2021. január 27. szerda Angelika

Hírek - Állat

Botrány: letagadták a teheneket a hollandok

A holland mezőgazdasági minisztérium szerint 2100 tehenészet trükközött a nyilvántartásokkal. Ide vezetett a foszfátkvóta, azaz trágyatermelés adminisztratív korlátozása.
 
 

Hollandiában ezres nagyságrendben érinti a tehenészeteket az adathamisítási botrány: tehenek, üszők és borjak egyedi azonosítóival csaltak – számol be a parlamentnek szóló jelentésében Carola Schouten holland mezőgazdasági miniszter. A kormányzat válaszul két napra felfüggesztette az érintett üzemek állatkereskedelmét, tejet és húst azonban továbbra forgalmazhatnak.

Hollandiában az állatállomány nagysága óriási nitrát- és foszfátterhelést jelent a környezetnek, nem csoda, ha már az állatok partközeli hajókon való nevelésével is kísérleteznek. Mivel rendre túllépik a foszfátkibocsátásra vonatkozó uniós előírást, ezért a büntetést elkerülendő, kvótarendszert vezettek be. Idén januártól üzemi szinten kell betartaniuk az állatlétszámhoz igazodó felsőkorlátot.

Az előírások tarthatatlannak bizonyultak, mivel 2100 tehenészetben hallgatták el az üszők első ellését. A megszületett borjakat a tejelő állományhoz regisztrálták, mint kettős és hármas ikerellést, így az üszők továbbra is növendékek maradhattak. Az állategység-számítás szempontjából ugyanis a tehén egyet ér, míg az üsző csak egy fél „számosállat”, így papíron kevesebb trágyát termel.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu