2020. július 7. kedd Apollónia

Hírek - Állat

A brit állattartók kevesebb antibiotikummal termelnek, mint mi

A brit gazdák egyre többet törődnek az állataik egészségével és jólétével, emiatt kevesebb antibiotikumra van szükségük, hogy egészségesen tartsák őket. Ez derül ki abból a Fehér Könyvből, amit az MSD Animal Health adott ki. A cég is azt ajánlja a gazdáknak, hogy használjanak sokkal kevesebb antibiotikumot.
 
 

A proaktív egészségmegőrzés az új kulcsszó egy brit, állattenyésztéssel és állategészségüggyel foglalkozó jelentésben. A Healthy livestock produce sustainable food, vagyis "Az egészséges állomány fenntartható élelmiszert termel" nevű tanulmányban (PDF) a cég szakmai igazgatója, Paul Williams a kevesebb antibiotikum használatára hívja fel a gazdálkodók figyelmét. (Az MSD Animal Health multinacionális állatgyógyászati vállalat, a Merck Sharp & Dohme állatgyógyászati divíziója.)


A Defra (Department for Environment, Food and Rural Affairs, azaz a Brit Környezetvédelmi, Élelmiszerbiztonsági és Vidékfejlesztési Minisztérium) adatai szerint sosem látott mélységekben van az állattenyésztésben használt antibiotikumok eladása Nagy-Britanniában, amióta csak rendelkezésre áll ilyesfajta statisztika a szigetországban. A legutolsó, 2018 októberi statisztika szerint 18%-kal esett az antibiotikumok eladása 2016 és 2017 között; vagyis a korábbi 202 mg/testúly kg 165 mg-ra csökkent.  A legfontosabb, legtöbbet használt antibiotikumok esetében ez a szám még magasabb: 29%. A tanulmány szerzői azt kérik a gazdáktól: ne álljanak meg itt, csökkentsék tovább az antibiotikumok felhasználását - írta a Farmers Weekly.  Az állatok egészségének megőrzésével szerintük csökkenthetőek a gyógyszerelési költségek és növeléhető a profit.

Megjegyezzük: Magyarországon az egy állategység-kilogrammra felhasznált antibiotikum mennyisége 189–196 mg/kg, Hollandiában ez a szám 139–146 mg/kg, Dániában pedig 45–47 mg/kg. A megelőző jellegű antibiotikuhasználat elvileg mindenütt tilos Európában, de a hazai gyakorlatban az állatorvos egy kisebb csoport hasmenése esetén is szívesen felír gyógyszert az egész állomány számára. A gyógyszerköltségeken pedig azért nem spórolnak a gazdák, mert az állománysűrűség növelése és a környezeti paraméterek elhanyagolása - a megengedett mértékig - kifizetődöbb, mint az egészségesebb körülmények megteremtése. Továbbá vannak olyan állatfajok, amelyek nem elzárhatóak a külső kórokozóktól, ugyanakkor erős stresszhatásoknak vannak kitéve, ilyenek például a vizekre kijáró, tépett ludak.


Újabban pozitív változások indultak meg nálunk is: a bélegészség fenntartásával, gyógynövények, illóolajok, szerves savak itatásával próbálják a termelők megelőzni a megbetegedéseket és elkerülni a gyógyszerelést. A trend mindenképpen az, hogy elkerüljük az antibiotikumok felesleges adagolását, és ezzel csökkentsük az ember számára is veszélyes, a gyógyszerekre rezisztens szuperbaktériumok kialakulását.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu