Nőtt a magyar marhaexport, de sokat csökkent az ár

Nőtt a magyar marhaexport, de sokat csökkent az ár

agrarszektor.hu
Világszerte csökkent a marhaexport, idehaza viszont kismértékben nőtt az élőmarha-kivitel az első negyedévben, igaz, a behozatal ennél sokkal nagyobb mértékben emelkedett – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből. Problémát jelent ugyanakkor az ágazatnak, hogy több kategóriában, így a fiatal bikák és a vágótehenek esetében is jelentősen csökkent a termelői ár egy év alatt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legnagyobb piacok az Egyesült Királyság, Izrael és Törökország voltak. Az Európai Unióban a fiatal bika „R3” kereskedelmi osztály vágóhídi belépési ára 4,99 euró volt kilogrammonként a hasított hideg súlyt figyelembe véve 2023 májusában, vagyis 1,6 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A tehén „O3” ára 6 százalékkal csökkent, ugyanakkor az üsző „R3” ára 2 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

Nőtt a kivitel az első negyedévben

Magyarország élőmarha-importja 53 százalékkal nőtt, az élő szarvasmarha több mint fele Dániából, Szlovákiából és Ausztriából származott. A marhahúsexport mennyisége 11 százalékkal mérséklődött, ugyanakkor értéke 7 százalékkal emelkedett. A marhahúsimport volumene 18 százalékkal csökkent, míg értéke 6 százalékkal nőtt a megfigyelt periódusban.

Az AKI egy korábbi, a vágást elemző jelentéséből kiderült: a marhavágás élősúlyban havonta átlagosan 3600 tonna felett alakult 2023. január–márciusban, míg a legmagasabb havi érték – a januári – meghaladta a 4100 tonnát. A levágott szarvasmarhák 63 százaléka tehén, 18 százaléka bika volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A tehenek vágása 2 százalékkal, a bikáké közel 14 százalékkal csökkent, míg az üszők vágása 10,2 százalékkal nőtt a darabszám alapján 2023 első negyedévében a bázisidőszakhoz képest. Mindez rávilágíthat a tejtermelés nehéz helyzetére is, hiszen a tavalyi jó felvásárlási árak után az idei év elejétől a termelők nagymértékben lecsökkent árszintekkel szembesültek.

Amerikában is csökkent a termelés

Némileg hasonló a helyzet a tengerentúlon is – legalábbis az állomány tekintetében. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) júniusban megjelent előrevetítése szerint az USA marhahústermelése közel 5 százalékkal csökkenhet 2023 második negyedévében a 2022. április–júniusihoz képest. Az USDA szakértői ugyanakkor a hízóbika termelői árának 32 százalékos és a vágótehén árának 16 százalékos emelkedésére számítanak ugyanekkor. A belső fogyasztás 3 százalékkal, a marhahúsexport 12 százalékkal lehet kevesebb, míg a marhahúsimport közel 4 százalékkal növekedhet.

Az Egyesült Államokban a bika ára 6,10 dollár volt kilónként (hasított hideg súly) 2023 májusában, 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az USA marha- és borjúhúskivitele 9 százalékkal csökkent 2023 január–áprilisában 2022 január–áprilisához képest. Az élő szarvasmarha exportja közel 2,5 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, a fő célpiacra, Kanadába 26 százalékkal több élő állat került. Az USA marha- és borjúhúsbehozatala 2 százalékkal mérséklődött, míg élőszarvasmarha-importja 9 százalékkal nőtt ezzel egy időben.

A szintén nagy termelőnek számító Brazíliában a szarvasmarha ára brazil reálban kifejezve 18 százalékkal csökkent 2023 májusában az előző év azonos hónapjának átlagárához képest. A Brazil Marhahúsexportőrök Szövetségének (ABIEC) adatai szerint Brazília marhahúskivitele 799 ezer tonna volt 2023 január–májusában, ami 9 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Kínába 376 ezer tonna brazil marhahús került, ami 13 százalékkal kevesebb a 2022. január–májusban szállított volumennél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?