Ömlik a magyar sertéshús Romániába: de akkor mi kerül a hazai boltokba?

Ömlik a magyar sertéshús Romániába: de akkor mi kerül a hazai boltokba?

agrarszektor.hu
2021-ben a világ hústermelésének több mint egyharmadát a sertéshús tette ki. Az Amerikai Egyesült Államok sertéshústermelése csökkenő tendenciát mutat, miközben mind az élősertés, mind pedig a sertéshús behozatalára a növekedés a jellemző. Az Európai Unió növelte a sertéshús értékesítését a nemzetközi piacokon, ezzel pedig a legnagyobb exportőrré vált. Noha jelentősen csökkent a Kínába irányuló sertéshús-kivitel, a teljes exportnak több mint a fele még mindig oda fut be. Magyarországon csökkent az élősertés kivitele és behozatala, jelentős mértékben nőtt azonban a sertéshús exportja. A magyar sertéshús egy része jellemzően Romániába, Olaszországba és Horvátországba kerül.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) novemberben megjelent rövid távú előrevetítése szerint a világ sertéshústermelése 122 millió tonna lehet 2021-ben, ami az előző évihez képest 11%-os növekedést jelentene. A sertéshús a világ hústermelésének 34%-át teheti ki az idén - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb jelentéséből. A legnagyobb sertéshús-előállítók továbbra is Kína (53,6 millió tonna), az Európai Unió (23,6 millió tonna), az Egyesült Államok (12,5 millió tonna), Brazília (4,7 millió tonna) és Oroszország (4,4 millió tonna) maradhatnak. A sertéshús globális kereskedelme kismértékben élénkülhet az idei esztendőben az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A legnagyobb sertéshúsimportőr továbbra is Kína maradhat 4,9 millió tonna körüli behozatallal, a legnagyobb exportőr pedig az Európai Unió lehet 5,8 millió tonnával.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) novemberben megjelent elemzése szerint az USA sertéshústermelése 4%-kal mérséklődhet 2021 negyedik negyedévében a 2020 október-decemberében előállított mennyiséghez viszonyítva. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 12%-os emelkedésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás 3,5%-kal, a sertéshús értékesítése pedig 2%-kal csökkenhet a nemzetközi piacon. Az USA élősertés-importja és sertéshús-behozatala egyaránt bővülhet a jelzett időszakban 18%-kal, illetve 31%-kal.

Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése 2%-kal mérséklődött 2021 január-októberében a 2020 január-októberi volumenhez képest. A vágások száma szintén 2%-kal csökkent, a vágóhidakra kerülő sertések átlagos élősúlya nem változott a megfigyelt időszakban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 1,62 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 novemberében, ez 8%-os emelkedést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazíliában a sertés ára (10,17 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 18%-kal volt alacsonyabb 2021 novemberében, mint az előző esztendő azonos hónapjában.

Az Európai Unió sertésexportjának nagyja még mindig Kína felé irányul

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió közel 9%-kal több, 4,1 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2021 első kilenc hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 53%-a (2 millió tonna) Kínába irányult, ami 10%-kal csökkent a vizsgált időszakban. További nagy célpiacok a Fülöp-szigetek (272 ezer tonna), illetve Japán (273 ezer tonna) voltak.

Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,29 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2021 novemberében, 4,5 százalékkal csökkent egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 2%-kal voltak alacsonyabbak a 2021-es év 49. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár 1,23, a West Fleisch 1,24 és a Tönnies felvásárlási ára 1,20 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 1,31, a Danish Crown 1,13 és a Tican 1,13 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 49. héten.

Magyarországon csökkent az élősertés kivitele, a sertéshúsé viszont nőtt

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 13%-kal 23 ezer tonnára csökkent 2021 január-szeptemberében az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria, Szlovákia és Hollandia voltak. Az élősertés-behozatal közel 2%-kal csökkent, a legnagyobb beszállítónak Szlovákia, Horvátország, Németország és Csehország számított. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 10%-kal (118 ezer tonnára), értéke csaknem 4%-kal nőtt 2021 első kilenc hónapjában a 2020. január-szeptemberihez képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Horvátországba szállították. A sertéshúsimport volumene 1,5%-kal több, 100 ezer tonna volt, értéke 15%-kal csökkent. A sertéshús kétharmada Németországból,
Spanyolországból és Lengyelországból származott.

Az AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 436 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2021 novemberében, ami 5%-os mérséklődést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára közel 13%-kal csökkent ugyanebben az összehasonlításban. Az Agrárszektor a sertéshús-külkereskedelem elmúlt éveiről készített elemzése itt olvasható.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?