Bűvészet a bioszőlő? A legvakmerőbbek a világ legdrágább borvidékén is bevállalják

Agrárszektor
A champagne-i termelők új generációja a zöld termelési módszerekre esküszik. A bioművelés különösen nehéz egy olyan régióban, ahol egyetlen kiló szőlő 2300 forintot ér. Itt ha elviszi a termést a peronoszpóra, akkor nagyon nagy a baj. Mégis van, aki megkockáztatja a vegyszermentes művelést.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Ma már képesek vagyunk teljesen lemondani a gyomirtókról és rovarölőkről a szőlészetekben" - állítja Paul Gosset franciaországi gazdálkodó.  "Ennek a flakonnak viszont semmit nem változott a tartalma" - mutat nevetve a sokat vitatott glifozátos peszticidre. A pinot noir, a chardonnay és a pinot meunier dűlőiben sétálva a fiatal borász elmeséli azokat a változtatásokat, amelyeket az elmúlt években végrehajtott a technológiában. A generációváltás jó alkalom arra, hogy egy másik termelési módra álljon át a birtok - főként, ha a családi hírnév is ezt követeli. A fiatalember 1981-ben vette át édesapjától, Michel Gossettől a szőlőskertet, de az átállás csak 2000-ben kezdődött el - lépésről lépésre.


Itt például zabot vetek a pinot meunier sorközeibe. A zab nem von el számottevő tápanyagot és vizet a szőlőtől, viszont védi a talajt“

 - magyaráz Paul. Egy másik, még üresen álló területre jövő tavasszal telepíti saját szelektálású vesszőit. Bár a terület nem rendelkezik semmiféle bio vagy öko minősítéssel, a fiatal termelő kifejezetten zöld praktikákat fejlesztett ki a tőkék környezetbarát művelésére. És olyan tényezőkre is figyel, amelyek semmilyen öko minősítésben nem szerepelnek, például az üvegházhatású gázok kibocsátása. "A bortermelés legkörnyezetszennyezőbb része a szállítmányozás" - magyaráz a fiatal borász, aki éppen ezért Franciaországon belüli értékesítésre törekszik. A dugók és címkék alapanyagára is ügyel. Előbbinek alumíniummentesnek kell lennie, utóbbi gyapotszövet. Szerinte ezek is fontos részletek.

A 2000-es évek elején a család úgy döntött, hogy a birtok kétharmadán nem használ több gyomirtó szert. A többi peszticid mennyiségét is fokozatosan csökkentették, a kezelések száma pedig 5,6-ra redukálódott, miközben a többi szőlősgazda 12-16-szor is permetezett egy szezonban. Azért ennyire intenzív a permetezés ezen a borvidéken, mert

a világon talán itt a legdrágább a szőlő:egy kilóért 7 eurót (2300 forintot) is megadnak a feldolgozók.

Nemcsak a szőlő, a föld is extrém drága ezen a híres, 30 ezer hektáros borvidéken. A vegyszerekről való lemondás ezért itt különösen kockázatos lépésnek számít. A Champagne borvidéki gazdák már az ellen is tiltakoztak, hogy legalább a lakott területek melletti 10 méteres sávban beszüntessék a permetezést. A hegyközség szerint ezzel összesen ezer hektárnyi szőlőterületen veszélyeztetnék a termelést, ami exponenciálisan növelné a termelői kiadásokat.

Bűvészet a bioszőlő?
A szőlőművelés két nagy ellensége a lisztharmat és a peronoszpóra, de a kártevői ellen is nehéz védekezni. A szőlőmoly a legmakacsabbak közé közé tartozik. A konvencionális művelésben időjárástól függően 10-14 napos permetezési fordulókkal dolgoznak a károsítók ellen. A tápanyag-utánpótlást magas káliumtartalmú összetett műtrágyákkal végzik, a sorközöket jobb esetben füvesítik és kétévente lazítják. A legtöbb gazdaságban már alkalmaznak növénykondícionálókat, amelyek jellemzően a növény "immunrendszerét" erősítő mikroelemeket tartalmaznak.

A vegyszermentes gazdálkodás alapja is az, hogy maga a szőlő erős és egészséges legyen. Ezt bio rendszerekben szerves trágyával, mulcsozással, talajtakarással érik el, valamint bőségesen használnak növénykondícionálókat. A sorközökben füves-pillangós keveréket alkalmaznak, amit kaszálnak és kétévente lazítanak. Fontos az is, hogy maguk a sorközök tágasak legyenek, a művelésmód pedig szellős tőkéket eredményezzen, így kisebb az esélye a gombás fertőzéseknek. Fontos, hogy maga a fajta is betegségellenálló legyen, törzsét pedig magasra engedjük fel, hiszen ezzel is védjük a leveleket a talajból támadó kórokozókkal szemben.

A kártevőkkel így is nehéz boldogulni. A természetes ellenségek csak részben tudják kordában tartani őket, ezért a megengedett készítményekkel (pl. paraffinolajok, káliszappan, Bacillus thüringiensis) rendszeresen permetezni kell. Bio művelésben tudomásul kell venni, hogy minden erőfeszítésünk ellenére is egyes évjáratokban nagy lehet a termésveszteség. Mielőtt belevágunk, meg kell bizonyosodni róla, hogy a piac hajlandó ezt az átvételi árban kompenzálni. Magyar viszonyok közt erre pillanatnyilag nem sok az esély.

"Vannak kisebb hatósugarú permetezőgépek és a betegségeknek ellenállóbb szőlőfajták, ezekkel kezelni lehetne a helyzetet. Persze mindez költségesebb, mint a korábbi módszer" - kommentálja a helyzetet Paul Gosset. Szerinte peronoszpórának és lisztharmatnak ellenálló szőlőkkel a lakott területek közvetlen közelében is sikeresen lehetne termelni, csakhogy ezeket előbb el kellene fogadnia a hegyközségnek is. Úgy látszik, nemcsak a szőlő alacsony átvételi ára akadályozza a bio művelést, hanem az is baj, ha túl sokat érnek a fürtök...

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31