Durva károkat okozhat ez az állat a magyaroknak: így lehet megelőzni a bajt

Durva károkat okozhat ez az állat a magyaroknak: így lehet megelőzni a bajt

agrarszektor.hu
Az őzek párzási időszaka július második felétől augusztus közepéig tart, az állatok ilyenkor sokkal aktívabbak, nappal is mozognak és gyakran kereszteznek közutakat. Éppen ezért az autósoknak, motorosoknak, bicikliseknek kiemelten kell figyelnie az utakon ebben az időszakban. Ha esetleg mégis megtörténik a baj, az alábbi cikkből kiderül, mi pontosan a teendő. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A március-április közötti és a július közepétől egészen augusztus közepéig tartó időszakokban egyaránt különösen oda kell figyelniük az úttesten átszaladó állatokra a vadveszélynek kitett autóútvonalakon közlekedőknek - mondta el az InfoRádióban Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője. A szakember szerint mostanában leginkább az őzekre kell odafigyelni, mivel ebben az időszakban tart a párzási időszaka ennek a vadfajnak, ami a 380 ezres egyedszámával a legnagyobb létszámú és ugyanakkor pedig földrajzi értelemben véve a legelterjedtebb nagyvad fajtája Magyarországnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

A statisztikákat tekintve évente nagyjából 7500 nagyvadgázolás történik, melyből kb. 80% őzelütés - ennek legnagyobb része az említett időszakban történik. Az autósoknak kiemelten kellene figyelniük arra, hogy az őzek ilyenkor, a párzási időszakban sokat és még napközben is mozognak.

Ebben az időszakban nemcsak az őzsutákat kergetik az őzbakok, hanem az is előfordul, hogy az egyik bak a másik bakot kergeti el a területéről. Ez alapján pedig egyértelműen arra lehet számítani, hogyha valaki egy őzzel találkozik valahol az úttesten, akkor annak a közelében szinte biztos, hogy van még legalább egy másik őz is 

- fogalmazott Földvári Attila.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit tehetnek a sofőrök a baj elkerülése érdekében?

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a legfontosabb dolog, amit tehetünk a volán mögött az az, ha az adott vadveszélyes útszakaszokon a megengedett sebességnél lassabban haladnak. Ha éjszaka valami csillog az út mellett, az biztos, hogy egy vad szeme lesz, és eszerint kell mellette elhaladni az autósoknak.

És mit, ha megtörtént a baj?

Ha már megtörtént a baj és egy autós elé került egy őz, akkor a teljes erejű fékezés mellett a hirtelen irányváltoztatások elkerülése a legjobb megoldás. Fontos, hogy a vadon élő állatok nemcsak ott kelnek át az úttesten, ahol arra táblák figyelmeztetnek, hanem tulajdonképpen bárhol, bármikor. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?