2021. május 18. kedd Erik, Alexandra

Hírek - Állat

Döntöttek a madárinfluenza miatti korlátozásokról Komárom-Esztergom megyében

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2021. február 17-én feloldotta a magas patogenitású madárinfluenza miatt elrendelt korlátozásokat Komárom-Esztergom megyében. A továbbiakban mind a belföldi, mind az unióba történő baromfiszállítás zavartalanul folytatódhat a megyéből, az ún. harmadik országokba irányuló exportkorlátozások azonban ezt követően is érvényben lehetnek.
 
 

Komárom-Esztergom megyében január 6-a óta nem fordult elő újabb megbetegedés, ezért a Nébih – a védőkörzet múlt heti megszüntetése után – február 17-én elrendelte a megfigyelési körzetek feloldását. Az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesítése alapján immár zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás a megyéből. Fontos, hogy az ún. harmadik országokba irányuló exportkorlátozások a továbbiakban is érvényben lehetnek, ezért a szállítások előtt az érintettek mindenképp tájékozódjanak a Nébih tematikus kereskedelmi oldalán.

Bács-Kiskun megyében továbbra is érvényben vannak a korlátozások. A helyzet azonban biztató, mert február 3-a óta itt sem fordult elő újabb megbetegedés. Amennyiben a járványügyi helyzet továbbra is kedvezően alakul, a védőkörzetek február 27-én, a megfigyelési körzetek pedig március 8-án szűnhetnek meg.

A vándormadarak vonulása miatt a vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra. Emiatt továbbra is érvényben marad a baromfik zárt tartásának kötelezettsége. Szintén kötelező a járványvédelmi minimum feltételek teljesítése, azaz a baromfikat zárt helyen kell etetni, itatni, valamint a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni. A madárinfluenza betegséggel kapcsolatos információk, tájékoztatók elérhetőek a Nébih vonatkozó tematikus aloldalán.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu