2020. február 20. csütörtök Aladár, Álmos

Hírek - Állat

Egyre kevesebb a szarvasmarha Európában

A nyugati EU-tagállamok háromszor több marhahúst esznek, mint a keleti országok. Az elkövetkező 10 évben 5 százalékos marhahúsfogyasztás-csökkenés várható, miután a termelés is zsugorodó pályára áll az öreg kontinensen - tudósít az Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci jelentésében.
 
 

 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Az Európai Bizottság decemberben megjelent projekciója szerint az unió marhahús-termelésének folyamatos csökkenése várható 2019-től 2030-ig. A közösség marhahús-termelése csaknem 8 millió tonna lehet 2019-ben, nem változik számottevően a 2018. évihez képest. Az előrevetítés szerint a kibocsátás 7,54 millió tonna körül alakulhat 2030-ban, ami 6 százalékkal múlná alul a 2018. évi mennyiséget.

Az unió marhahúsexportja a 2030-ig tartó időszakban a kibocsátáshoz hasonlóan csökkenhet. A marhahúsimport viszont 2028-ig folyamatosan növekedhet és elérheti a 350 ezer tonnát. Addigra a közösség marhahús-fogyasztása előreláthatóan 5 százalékkal csökken. A vizsgált időszak végére az egy főre jutó fogyasztás a régi tagországokban 12 és 13 kilogrammközött mozoghat, míg az új tagországokban 4 kilogramm körül stagnálhat.


Az Európai Bizottság adatai szerint a közösség 680 ezer tonna élő szarvasmarhát és marhahúst értékesített a nemzetközi piacon 2018 első tizenegy hónapjában, 3 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Eközben a közösség élőmarha- és marhahús-importja 10 százalékkal 315 ezer tonnára nőtt. A behozatal 41 százaléka Brazíliából, 20 százaléka Argentínából és további 16 százaléka Uruguayból származott.

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja alig 1 százalékkal 41,2 ezer tonnára nőtt 2018 január–novemberében az előző év azonos időszakához képest. A főbb partnerek Törökország, Ausztria és Horvátország voltak. Törökországba 22 százalékkal csökkent a kivitel. Ausztriába 15 százalékkal, Horvátországba pedig 13 százalékkal nőtt a kiszállított mennyiség. A fiatal bika termelői ára 824 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2018 decemberében, csaknem 5 százalékkal növekedett az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu