Rengeteg dán marha kerülhet Oroszországba: de mi köze ehhez a magyaroknak?

Rengeteg dán marha kerülhet Oroszországba: de mi köze ehhez a magyaroknak?

agrarszektor.hu
A háború nemcsak Magyarország, hanem egész Európa mezőgazdaságát felkavarta, nincsen ez másként Dániában sem. A helyi gazdák aggódnak, mivel Magyarország közbeiktatásával juthatnak dán szarvasmarhák Oroszországba. Az uniós szankciók a haszonállatokra és az élelmiszerekre nem vonatkozik ugyan, a gazdák félelmeinek középpontjában a dán mezőgazdaságban dolgozó közel 5000 ukrán áll. A háború kitörése után sokan a családjukkal együtt érkeztek Dániába, most azonban előfordulhat, hogy ők nevelik fel a haszonállatokat Ororszországnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sokan családjukkal együtt, a háború kirobbantása után érkeztek Dániába. Most előállhat egy olyan helyzet, hogy ők maguk nevelik fel a haszonállatokat Oroszországnak. Oroszország sok éven át a dán tejelő tehenek egyik fő importőre volt, ám a háború kitörése után a gazdákat képviselő szervezetek úgy döntöttek: nem segítik ilyen formában sem Oroszországot, leginkább az ukrán mezőgazdasági munkások iránti tiszteletből. A dán Avisen Danmark cikke szerint hiába a szép elhatározás, egyes jelek arra utalnak, hogy dán marhák kerülnek Oroszországba, Magyarország közbeiktatásával - írja az rtl.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azt fontos kiemelni, nincsen semmilyen akadálya jogilag annalk, hogy az EU-ból, akár hazánkból vagy bármely másik tagországból élő állatokat exportáljanak Oroszországba. A szankciók részeként az EU több import- és exportkorlátozást vezetett be az oroszokkal szemben. Ezeket a szankciókat pedig úgy alakították ki, hogy az orosz gazdaságnak a lehető legnagyobb kárt okozzák, ugyanakkor az ne csattanjon a lakosságon. Ezért hát unióból tilos többek között exportálni bizonyos élvonalbeli technológiákat, egyes szállítóeszközöket, energiaipari berendezéseket, polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható termékeket stb. Viszont ezek a korlátozások az élelmiszerekre vagy a gyógyszerekre nem vonatkoznak. A haszonállatok is olyan termékeknek minősülnek, amelyekhez az orosz lakosságnak továbbra is hozzá kell férnie.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor olyan szervezetek, mint a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanács és a Dán Tejipari Szövetség a fenti szankciók mellett arra az álláspontra jutottak, hogy nem akarják, hogy a dán mezőgazdaság szarvasmarhákkal segítse Oroszországot. Miközben a közvetlen szarvasmarha-szállítások valóban teljesen leálltak Oroszország felé, a Magyarországra irányuló eladások olyan jelentősen megnőttek, hogy ez gyanúra ad okot. Ugyanis semmi jel nem utal arra, hogy a magyarországi tejtermelés élénkülne. Az Avisen Danmark szerint azonban a dán mezőgazdasági ágazatban arról beszélnek, hogy egyes gazdák továbbra is élő állatokat adnak el Oroszországnak Magyarországon keresztül. A Dán Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Tanács próbálta felgöngyölíteni, hogy van-e a híreszteléseknek alapja, januárban kezdték el felvenni a kapcsolatot a haszonállat-exportőrökkel

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?