Mi lesz itt? Átalakulhat Spanyolország legjelentősebb paprikatermesztő területe

agrarszektor.hu
Az ASAJA-Almeria rámutat, hogy a következő zöldségszezon 10-15 nappal korábban kezdődik és a korai szezonban folytatódik az elmúlt évek tendenciája, ahol a paprika termőterületének további növekedését látjuk, bár mérsékelt ütemű, 2 százalék körüli bővüléssel - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Almeria paprika iránti elkötelezettségének megújítása annak köszönhető, hogy a paprika az egyik legstabilabb termény, főként az árát tekintve. Ahogy Antonio Navarro, az ASAJA elnöke fogalmazott, a paprika olyan termék, amelynek ültetési költségei ugyan magasabbak, mint más növényeké, de a paradicsomhoz képest kevesebb munkaerőt igényel. Ezek a költségek meghatározóak az egyik vagy másik növényfajta kiválasztásában - írta meg a NAK.

A termelési költségek között főként a munkaerőköltségek növekedése, valamint az alacsony árak és az erős külső verseny a fő okai annak, hogy a paradicsom az új szezon kezdetén továbbra is területet veszít a termesztésben. A paradicsomtermő terület csökkenése körülbelül 1,5%-os, így mintegy 140 hektárnyi területet veszíthet más növények, például paprika és cukkini javára. A vetőmagcégek szerint jellemző, hogy a termelők a specialitások felé fordulnak, amik száma nagyon jelentősen nőtt. Az elmúlt évek egyik tendenciája volt, hogy a gazdák a nagyobb árrést biztosító specialitásokra összpontosítanak, és a paradicsom rossz pici helyzete miatt ez egy kiutat jelent a nagyobb jövedelmezőség keresésében.

A padlizsán esetében is 3% körüli növekedést prognosztizálnak. Az emelkedés okai között szerepelnek az elfogadható terméseredmények, ami ösztönözte ezt az emelkedést. Az uborka esetében az előző terméshez képest kevés eltérés tapasztalható, mivel ez egy olyan termék, amely bizonyos fokú specializálódást igényel, és a cukkinihez hasonlóan enyhén, 1,5%-kal emelkedett.

Az ASAJA rámutat, hogy a szezon kezdetének küszöbén állunk, és hogy a vetést és a termelést meg kell tervezni annak érdekében, hogy elkerüljük a jól ismert helyzeteket, amelyek súlyos veszteségeket okoznak az almeriai termelőknek, különösen az ősz és a tél bizonyos időszakaiban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?