Augusztus végig kérhető a méhegészségügyi támogatás: 500 forint kaptáranként

agrarszektor.hu
Augusztus 31-ig lehet kérni a méhcsaládonkénti 500 forintos támogatást, amely a kérelmező de minimis-keretét terheli. Jelenleg csak saját ügyfélkapun keresztül intézhető a kérelem benyújtása, de az agrárkamara kezdeményezte, hogy a falugazdászokon keresztül is bonyolítható legyen az ügy.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A méhészeti tevékenység versenyképesebbé tétele, valamint a méhállomány egészségügyi kondíciójának megőrzése érdekében az agrártárca új támogatási konstrukciót dolgozott ki a méhészek számára, amelynek részletei a 29/2019. (VI. 20.) AM-rendeletben, valamint a Magyar Államkincstár 31/2019. (VII. 11.) számú közleményében olvashatóak.

A támogatásra 2019-ben az AM 600 millió forintot különített el, amely összesen közel 20 ezer méhész 1,2 millió méhcsaládja számára jelenthet segítséget, amelynek keretében méhcsaládonként 500 forint összegű támogatást igényelhetnek az arra jogosult méhészek. Ha a kérelmek száma meghaladja a forrást, akkor a támogatás arányosan csökken. A kérelmezők de minimis-keretük terhére igényelhetik a kifizetést.

Fotó: Szekeres Máté
A támogatási kérelem július 15. és augusztus 31. között elektronikus úton nyújtható be az Államkincstárhoz, az erre a célra kialakított elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül.

A kérelem a benyújtását követő naptól számított tíz napon belül - de legkésőbb augusztus 31-ig - az elektronikus felületen keresztül módosítható (a Kincstár az utolsó kérelmet bírálja el). Hiányosan benyújtott támogatási kérelem esetén a Kincstár a kérelmezőt hiánypótlásra szólítja fel. Mind az AM-rendelet, mind a MÁK közlemény rögzíti, hogy kamarai meghatalmazással a kérelmet nem lehet benyújtani, a kamarai meghatalmazással benyújtott kérelem elutasításra kerül. A NAK ugyanakkor kezdeményezi a rendelet módosítását annak érdekében, hogy a falugazdászok meghatalmazással is részt vehessenek a kérelem elektronikus benyújtásában.

A rendelet módosításáig a falugazdászok szóbeli tájékoztatással, a kérelem benyújtására vonatkozó információnyújtással, illetve az elektronikus felület használatával kapcsolatos magyarázattal nyújtanak segítséget az azt igénylőknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?