánkból vagy bármely másik tagországból élő állatokat exportáljanak Oroszországba. A szankciók részeként az EU több import- és exportkorlátozást vezetett be az oroszokkal szemben. Ezeket a szankciókat pedig úgy alakították ki, hogy az orosz gazdaságnak a lehető legnagyobb kárt okozzák, ugyanakkor az ne csattanjon a lakosságon. Ezért hát unióból tilos többek között exportálni bizonyos élvonalbeli technológiákat, egyes szállítóeszközöket, energiaipari berendezéseket, polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható termékeket stb. Viszont ezek a korlátozások az élelmiszerekre vagy a gyógyszerekre nem vonatkoznak. A haszonállatok is olyan termékeknek minősülnek, amelyekhez az orosz lakosságnak továbbra is hozzá kell férnie.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor olyan szervezetek, mint a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanács és a Dán Tejipari Szövetség a fenti szankciók mellett arra az álláspontra jutottak, hogy nem akarják, hogy a dán mezőgazdaság szarvasmarhákkal segítse Oroszországot. Miközben a közvetlen szarvasmarha-szállítások valóban teljesen leálltak Oroszország felé, a Magyarországra irányuló eladások olyan jelentősen megnőttek, hogy ez gyanúra ad okot. Ugyanis semmi jel nem utal arra, hogy a magyarországi tejtermelés élénkülne. Az Avisen Danmark szerint azonban a dán mezőgazdasági ágazatban arról beszélnek, hogy egyes gazdák továbbra is élő állatokat adnak el Oroszországnak Magyarországon keresztül. A Dán Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanács próbálta felgöngyölíteni, hogy van-e a híreszteléseknek alapja, januárban kezdték el felvenni a kapcsolatot a haszonállat-exportőrökkel

- írja a lap.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31