Figyelmeztetik a horgászokat: szigorú szabályok léptek életbe áprilistól

Figyelmeztetik a horgászokat: szigorú szabályok léptek életbe áprilistól

agrarszektor.hu
Fogási tilalmat rendeltek el hat halfajra az országban: a garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna került védelem alá. A korlátozás május 31-én, pénteken 24 órakor ér véget. Emellett négy másik halfajra - süllő, balin, sügér és kősüllő - van még életben tilalom.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2024. április 15-én, hétfőn 0 órakor hat halfajnál fogási tilalom lépett életbe Magyarországon. A garda, a domolykó, a jászkeszeg, a szilvaorrú keszeg, a paduc és a márna került védelem alá - olvasható a Pecaverzum oldalán. A szabályozás értelmében ezeket őshonos halakat a méretüktől függetlenül tilos megtartani. A horgászokat érintő korlátozás május 31-én, pénteken 24 órakor ér véget. A hat halfajon túl további négy áll védelem alatt: a süllő, a balin és a sügér tilalmi ideje április 30-ig, míg a kősüllőé június 28-ig tart.

A halgazdálkodás és a halvédelem egyes szabályainak megállapításáról szóló 133/2013. (XII. 29.) VM rendeletben foglaltak szerint, ha az első nap szombatra vagy pihenőnapra esik, a tilalom az azt követő munkanapon lép érvénybe. Ha a tilalmi idő utolsó napja esik szombatra vagy pihenőnapra, a tilalom a közvetlenül megelőző munkanapon végződik. A megállapított fajlagos tilalmi idők az első nap 0 órakor kezdődnek és az utolsó nap 24. órájában végződnek. Fontos tisztában lenni, hogy ezek országos szabályok, amelyektől eltérhetnek a vízhasznosítók, így horgászat előtt érdemes mindig tájékozódni az adott vízterület szabályairól.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06