Ez durva: darabonként 10 ezret is elkérnek egy ilyen tojásért Magyarországon

Ez durva: darabonként 10 ezret is elkérnek egy ilyen tojásért Magyarországon

A struccokat szinte mindenki ismeri, egy „jópofa” állatként lebegnek a szemünk előtt. Ez igaz is, ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy igazi kuriózumnak is számít, hiszen tojása és húsa is egyedülállónak mondható. De ugyanez érvényes az emukra is. Egy tojás több ezer, akár 10 ezer forintba is kerülhet, de megéri az árát, hiszen egyedülálló ízélményben lesz része annak, aki a kóstolásra adja a fejét. Hogy milyen jövő áll a strucctenyésztés és fogyasztás előtt és milyen nehézségekkel kell megküzdenie annak, aki ezekkel az állatokkal foglalkozik, az az alábbi cikkünkből kiderül.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mint megtudtuk, a nanduk tenyészszezonja március-áprilistól szeptemberig tart általában, egy tojó pedig 20-70 tojást tojik. Ugyanakkor ezt nem lehet elfogyasztani, hiszen a nandu védett állat, így a tojását értékesíteni sem lehet. A húsát szintén nem lehet fogyasztani, de természetesen vannak kényszervágások, az más feldolgozási lehetőségeket nyújt, de alapvetően a CITES védi őket. A struccoknak május-júniustól indul a tojószezon, ami késő őszig tarthat, több etapban tojnak, és szintén 20-70 tojást adnak, de volt már példa, amikor 80-90 darab volt ez a mennyiség.

A tojásuk általában 1,2-1,5 kilogramm, ez körülbelül 30 tyúktojásnak felel meg, de zsírszegényebb annál, tehát egészségesebb, illetve finomabb is. Olvastam róla, hogy szívbetegek is ehetik, mivel kevesebb benne a koleszterin. Viszont a fehérjetartalma elég magas.

- mondta lapunknak egy pest megyei tenyésztő.

Forrás: Agrárszektor
Forrás: Veres Virág Cintia

A szekértő kitért arra is, hogy az emuk párzási szezonja télen van, novembertől április-májusig. Az ő tojásuk 600-800 gramm, smaragdzöld színű a héja, nem lámpázható. Ez 10-15 tyúktojásnak felel meg, véleménye szerint sokkal finomabb, hiszen krémesebb, lágyabb. Nem olyan sárga, mint a tyúkoké, de hatalmas, és akár 2-3 ember is jól lakhat egy tojásból készült rántottával. Szintén magas a fehérje- és alacsony a zsírtartalma. Az emu húsa egyébként a legkevesebb zsírt tartalmazza az állatvilágban, majdhogynem koleszterinmentes. Nagyon magas a vastartalma, illetve sok vitaminszármazék található benne. A bőre pedig tökéletes égési sérülésekre, hámsérülésekre, még az indiánok erre használták.

Forrás: Veres Virág Cintia
Forrás: Veres Virág Cintia

Nem olcsó mulatság egy ilyen tojás

A strucctojás darabja 8-10 ezer forint, az emu 6 ezer forint volt január-februárban. Nandut viszont nem lehet kapni az említett védettség miatt. A csibét ugyanakkor lehet értékesíteni, de azt is csak úgy, hogy ha mindenféle papírt megcsináltat az ember, a CITES-től kezdve a chipeltetésen át, sok orvosi papír is kell hozzá. Jelenleg 35-40 ezer forint egy naposcsibe, de 1,5-2 hónapos korában már 60-70 ezer forint. A strucc-csibéket nagyjából 30 ezer forintért lehet eladni.

Egyedülálló a húsuk is

Akik még sosem fogyasztottak ilyen húsokat, azoknak bizonyára nehéz lehet elképzelni, hogy milyen ízzel és állaggal találkozhatnak. Az általunk megkérdezett szakember szerint ezek vörös húsok, állagban a marhához, szarvashoz hasonlítanak leginkább, de ízükben teljesen mások.

Nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni, akár hamburgert is. Mi házilag készítettünk már strucchúsból, de marhafaggyúval keverni kell, mivel száraz a hús. Én személy szerint jobban szeretem az emut, mint a struccot, mert finomabb és aranyosabb is, emellett könnyebb tartani, és nagyon szívós madár. De ez persze csak az én véleményem.

Forrás: Veres Virág Cintia
Forrás: Veres Virág Cintia

Áttörés jöhet strucc -és emufronton is?

Ezeknek a madaraknak a tenyésztése és fogyasztása még gyerekcipőben jár Magyarországon, ez kétségtelen. Ugyanakkor az már látszik, hogy a kíváncsiság utat törhet magának. Gál János kiemelte, hogy több tenyésztővel összeálltak már, hogy törzsállományokat hozzanak létre, és hivatalos levelet kaphassanak erről. Ez a levél tulajdonképpen ugyanazt a célt szolgálná, mint a pedigré vagy egy marhaoklevél.

Ebből tudnánk profitálni is, hiszen lehetne szelektálni a jobb vérvonalú állatokat, akiket csibeként el lehetne adni további tenyésztésre. Persze, az sem lenne hátrány, ha rosszabb időkben az állam támogatná kicsit a munkánkat. Úgy gondolom, hogy az emu és a strucc lesz a marha utódja, hiszen ők nem termelnek metánt. Idővel pedig egyre nagyobb lehetne a kereset rájuk, de egy fecske nem csinál nyarat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?