Eddig minden jól alakult a tejtermelésben, kár lenne elrontani kereskedelmi akciókkal

agrarszektor.hu
Az Agrárminisztérium legteljesebb támogatását élvezi minden olyan fellépés, amely a tejágazat érdekeit védi és a magyar fogyasztók jó minőségű hazai tejjel való ellátását segíti - utalt a hét eleji tejtermelői demonstrációra az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára a "Tejtermelés eredményességéért" elnevezéssel megrendezett pénteki konferencián.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az eseményen Feldman Zsolt hangsúlyozta: az elmúlt években széleskörű összefogás jött létre a tejtermelők, a tejfeldolgozók, a kiskereskedelem és a kormányzat között. Ennek eredményeképpen a hazai fogyasztók ma már döntő mértékben magyar termelőktől származó tejet vásárolhatnak az áruházakban. Ezen összefogás eredményeit tette majdnem semmissé egy áruházlánc felelőtlen akciójával, amely ellen jogosan lépett fel a tejtermelői közösség. Mint mondta, az Agrárminisztérium minden szükséges hatósági eljárást lefolytat ebben az esetben is.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít.A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Az államtitkár kedvezőnek nevezte a tejágazat kilátásait, ezt a fejlődő és a fejlett gazdaságokban is bővülő piaci lehetőségekkel támasztotta alá. Kifejtette: az elmúlt években a magyar mezőgazdaság dinamikus fejlődésen ment át, az ágazat kibocsátása meghaladta a 2700 milliárd forintot.

Az élelmiszeripar 10 százalékát adja a tejfeldolgozás, az ágazat 294 milliárd forintos termelési értéket képviselt.

A várakozások szerint az európai tejtermelés 2017-hez képest 2027-re 8 százalékkal bővül, a felvásárlási ár pedig 16 százalékkal nőhet ebben az időszakban. Mindez az államtitkár szerint az jelenti, hogy érdemes a tejágazatban dolgozni, abba energiát, pénzt és szakmai tudást fektetni. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a munkaerőhiány, illetve az új környezetvédelmi elvárások teljesítése nehézséget jelent a gazdálkodóknak.

Feldman Zsolt elmondása szerint az uniós csatlakozás után csökkent a tejelőállomány, majd 2010-óta mintegy 10 százalékkal nőtt, a tejhozam pedig ugyanekkora mértékben emelkedett, és 2017-ben 8300 litert tett ki átlagosan. Kiemelte, hogy nemzetközi összehasonlításban is professzionális a magyar tejágazat,

Csehország után Magyarországon a legkoncentráltabb a tejelőtehén-állomány és a feldolgozó kapacitás, mivel a nyolc legnagyobb cég adja a tejfeldolgozás háromnegyedét.

Feldman Zsolt elmondta azt is, hogy a magyarországi tejfogyasztás az uniós átlagnak felel meg, ugyanakkor a vajfogyasztás az átlag ötöde, a sajtfogyasztás pedig a harmada. Az ágazat külkereskedelméről szólva kifejtette: 120 milliárd forint értékben importált az ország tejet és tejtermékeket, a kivitel értéke pedig 100 milliárd forint volt tavaly. Hangsúlyozta, folyamatosan csökken a nyers tej kivitele, amelyet pozitívumként említett, mert a stratégia része, hogy az itt megtermelt tejet Magyarországon dolgozzák fel.

(MTI/AM Sajtóiroda)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?