Durva károkat okozhat ez az állat a magyaroknak: így lehet megelőzni a bajt

Durva károkat okozhat ez az állat a magyaroknak: így lehet megelőzni a bajt

agrarszektor.hu
Az őzek párzási időszaka július második felétől augusztus közepéig tart, az állatok ilyenkor sokkal aktívabbak, nappal is mozognak és gyakran kereszteznek közutakat. Éppen ezért az autósoknak, motorosoknak, bicikliseknek kiemelten kell figyelnie az utakon ebben az időszakban. Ha esetleg mégis megtörténik a baj, az alábbi cikkből kiderül, mi pontosan a teendő. 

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A március-április közötti és a július közepétől egészen augusztus közepéig tartó időszakokban egyaránt különösen oda kell figyelniük az úttesten átszaladó állatokra a vadveszélynek kitett autóútvonalakon közlekedőknek - mondta el az InfoRádióban Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője. A szakember szerint mostanában leginkább az őzekre kell odafigyelni, mivel ebben az időszakban tart a párzási időszaka ennek a vadfajnak, ami a 380 ezres egyedszámával a legnagyobb létszámú és ugyanakkor pedig földrajzi értelemben véve a legelterjedtebb nagyvad fajtája Magyarországnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A statisztikákat tekintve évente nagyjából 7500 nagyvadgázolás történik, melyből kb. 80% őzelütés - ennek legnagyobb része az említett időszakban történik. Az autósoknak kiemelten kellene figyelniük arra, hogy az őzek ilyenkor, a párzási időszakban sokat és még napközben is mozognak.

Ebben az időszakban nemcsak az őzsutákat kergetik az őzbakok, hanem az is előfordul, hogy az egyik bak a másik bakot kergeti el a területéről. Ez alapján pedig egyértelműen arra lehet számítani, hogyha valaki egy őzzel találkozik valahol az úttesten, akkor annak a közelében szinte biztos, hogy van még legalább egy másik őz is 

- fogalmazott Földvári Attila.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit tehetnek a sofőrök a baj elkerülése érdekében?

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a legfontosabb dolog, amit tehetünk a volán mögött az az, ha az adott vadveszélyes útszakaszokon a megengedett sebességnél lassabban haladnak. Ha éjszaka valami csillog az út mellett, az biztos, hogy egy vad szeme lesz, és eszerint kell mellette elhaladni az autósoknak.

És mit, ha megtörtént a baj?

Ha már megtörtént a baj és egy autós elé került egy őz, akkor a teljes erejű fékezés mellett a hirtelen irányváltoztatások elkerülése a legjobb megoldás. Fontos, hogy a vadon élő állatok nemcsak ott kelnek át az úttesten, ahol arra táblák figyelmeztetnek, hanem tulajdonképpen bárhol, bármikor. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?