Letarolta a forróság Toszkánát: így védik az állatokat a hőségtől a gazdák

Letarolta a forróság Toszkánát: így védik az állatokat a hőségtől a gazdák

MTI
Ventilátorokkal és hűsítő zuhannyal segítik a szarvasmarhákat a rendkívüli hőség elviselésében Toszkána tartomány istállóiban - közölte a Coldiretti termelői szövetség kedden.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Firenze városában a hőmérő higanyszála elérte a 40 Celsius-fokot, de a környékbeli dombokon és földeken is napok óta tartósan 35 fok feletti a nappali meleg. A Coldiretti közlése szerint a tehénistállóknak folyamatos vízellátásra van szüksége, mivel az állatok naponta akár 140 liter vizet is megisznak fejenként, ami a kevésbé meleg időszakoknak majdnem a kétszerese. Az istállókban ventilátorokat állítottak fel, és hűsítő zuhanyt is kapnak az állatok a forróság elviselésére. A szarvasmarhák étrendjére is jobban odafigyelnek a rendkívüli hőségben. A Coldiretti hozzátette, hogy az Afrikából érkező kánikula csak a "jéghegy csúcsának" számít 2023 eddigi időjárásában az év eleji szárazság és az azt követő rendkívül csapadékos időszak és az áradások után.

Kedden és szerdán 23 olasz városban érvényes a legmagasabb fokozatú hőségriadó, közöttük van Róma, Firenze, Nápoly, Messina, Catania, Palermo, Perugia és Pescara. Csütörtökre a számuk 18-ra csökken. Rómában a délutáni órákban várják a hőség tetőzését 41 és 43 fok közötti értékkel. A leglátogatottabb pontokon, a Colosseumnál, a Szent Péter téren és a forgalmasabb metrómegállóknál a polgári védelem önkéntesei osztanak palackozott vizet. A város közel harminc pontján a Vöröskereszt is jelen van. A buszmegállókban cserepes növényeket helyeztek el, hogy a várakozók egy része árnyékban lehessen. A római kórházakban is hőségriasztás lépett életbe, ami azt jelenti, hogy az elsősegélyosztályokon külön csapat várja a forróság miatt rosszul lévőket.

Az Acea római energiaszolgáltató kedden várja az év legmagasabb fogyasztási értékét. Nápoly és Bari városában a hatvanöt felettieknek azt tanácsolták, egyáltalán ne menjenek utcára. Szardínia szigetén található 377 önkormányzatból hétfőn 43-ban mértek negyven fokot vagy ennél is melegebbet. A levegő páratartalma kilencven százalékos. A polgári védelem ezzel egy időben csütörtökig riasztást adott ki az északkeleti Friuli Venezia Giulia tartomány területén hirtelen viharok miatt.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?