Rengeteg madár pusztul el Magyarországon: durva, mi áll a háttérben

Rengeteg madár pusztul el Magyarországon: durva, mi áll a háttérben

agrarszektor.hu
Évente mintegy 300 ezer madár pusztul el áramütés miatt Magyarországon. A vezetékek földbe süllyesztése kifizethetetlenül sokba kerülne, ezért a szakemberek más megoldásokat alkalmaznak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mint oly sok más ország, Magyarország is a földfelszíni áramtovábbítás rendszere mellett döntött, ami madárvédelmi szempontból kétféle problémát is magában hordoz - fejtette ki Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. A szakember szerint a kisebb veszélyt a madarak ütközése jelenti, ezzel kapcsolatban viszonylag kevés faj érintett, de például a túzokra nézve érzékeny kérdés - olvasható az Infostart oldalán. Orbán Zoltán szerint a nagyobb gondot - nemcsak idehaza, hanem az egész világon - az jelenti, hogy a szabad vezetékek oszlopainak úgynevezett kereszttartóin, különösen a nyílt, pusztás élőhelyeken előszeretettel ücsörögnek a madarak, ám ezen a helyen könnyen áramütés érheti őket - a pusztulásukat is okozva -, amikor leszállva a testük, szárnyuk, lábuk összeköti a vezetékeket egymással vagy a földelt oszloppal - magyarázta az MME szóvivője, jelezve: becslések szerint Magyarországon minden évben 300 ezer körüli madár pusztul el ilyen módon. Ahogy Orbán Zoltán fogalmazott,

veréb mérettől fölfelé a legnagyobb termetű sasokig, keselyükig és gólyákig, mindent és bármit fenyeget ez a veszély.

A veszély azért is valós, mert hazánk esetében akár 100 ezer kilométernyi vezetékről és közel egymillió oszlopról lehet beszélni. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 2010-ben készült átfogó tanulmánya szerint „hihetetlenül” költséges - akkori áron 550 milliárd forint - lenne a szabad vezetékeket földkábelekre cserélni. Ehelyett az MME 1976-os megalakulása óta együttműködik az áramszolgáltatókkal, a mérnök-kutató-fejlesztő csapatokkal, hogy közösen dolgozzanak ki madárbarát fejszerkezeteket.

A legveszélyesebb, madárgyilkosnak is nevezett középfeszültségű szabadvezetékes hálózat 55 ezer kilométer Magyarországon, közel 700 ezer oszloppal. Az MME szóvivője szerint, ha most elkezdenék ezek teljes kicserélését, akkor is sok-sok évig eltartana a munka.

Mit lehet tenni a madarak védelme érdekében?

A szakemberek és a madárvédők mindent megtesznek, hogy áramütés miatti madárpusztulások ne forduljanak elő. Orbán Zoltán elmondása szerint az emberek a leggyakrabban belterületen a fehér gólya pusztulásával találkozna, ami az egyik legjelentősebb probléma. Erről azonban egy elektronikus űrlap kitöltésével bejelentést lehet tenni az MME-nek, amit továbbítani fognak a hatóságoknak és az áramszolgáltatónak.

Ha sérült állatot találnánk, minden esetben a legjobb és leggyorsabb, ha értesítjük az illetékes nemzeti park munkatársait. Ők segítségünkre lesznek abban, hogy a sérült állat a megfelelő madármentő állomásra kerüljön. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján a természetbarát menüpont alatt megtalálható az országos madármentő lista vármegyei bontásban

- mondta Orbán Zoltán.

A Mavir drónokkal telepített, úgynevezett eltérítő rendszerekkel és műfészkekkel védi a madarakat az áramütéstől - mondta el az InfoRádióban a társaság környezetvédelmi főmunkatársa. Bíró György hangsúlyozta, hogy a madárvédelem az energiaellátás biztonsága érdekében is elengedhetetlenül fontos.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?