Árad az import paradicsom Európába: mi lesz így az uniós zöldségtermesztéssel?

agrarszektor.hu
Az előrejelzések szerint 2021-ben 2 százalékkal csökkenhetett az Európai Unió friss piacra szánt paradicsomtermelése az előző évihez képest, míg az ipari paradicsom termelése ugyanebben az időszakban 0,9 százalékkal nőhetett. A legnagyobb visszaesést Spanyolország produkálta, ugyanis Almeriában csökkent a paradicsom termőterülete. Az Európai Unió paradicsomexportja csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor egyre jelentősebb a marokkói behozatal. Magyarországon ugyanakkor növekedést regisztráltak az ipari paradicsom termelésében. Több mint egyharmadával nőtt a paradicsom importja hazánkban, de az export is több mint egynegyedével emelkedett az év első kilenc hónapjában.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A paradicsomfeldolgozók világszövetségének (WPTC) októberi előrevetítése szerint globális szinten az ipari paradicsom termése 0,9%-kal, azaz 38,7 millió tonnára nőhet 2021-ben a 2020. évihez képest Az ipari paradicsom termése Olaszországban mintegy 17%-kal, vagyis 6,05 millió tonnára, Spanyolországban pedig 20%-kal, mintegy 3,18 millió tonnára, míg Portugáliában 26%-kal, összesen 1,59 millió tonnára emelkedhet ugyanekkor - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentésében. Az Európai Bizottság rövid távú előrevetítése szerint az EU-ban a friss piacra szánt paradicsom termése 2021-ben 2%-kal csökkenhet a 2020-as évhez képest. Franciaországban a friss piacra szánt paradicsom termését 488 ezer tonnára becsülik szakértők 2021-re, ami stagnálást jelentene 2020-hoz képest. Az elmúlt öt év átlagához képest ez 5,2%-os visszaesést jelent, elsősorban a legnagyobb termelő Spanyolország 10%-os elmaradása miatt. A spanyolországi Almeriában a paradicsom termőterülete 1,5%-kal mérséklődött, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Európai Bizottság adatai szerint a friss paradicsom nettó termelői ára a tagországok átlagát tekintve 1,54 euró volt kilogrammonként 2021 októberében, vagyis mintegy 20%-kal emelkedett az előző öt év átlagához képest. Hollandiában 14%-kal, azaz 1,24 euró/kilogrammra, Spanyolországban pedig 2%-kal, vagyis 1,27 euró/kilogrammra, ezzel szemben Olaszországban 23%-kal, összesen 1,8 euró/kilogrammra, Franciaországban pedig 24%-kal, azaz 1,94 euró/kilogrammra emelkedett a paradicsom nettó termelői ára a megfigyelt időszakban.

Az Eurostat adatai szerint az utóbbi öt évben az EU belső piacára a Hollandiából szállított friss paradicsom mennyisége 5%-kal, a Spanyolországból származó 20%-kal csökkent. Marokkóból 26%-kal több paradicsom érkezett az unióba. Az idei év első nyolc hónapjában az EU belső piacára Hollandiából 7%-kal kevesebb, 553,9 ezer tonna, Spanyolországból az év első kilenc hónapjában 6%-kal kevesebb, 414,6 ezer tonna paradicsom érkezett, mint az előző év azonos időszakában. A spanyol paradicsomexport helyzetéről korábban itt írtunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Marokkóból viszont 3%-kal 281 ezer tonnára nőtt az import 2021 első nyolc hónapjában az előző év azonos időszakához képest. A frisspiaci paradicsom exportja csökkenő tendenciát mutat. Az unió harmadik országok felé történő kivitele az év első nyolc hónapjában 24%-kal, azaz 240 ezer tonnára csökkent. Az Egyesült Királyságba irányuló export 22%-kal, vagyis 172,2 ezer tonnára esett. Az uniós paradicsompiac helyzetéről itt található bővebb információ:

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarország

A KSH adatai szerint Magyarországon 1821 hektárról 154,1 ezer tonna paradicsomot takarítottak be 2020-ban. A WPTC októberi előrevetítése szerint Magyarországon az ipari paradicsom mennyisége 40%-kal 115 ezer tonnára emelkedhet 2021-ben a 2020-as évhez képest. A KSH adatai szerint a friss vagy hűtött paradicsom külkereskedelmi forgalmának passzívuma 2021 első kilenc hónapjában 4,77 milliárd forintra emelkedett az előző év azonos időszakára jellemző 4,18 milliárd forintról. A magyar paradicsom idei kilátásairól itt írtunk bővebben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az import mennyisége 35%-kal, vagyis 18,6 ezer tonnára nőtt, ezen belül a legtöbb paradicsomot beszállító Spanyolországból 7%-kal, azaz 6,19 ezer tonnára, míg Olaszországból 58%-kal, vagyis 728 tonnára emelkedett a behozatal. Ugyanakkor Hollandiából 49%-kal, összesen 775,9 tonnára, Németországból pedig 13%-kal, vagyis 1,31 ezer tonnára csökkent az import. A paradicsom kivitele 26%-kal, azaz 9,63 ezer tonnára emelkedett, döntően Szlovákia (4,07 ezer tonna) és Románia (2,43 ezer tonna) felé irányult a megfigyelt időszakban.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a gömb típusú paradicsom termelői ára 5%-kal (521 forint/kilogramm), a koktélparadicsomé 9%-kal (1209 forint/kilogramm) magasabb, míg a fürtös paradicsomé 7%-kal (652 forint/kilogramm) alacsonyabb volt az 1-48. héten az előző év azonos időszakához képest. A hazai 40-47 mm méretű gömb paradicsom mellett - amelyet a 2020-as 48. hetit 13%-kal meghaladó átlagáron kínáltak - a Spanyolországból importált gömb paradicsom is bővítette a kínálatot.

A leginkább hajtatásból származó külpiaci gömb és fürtös paradicsom januártól április elejéig, valamint november közepétől a gömb típusú van jelen a Budapesti Nagybani Piac kínálatában. Mind a gömb, mind a fürtös paradicsom esetében a spanyolországi és az olaszországi termék jellemző a felhozatalban. Az importparadicsom ára mind a gömb, mind a fürtös típusnál alacsonyabb volt a belföldi termék áránál. Az AKI PÁIR adatai szerint az ipari feldolgozásra szánt paradicsom felvásárlási ára az idén 34,2 ezer forint/tonna volt, vagyis 12%-kal emelkedett egy év alatt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?