Egy méreg nélküli patkányfogó, amelyik egyszerre tucatnyi rágcsálót is elkap

agrarszektor.hu
Nem mérgező és nem nem kerülik el a többiek az egyszer már működésbe lépett csapdát - mindez nagyon fontos egy ilyen tanulékony és szapora állat esetében, mint a patkány. A fejlesztők a főváros patkányproblémáira ajánlották a szerkezetet, de gabonatárolókban is tökéletesen beválna. Íme a megoldás!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Forradalmasíthatja a rágcsálóirtást az okos patkánycsapda, amely egyszerre húsz állatot is képes elejteni. Az új alternatíva emberekre nem veszélyes, így olyan helyeken is használható, ahol a mérgek kirakása tiltott, vagy problémát jelent. A berendezés az okostelefonokkal is tud kommunikálni, és értesíti a tulajdonost az elkapásokról.

Az alternatív patkánycsapda egy két részből álló szerelvényből tevődik össze. A patkány a felső részbe mászik be, s ahogy fogyaszt a benne lévő csaliból, egy nyomásérzékeny gomb lenyitja az alatta található csapóajtót. Az alsó, fertőtlenítőfolyadékkal teli tartályba esik be a patkány, ahol előbb bekábul, majd megfullad. A folyadék azonban a teljes bomlási folyamatot leállítja, így az elhullott rágcsálót nem kell azonnal kivenni onnan. A kapást és a mennyiséget a láda külső része jelzi. Egyszeri bekapcsolással a csapda akár 20 állatot is képes elejteni. Az elfogás után csak az alsó tartályban lévő tetemeket kell kivenni és pótolni a helyi táplálkozási szokásnak megfelelő csalikat, így a megoldás költséghatékony és biztonságos. Fertőzöttségi szinttől függően a fertőtlenítőfolyadék egyszeri feltöltéssel 3-12 hónapig használható.

A módszer azért nevezhető forradalminak, mert a 2. generációs mérgezett csalétket már 1978 óta használják irtásra. A mérgekkel szemben a patkányok a gyors szaporodás miatt folyamatosan egyre ellenállóbbá válnak, miközben maga a méreg veszélyes más melegvérűekre is.

"A vándorpatkánynál 2,6 havonta generációváltás történik, mivel csupán 21-23 nap a vemhességük, illetve 8 hetes korukra már ivaréretté válnak. Az elmúlt 41 év a vándorpatkányoknál közel 190 nemzedéket jelent, míg nálunk, embereknél kettőt sem. A napjainkban használt mérgekre egyre immunisabbak. A helyzetet az is nehezíti, hogy 2018. március 1-től az Európai Bizottság közel 40 százalékkal csökkentette a jelenlegi szabadforgalmú irtószerek hatóanyagát, amely gyakorlatilag "védőoltásként" fog működni a patkányok szervezetében. Mivel nagyon óvatos állatokról van szó, a klasszikus csapdákkal is egyre reménytelenebb az elfogásuk. Többek között ezért kezdtünk el egy új módszer után kutatni, amely nem jár veszélyes méreggel vagy az út szélén heverő mérgezett patkánytetemekkel" - mondta el Szigeti Zsolt, az Abatox ügyvezetője a cég sajtóközleményében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02