Indul a patkányinvázió: a görény, kutya vagy a méreg a jobb a falánk rágcsálók ellen?

Agrárszektor
Ahol állatot tartanak, ott a felhalmozott táp gyakran becsalogatja a rágcsálókat is a telepre. Vizek közelében pedig ezek nagy eséllyel a vándorpatkányok lesznek. Nagyon szapora, nagyon okos és óvatos állatról van szó, ezért nehéz kiirtani. Az agrárszektor.hu profi patkányvadászokat kérdezett a természetes módszer hatékonyságáról. Természetesen a termelő véleménye sem maradhatott ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A patkányok mindenevők, ezért mindenféle táplálékforrást kipróbálnak, viszont az ismeretlen táplálékból először csak egy keveset fogyasztanak, és figyelik, hogy az milyen hatással van rájuk. A memóriájuk és a szaglásuk is kitűnő, így a rossz hatású csalit, vagy azt a helyet, ahol a társaik pórul jártak, messze elkerülik (pánikszag). Ezért egyetlen patkánycsaládot is nehéz kiirtani. Ráadásul a mérgezett csali környezeti veszélyforrás. Ha egy méregtől kótyagos, legyengült állatot elkap a házikedvencünk, belepusztulhat a patkányevésbe - halljuk a görényekkel és kutyákkal dolgozók érveit.

Manapság már van a csaliban valami csalogató anyag, aminek nem tud ellenállni a patkány. Néha több kilót is ki kell helyezni, mert mindig elfogy, de 6-10 ezer forintnál nem kerül többe a patkányméreg akkor sem"

  - mondja Bévárdi Pál, dunapataji gazdálkodó, aki sok ezer tonna gabonamagot tárol a telephelyein. "Szerintem tanyasi körülmények között a leghatékonyabb a vadászgörényes módszer. Ott, ahol el tudja fúrni magát a patkány. A csupa beton és fém gabonasilókban nem erre van szükség. Egyszer ugyan nálam is jártak görényekkel és kutyákkal - nagyon látványos volt, de kissé drágállottam az irtást."

Mások a macskáikra bízzák a telepen a rágcsóirtást. De egy erősebb patkány könnyen "lerendezi" a macskát - fogalmaz az agrárszektor.hu-nak egy profi, görényes patkányvadász, Rózsa Norbert. A Hajdú-Bihar megyei fiatalember hivatásosnak számít, rajta kívül csak még egy ilyenről tud az országban, Mihályi Ernőről, a többiek szabadidejükben irtják a rágcsálókat.

Hetente akár 10-szer is hívnak, Békésig, Szabolcsig, néha Pestig is elmegyek az állataimmal. A legkönnyebb ott patkányt irtani, ahol zárt térben dolgozunk, és nincs túl nagy rumli. Jellemzően 5-6 kutya - Jack Russell-terrier és foxik -, valamint 8-10 vadászgörény jön velem."

- magyaráz Rózsa Norbert. Mint megtudjuk, a görények a hajtók, a kutyák pedig a fogók. A jó kutyát űzi a vadászösztön, felderíti a patkányjáratokat, folyamatosan mozgásban van, és különbséget tesz a patkány, a haszonállatok, illetve a patkánylukból előbukkanó görény között. A görénynek strapabírónak kell lennie, akár 3 órán keresztül is hajtani kell a patkányt, ugyanakkor nem jó, ha azzal foglalkozik, hogy megeszi azt, majd elalszik a lukban. Ezeket is lehet hajtásra szelektálni, sőt arra is, hogy a kis patkányokat előhozzák a járatból. A nőstények fele akkorák, mint a hímek, így kis helyen elférnek, de a hím patkányokkal sokszor a csak a görényhímek veszik fel a versenyt. "Tudok olyan esetről, amikor a macska belepusztult abba a sebbe, amit a patkány ejtett az oldalán. A görény pedig a macska tömegének a tizedét éri el" - érzékelteti a feladat súlyát a patkányvadász.

Rózsa Norbert és állatai a jól végzett munka után

Legtöbbször olyan családi házakhoz hívják, ahol baromfit is tartanak, és ezért sok a felhalmazott táp, de jár sertéstelepeken, nagyobb gazdaságokban és élelmiszerüzletekben is. "Változó a fogásmennyiség. Tegnapelőtt 105 patkányt fogtunk egyetlen udvaron. Máskor meg 2 patkányért álldogálunk ott egész nap. De egy patkány is nagy kárt tud csinálni. Legutóbb egy 80 ezres brojlertelepen naponta 100 növendékcsirkét vitt el egyetlen patkány, mindegyiknek csak a fejét rágta le. A harmadik napon hívtak ki. Egy raklap alatt megtaláltuk a fészkét és elkaptuk. Egy hím állat volt."

És mennyibe kerül a természtes patkányirtás? Ha 150 kilométeren belülre kell menni, és 3-4 óra alatt megvan az eredmény, akkor 40-50 ezer forintot kér el a patkányvadász. Kisebb házakat elvállal akár 30 ezerért is. És hogy mennyire hosszú távú ez a megoldás? Az egyéb módszerek hívei gyakran felhozzák, hogy nehéz minden patkánykijáratot felfedezni, és ha csak egy-két patkány meglóg, hamarosan újra kell kezdeni az irtást. A nőstény patkányok ugyanis  8 hetes koruktól kezdve havonta képesek fialni, jellemzően 10 kölyköt. "Ha nem túl rumlis a terep, a kutyák szag alapján megtalálják a kijáratot, és meg is ölik a patkányt. A pánikszag is nagyon erős. A sok búvóhelyet kínáló terepet is hónapokra elkerülik a patkányok egy ilyen sokk után. Nyilván teljes garanciát csak arra tudok ígérni, amikor az irtás után zárható az a tér, ahol dolgoztunk."

Tanyán a leghatékonyabb a természetes patkányirtás. Ennek az az oka, hogy nincsenek szomszédok, ahonnan újra benépesítheti az üregeket a patkány. Ilyen helyen évekig patkánymentes maradhat a terület

 - teszi hozzá az emlegetett kolléga, Mihályi Ernő, aki 1994 óta vadászik görényekkel. Leginkább a vízparti, családi házas, kisebb állatállománnyal rendelkező ingatlanok vannak veszélyben. Ilyen helyeken sajnos nagy esélyel felbukkan a vándorpatkány. Mihályi Ernő jellemzően 4-5 kutyával és 20-30 görénnyel érkezik, mivel nagyon sok a patkányjárat, amit be kell járniuk az állatoknak - lehetőleg rövid idő alatt. "Egy jó kutya vagy görény ösztönösen tudja, mi a dolga. Az egyes kutyafajták között inkább van különbség, például a foxinak jobb az orra, a terrier meg fogósabb. A tenyésztett vadászgörények alkalmatlanok már a munkára. Én a mezei görénnyel keresztezett állatokra esküszöm. Fontos, hogy kicsi legyen és agresszív."

Mihályi Ernőt leggyakrabban baromfi- és libatelepre hívják, esetleg marhák mellé. Előfordul az is, hogy egy rosszabb konstrukciójú gabonatárolóban kérik a segítségét. "Mindennap úton vagyunk, csak hétvégén nem. Az állatoknak is kell a pihenő" - mondja a patkányvadász.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?