2019. február 19. kedd Zsuzsanna

Hírek - Állat

Döntöttek: nem lesz kerítés az ukrán-magyar határon

Egyelőre elvetette a kerítésépítés tervét a Földművelésügyi Minisztérium (FM) az ukrán-magyar határon, ahol az afrikai sertéspestis (ASP) magyarországi bejutása fenyeget. Ugyanakkor folyamatosan figyelik a járványügyi helyzetet, mivel komoly gazdasági következményei lehetnek, ha a vírus Magyarországon is megjelenik. Dánia és Lengyelország ezzel szemben a napokban jelentette be, hogy kerítést létesítenek határaiknál az ASP-t terjesztő vaddisznók távol tartásának érdekében.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Felterjesztette a közelmúltban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormányhivatal a vadkerítés megvalósításának lehetőségét annak költségtervével együtt a Földművelésügyi Minisztériumhoz, miután megvizsgálta az ukrán-magyar, illetve a megyei román-magyar határszakaszon a kerítés építésének lehetőségeit – tájékoztatta az agrárszektor.hu-t a kormányhivatal. Tavaly a sertéstermelők vetették fel, hogy kerítéssel távol lehetne tartani az afrikai sertéspestis vírusát terjesztő vaddisznókat. Akkor egy elektromos és/vagy szagkerítés létesítésének lehetősége merült fel.


A Földművelésügyi Minisztérium ugyanakkor egyelőre úgy döntött, hogy elveti a kerítésépítés tervét, az aktuális járványügyi helyzet ugyanis nem indokolta annak megépítését – közölte portálunkkal az FM. A hatóságok ugyanakkor folyamatosan figyelemmel kísérik a járványügyi helyzetet, mivel ágazati szakértők szerint ugyanis nagyon komoly gazdasági következményei lennének annak, ha az afrikai sertéspestis vírusa nálunk is megjelenne. Egyes becslések szerint a várható korlátozások miatt a magyar sertésállomány akár 30-35 százaléka is eladhatatlanná válna.

A közelmúltban ugyanakkor a dán kormány bejelentette, hogy 70 kilométer hosszú kerítés építését tervezi az ország német határánál annak érdekében, hogy távol tartsák az ASP vírusát terjesztő vaddisznókat. Dániával szinte egy időben a lengyel kormány is közölte, hogy összesen 1200 kilométer hosszú acélkerítést létesít keleti határainál az ASP miatt. A beruházással a világ egyik leghosszabb kerítését építenék meg, amely a tervek szerint 2020-ra készülne el 20 milliárd forintnak megfelelő összegből.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  Agrárium 2019

  Mezőgazdaság a gyakorlatban >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu