Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!
Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!
A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.
Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!
A projekt célja olyan optimalizált növekedésre képes, az általánosan elterjedt, intenzív növekedésű brojlerektől eltérő izomrostszerkezettel rendelkező, így különleges húsminőséget biztosító, nagy ellenállóképességgel bíró, robosztus húshibrid (Bábolna-Multicolor: BMC) előállítása, amely a „The Better Chicken Commitment” (BCC) általános elvárásai szerint is eredményesen tartható. A fejlesztőmunka során kidolgozásra kerül egy olyan precíziós takarmányozási technológia is, amely komplexen kezeli a takarmány táplálóanyag-tartalmát, az energia-aminosav arányt, a táplálóanyag-ellátás intenzitásának javasolható szintjeit, valamint csökkentheti a takarmányozási technológiákba javasolt diéták környezeti lábnyomát (CO2) - írja közleményében a Bábolna Brojler.
A tervezett tudományos kutatásokat és fejlesztő munkát elsődlegesen az optimalizált növekedésű, állatvédelmi és állatjóléti elvárások maximális betartása mellett sikeresen tartható, minimalizált ökológiai lábnyom mellett előállítható, nagy táplálkozás-élettani és élvezeti értékkel rendelkező állati eredetű élelmiszerek iránti világviszonylatban megnövekedett kereslet indokolja. A fejlesztés kiinduló alapját a konzorciumvezető tulajdonában lévő 8, eltérő genetikai tulajdonságokkal rendelkező vonal (melyből 6 tisztavérű) adja, melyeknek komplex fejlesztésével jön létre az az egyedi hibrid, mely világviszonylatban is újdonságnak számít és nagy piaci potenciállal rendelkezik.
A projekt sikerének záloga, hogy a konzorciumvezető Bábolna Brojler Kft. több évtizedes szakmai múltra tekint vissza a hús- és tojóhibrid-tenyészállományok tartásában és tenyésztésében, emellett önerőből végez a baromfi-takarmányozás területén kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységet a magas színvonalú termékek és szolgáltatások előállítása érdekében. A konzorciumi partner Széchenyi István Egyetem pedig megkérdőjelezhetetlen szakértelemmel és kutató-fejlesztői szakemberekkel rendelkezik azokon a területeken, amelyek a célkitűzések megvalósulását garantálják. A projekt egy különleges húsminőséget biztosító húshibrid kifejlesztésén túl hozzájárul a gazdaság zöld átmenetének és a körforgásos gazdaság kialakításának támogatásához, az Európai zöld megállapodás (Green Deal) irányelveinek megvalósulásához is.