Árad az import paradicsom Európába: mi lesz így az uniós zöldségtermesztéssel?

Árad az import paradicsom Európába: mi lesz így az uniós zöldségtermesztéssel?

agrarszektor.hu
Az előrejelzések szerint 2021-ben 2 százalékkal csökkenhetett az Európai Unió friss piacra szánt paradicsomtermelése az előző évihez képest, míg az ipari paradicsom termelése ugyanebben az időszakban 0,9 százalékkal nőhetett. A legnagyobb visszaesést Spanyolország produkálta, ugyanis Almeriában csökkent a paradicsom termőterülete. Az Európai Unió paradicsomexportja csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor egyre jelentősebb a marokkói behozatal. Magyarországon ugyanakkor növekedést regisztráltak az ipari paradicsom termelésében. Több mint egyharmadával nőtt a paradicsom importja hazánkban, de az export is több mint egynegyedével emelkedett az év első kilenc hónapjában.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A paradicsomfeldolgozók világszövetségének (WPTC) októberi előrevetítése szerint globális szinten az ipari paradicsom termése 0,9%-kal, azaz 38,7 millió tonnára nőhet 2021-ben a 2020. évihez képest Az ipari paradicsom termése Olaszországban mintegy 17%-kal, vagyis 6,05 millió tonnára, Spanyolországban pedig 20%-kal, mintegy 3,18 millió tonnára, míg Portugáliában 26%-kal, összesen 1,59 millió tonnára emelkedhet ugyanekkor - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében. Az Európai Bizottság rövid távú előrevetítése szerint az EU-ban a friss piacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020-as évhez képest. Franciaországban a friss piacra szánt paradicsom termését 488 ezer tonnára becsülik szakértők 2021-re, ami stagnálást jelentene 2020-hoz képest. Az elmúlt öt év átlagához képest ez 5,2%-os visszaesést jelent, elsősorban a legnagyobb termelő Spanyolország 10%-os elmaradása miatt. A spanyolországi Almeriában a paradicsom termőterülete 1,5%-kal mérséklődött, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság adatai szerint a friss paradicsom nettó termelői ára a tagországok átlagát tekintve 1,54 euró volt kilogrammonként 2021 októberében, vagyis mintegy 20%-kal emelkedett az előző öt év átlagához képest. Hollandiában 14%-kal, azaz 1,24 euró/kilogrammra, Spanyolországban pedig 2%-kal, vagyis 1,27 euró/kilogrammra, ezzel szemben Olaszországban 23%-kal, összesen 1,8 euró/kilogrammra, Franciaországban pedig 24%-kal, azaz 1,94 euró/kilogrammra emelkedett a paradicsom nettó termelői ára a megfigyelt időszakban.

Az Eurostat adatai szerint az utóbbi öt évben az EU belső piacára a Hollandiából szállított friss paradicsom mennyisége 5%-kal, a Spanyolországból származó 20%-kal csökkent. Marokkóból 26%-kal több paradicsom érkezett az unióba. Az idei év első nyolc hónapjában az EU belső piacára Hollandiából 7%-kal kevesebb, 553,9 ezer tonna, Spanyolországból az év első kilenc hónapjában 6%-kal kevesebb, 414,6 ezer tonna paradicsom érkezett, mint az előző év azonos időszakában. A spanyol paradicsomexport helyzetéről korábban itt írtunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Marokkóból viszont 3%-kal 281 ezer tonnára nőtt az import 2021 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A frisspiaci paradicsom exportja csökkenő tendenciát mutat. Az unió harmadik országok felé történő kivitele az év első nyolc hónapjában 24%-kal, azaz 240 ezer tonnára csökkent. Az Egyesült Királyságba irányuló export 22%-kal, vagyis 172,2 ezer tonnára esett. Az uniós paradicsompiac helyzetéről itt található bővebb információ:

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarország

A KSH adatai szerint Magyarországon 1821 hektárról 154,1 ezer tonna paradicsomot takarítottak be 2020-ban. A WPTC októberi előrevetítése szerint Magyarországon az ipari paradicsom mennyisége 40%-kal 115 ezer tonnára emelkedhet 2021-ben a 2020-as évhez képest. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött paradicsom külkereskedelmi forgalmának passzívuma 2021 első kilenc hónapjában 4,77 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakára jellemző 4,18 milliárd forintról. A magyar paradicsom idei kilátásairól itt írtunk bővebben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az import mennyisége 35%-kal, vagyis 18,6 ezer tonnára nőtt, ezen belül a legtöbb paradicsomot beszállító Spanyolországból 7%-kal, azaz 6,19 ezer tonnára, míg Olaszországból 58%-kal, vagyis 728 tonnára emelkedett a behozatal. Ugyanakkor Hollandiából 49%-kal, összesen 775,9 tonnára, Németországból pedig 13%-kal, vagyis 1,31 ezer tonnára csökkent az import. A paradicsom kivitele 26%-kal, azaz 9,63 ezer tonnára emelkedett, döntően Szlovákia (4,07 ezer tonna) és Románia (2,43 ezer tonna) felé irányult a megfigyelt időszakban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a gömb típusú paradicsom termelői ára 5%-kal (521 forint/kilogramm), a koktélparadicsomé 9%-kal (1209 forint/kilogramm) magasabb, míg a fürtös paradicsomé 7%-kal (652 forint/kilogramm) alacsonyabb volt az 1-48. héten az előző év azonos időszakához képest. A hazai 40-47 mm méretű gömb paradicsom mellett - amelyet a 2020-as 48. hetit 13%-kal meghaladó átlagáron kínáltak - a Spanyolországból importált gömb paradicsom is bővítette a kínálatot.

A leginkább hajtatásból származó külpiaci gömb és fürtös paradicsom januártól április elejéig, valamint november közepétől a gömb típusú van jelen a Budapesti Nagybani Piac kínálatában. Mind a gömb, mind a fürtös paradicsom esetében a spanyolországi és az olaszországi termék jellemző a felhozatalban. Az importparadicsom ára mind a gömb, mind a fürtös típusnál alacsonyabb volt a belföldi termék áránál. Az AKI PÁIR adatai szerint az ipari feldolgozásra szánt paradicsom felvásárlási ára az idén 34,2 ezer forint/tonna volt, vagyis 12%-kal emelkedett egy év alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?