Mi lesz itt? Átalakulhat Spanyolország legjelentősebb paprikatermesztő területe

Mi lesz itt? Átalakulhat Spanyolország legjelentősebb paprikatermesztő területe

agrarszektor.hu
Az ASAJA-Almeria rámutat, hogy a következő zöldségszezon 10-15 nappal korábban kezdődik és a korai szezonban folytatódik az elmúlt évek tendenciája, ahol a paprika termőterületének további növekedését látjuk, bár mérsékelt ütemű, 2 százalék körüli bővüléssel - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Almeria paprika iránti elkötelezettségének megújítása annak köszönhető, hogy a paprika az egyik legstabilabb termény, főként az árát tekintve. Ahogy Antonio Navarro, az ASAJA elnöke fogalmazott, a paprika olyan termék, amelynek ültetési költségei ugyan magasabbak, mint más növényeké, de a paradicsomhoz képest kevesebb munkaerőt igényel. Ezek a költségek meghatározóak az egyik vagy másik növényfajta kiválasztásában - írta meg a NAK.

A termelési költségek között főként a munkaerőköltségek növekedése, valamint az alacsony árak és az erős külső verseny a fő okai annak, hogy a paradicsom az új szezon kezdetén továbbra is területet veszít a termesztésben. A paradicsomtermő terület csökkenése körülbelül 1,5%-os, így mintegy 140 hektárnyi területet veszíthet más növények, például paprika és cukkini javára. A vetőmagcégek szerint jellemző, hogy a termelők a specialitások felé fordulnak, amik száma nagyon jelentősen nőtt. Az elmúlt évek egyik tendenciája volt, hogy a gazdák a nagyobb árrést biztosító specialitásokra összpontosítanak, és a paradicsom rossz pici helyzete miatt ez egy kiutat jelent a nagyobb jövedelmezőség keresésében.

A padlizsán esetében is 3% körüli növekedést prognosztizálnak. Az emelkedés okai között szerepelnek az elfogadható terméseredmények, ami ösztönözte ezt az emelkedést. Az uborka esetében az előző terméshez képest kevés eltérés tapasztalható, mivel ez egy olyan termék, amely bizonyos fokú specializálódást igényel, és a cukkinihez hasonlóan enyhén, 1,5%-kal emelkedett.

Az ASAJA rámutat, hogy a szezon kezdetének küszöbén állunk, és hogy a vetést és a termelést meg kell tervezni annak érdekében, hogy elkerüljük a jól ismert helyzeteket, amelyek súlyos veszteségeket okoznak az almeriai termelőknek, különösen az ősz és a tél bizonyos időszakaiban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13