A patkányirtás módszerei közül melyek a jók? Lehetséges a patkányirtás házilag?

A patkányirtás módszerei közül melyek a jók? Lehetséges a patkányirtás házilag?

agrarszektor.hu
Minden, amit a patkányirtásról tudni érdemes: a patkányirtás fontossága, a patkányirtás módszerei és az, hogy a patkányirtás házilag hogyan kivitelezhető.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hol tud gondot okozni a patkány? Mi indokolja a patkányirtást?

Magánszemélyeknél: A házon vagy lakáson belül az álmennyezetben és a burkolatban van a búvóhelye. A házon kívül a tároló- és raktárhelyiségekben, a padláson, a pincében, és a csatornahálózatban fordulhat elő. Hatalmas károkat okozhat az otthonokban, az elektromos berendezésekben, az autókban, de akár még a kisállatokat is megtámadhatják.

Élelmiszeripari egységeknél, raktár épületekben, éttermekben, szállodákban: Az élelmiszer környezetében tartózkodik, ezt teheti tönkre, illetve fertőzheti meg.

Irodaházakban: A parkolóházban, a csatornahálózatban és az alagsorban okoz gondot, szintén az elektromos berendezések és a járművek megrongálásával.

A vendéglátó egységeket jogszabály kötelezi a a rágcsálóirtásra. Ezek az irtások általában megelőző jellegűek, de akkor is szükség lehet az irtásra, ha már jelentkezett a probléma. A patkány bekerülhet a vendéglátó egységbe a beérkezett áruval, a csatornából vagy akár az utcáról is. A törvény azt is kimondja, hogy cégek és vállalatok esetén állandó védelmet kell fenntartani a rágcsálók ellen.

Miért fontos a patkányirtás?

A patkányok rendkívül veszélyes állatok. Számos betegséget, a murin tífuszt, a leptoszpirózist, a trichinellózist és a szalmonella fertőzést közvetíthetik emberre. A murin tífusz más néven rágcsáló kiütéses tífusz. A leptoszpirózis forrásai általában az olyan kisemlősök, mint a patkány. Vizeletükkel baktériumot juttatnak a talajba és a vizekbe, amely bőrön és nyálkahártyán keresztül az emberi szervezetre is veszélyes. Fertőzött vizek kapcsán, vagy mezőgazdasági munka során lehet ilyen baktériummal érintkezni. A vándorpatkány szívesen eszik döghúst, ezért könnyen megfertőződhet a trichina nevű baktériummal. A sertés elfogyasztja a patkányt, ember pedig elfogyasztja a sertéshúst. Az ember leggyakrabban akkor fertőződik meg trichinellózissal, ha nyers sertéshúst fogyaszt.

Patkányharapáskor más kórokozók is kerülhetnek a sebbe, amelyek az emberen megbetegedést okozhatnak, ilyen például a patkányharapási láz is. A történelem során a pestis terjesztésében jelentős szerepe volt a házi patkánynak. A patkányok szívesen fogyasztják az emberi fogyasztásra szánt élelmiszereket és az állati takarmányokat is, Ürülékkel és vizelettel megfertőzik azt. Fogaik egész életükben nőnek, ezért folyamatosan rágniuk kell. Ezzel hatalmas károkat okoznak a szennyvíz-hálózatban, az elektromos kábelekben és a gátakban. A termények tároló helyeit és göngyölegeit is tönkretehetik.

Hogyan lehet irtani a patkányokat? A patkányirtás módszerei mik?

Patkányirtás lehetséges irtószerrel, patkányirtó etetőállomással. Azt mondják, ez a leghatásosabb módszer patkányirtásra. Biztonságos, ugyanis a patkányirtó etetőállomás időjárásnak ellenálló műanyagból, masszív anyagból készült. Ezt a patkányirtó szakember kulccsal zárja le, így illetéktelen nem férhet hozzá, csak a patkány érintkezhet az irtószerrel. A méreg így gyermeket, háziállatot és haszonállatot nem veszélyeztet. Az irtószer lassan ható véralvadásgátlót tartalmaz. Ez azért fontos, mert a patkány rendkívül okos és gyanakvó állat. Ha társa eszik a a boltban kapható méregből és rögtön elpusztul tőle, akkor ő már nem fogja elfogyasztani. Ez a méreg lassabban hat, viszont az összes patkány fogyasztani fog belőle, nem csak egy.

Patkányirtás lehetséges irtószermentesen, fizikai módszerek alkalmazásával is. A módszer során irtószereket nem kell alkalmazni. A szakember szerelvényeket állít fel, melyeket erős csalogatóanyaggal tölt meg. A szerelvény lehet élvefogó csapda vagy ragasztólapos csapda. Az élvefogó csapdában a patkány élve marad. A csapdán belül erős csalogatóanyagot talál, bemászik, viszont kijönni már nem tud belőle. A ragasztólapos csapdák azonban sokak szerint szinte kínzó eszközök, mert a ragasztó az állatot csak foglyul ejti, de nem öli meg. A patkánnyal végül az éhség fog végezni.

Időről időre felvetődik, hogy a patkányirtás gázzal is egy lehetséges módszer, ez azonban csak különleges esetekben járható út. Erre csak tökéletesen szigetelhető raktárakban van lehetőség, lakóházban soha.

Léteznek elektromos patkányírtó csapdák is, amelyek nagyfeszültséget előállítva pillanatok alatt, humánusan pusztítják el a csapdába bemászó patkányokat, egereket. Ezeket jellemzően a professzionális felhasználóknak ajánlják, ám fokozott figyelem mellett olyan háztartásokban is alkalmazható, ahol gyerekek, vagy kisállatok találhatóak.

Sokan a patkányokat megfogó macskáikra esküsznek, ám ezeknek az embereknek észben kell tartaniuk, hogy a patkányok, főleg ha többen vannak, komolyan megsebesíthetik, akár meg is ölhetik a macskát. A patkányirtás talán leghumánusabb, a környezet szempontjából a legbiztonságosabb módszere az, ha egy kutyákkal és/vagy vadászgörényekkel dolgozó szakembert kérünk fel a patkányprobléma végleges megoldására.

EZ IS ÉRDEKELHET

Patkányirtás házilag lehetséges?

Léteznek olyan házilag kivitelezhető patkányirtási praktikák, amelyek átmenetileg segíthetek szüneteltetni a patkány problémát. Végleges megoldást csak profi patkányirtó szakember tud elvégezni.

A közforgalomban, boltokban kapható méreggel csak akkor lehet sikeres az irtás, ha csak egy patkányt kell kiirtani. Ugyanis a patkány rendkívül okos állat, ha látja, hogy társa evett a méregből és azonnal elpusztult tőle, akkor ő már nem fog enni abból. A bolti méreg nem lassan ható méreg, hanem rögtön ölő méreg. Boltban kapható mérget csak abban az esetben használjunk, ha illetéktelen nem férhet hozzá! Ez ugyanis nagyon veszélyes lehet a gyermekekre, háziállatokra és a haszonállatokra is.

Létezik egy olyan keverék, amely még segíthet a patkányirtásban. A keverék gipszet, lisztet és cukrot tartalmaz. Ha a patkány ezt elfogyasztja, megszomjazik tőle. Tegyünk ki a keverék mellé friss vizet is. A patkány táplálkozás után inni fog és gyomrában a víz megköti a gipszet. A szert csak gumikesztyűben szabad kikeverni, mert ha a patkányok megérzik rajta az emberszagot, nem fognak enni belőle.

A rugós csapdák is alkalmasak lehetnek néhány patkány likvidálására, de csak akkor, ha a rugója elég erős a nagyobb patkányok elpusztítására, különben a csapdába esett állat kiszabadulhat a csapda szorításából. Megfelelő gondossággal és elővigyázatossággal a fentebb már említett elektromos csapdák is megoldást kínálhatnak a patkányok ellen.

Időleges eredmény érhető el az ultrahangos riasztók alkalmazásával is. A zavaró hanghullámokat azonban a kártevő rövid idő alatt megszokja. Alkalmazkodó és túlélő képessége miatt rövid idő elteltével már az ultrahangok nem fogják távozásra késztetni a patkányokat.

A patkányok füstöléssel is elkergethetők. Ehhez ként, vagy más erősen büdös anyagot kell vastagon a papírra kenni, majd a patkányok búvóhelye közelében elégetve lehet így a kártevőket elüldözni a házból, vagy annak környékéről. A füstölés mellett a feketebors őrlemény is elűzi a patkányokat, ha a territóriumuk számos pontján őrölt borsot hintünk szét. Ezek azonban nem végleges megoldások, ezekkel csak átmenetileg szabadulhatunk meg a patkányoktól.

Nagyon fontos, hogy egynél több patkány észlelése esetén minél hamarabb lépjünk kapcsolatba egy hivatásos patkányirtóval, mert csak ezek a szakemberek vannak rá felkészülve, hogy egy esetleges nagyobb populációt is kiirtsanak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03