Egyre népszerűbbek ezek a gyümölcsök: kapkodnak értük az emberek

Egyre népszerűbbek ezek a gyümölcsök: kapkodnak értük az emberek

agrarszektor.hu
Ahogy egyre inkább előtérbe kerül az egészségtudatos életmód, úgy nő folyamatosan a bogyós gyümölcsök iránti kereslet. Ezekből azonban még a legtöbb nagy fogyasztó ország nem önellátó, ezért más európai, illetve a kontinensen kívüli országok termékeire szorul. Különösen a málna és a szeder népszerűsége ugrott meg az elmúlt években, de a piros ribizli forgalma is folyamatosan nőtt. Mostanra már az érzékenyebb, magasabb nedvességtartalmú gyümölcsök esetében is lehetővé vált a nagy szállítási távolságok áthidalása, így a távoli országokból származó importnak köszönhetően az európai piac gyakorlatilag folyamatosan el van látva bogyós gyümölcsökkel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyre népszerűbbek a bogyós gyümölcsök Európában. Ám mivel ezekből még nem minden ország képes az önellátásra, folyamatosan nő az import gyümölcsök iránt a kereslet. Ezeknek azonban csak egy része származik más európai országokból, másik részük a kontinensen kívülről érkezik - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a Freshplaza legfrissebb elemzése alapján.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatbázisa szerint 2020-ban 1170 hektáron termesztettek ribizlit, 253 hektáron málnát és 846 hektáron szamócát. A bogyós gyümölcsök termesztése hazánkban az elmúlt években folyamatos csökkenő tendenciát mutat, mára a ribizli és a szamóca kivételével gyakorlatilag meg is szűnt. Ennek okát egyrészt a kedvezőtlenné váló klimatikus viszonyokban, illetve az öntözés és a kézi munkaerő hiányában kell keresni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hollandiában kiegyensúlyozott a málna piaca, a szeder viszont rendkívül drága

A málna a téli hónapokban elsősorban Marokkóból érkezik az EU-ba. Ebben az időszakban kiegyensúlyozott a piac, mivel sem a kínálat, sem pedig a kereslet nem túl nagy, az árak 8,5-9 EUR/kg között mozognak. A következő hetekben várhatóan ismét emelkedni fog a kínálat, azzal együtt pedig feltehetően a kereslet is.

A szeder nagy része a téli időszakban Mexikóból érkezik, elsősorban személyszállító repülőgépekkel. Mivel azonban a légi személyszállítás a korábbi évekhez képest kevesebb mint a felére csökkent, nehézkes a szállítás. Ennek megfelelően rendkívül drága a szeder, az árak 12-16 USD/kg között mozognak. A piros ribizli legnagyobb felvevőországai Németország és Olaszország, azonban a téli hónapokban a ribizli iránti kereslet is csökken.

Olaszországban folyamatosan nő a bogyós gyümölcsök iránti igény

A statisztikák szerint az egyes bogyós gyümölcsök népszerűsége erős növekedést mutat, az elmúlt évben 7,5 millió háztartás vásárolt belőlük, ami 22%-kal több, mint tavaly és 26%-kal több, mint 2 évvel ezelőtt. Különösen a málna, a ribizli és a szeder népszerű: az olasz háztartások az idei évben dupla annyi ribizlit és mintegy 24%-kal több málnát vásároltak, mint két évvel ezelőtt, ellenben szeder népszerűsége az elmúlt években alig változott. Ezt a tendenciát tükrözik az áruházlánci eladások is, a málna, a szeder és a ribizli értékesítése 10%-kal nőtt 2020-2021 között a szupermarketekben. Még novemberben is jól tartották magukat ezek a tételek, annak ellenére, hogy a gyümölcs- és zöldségeladások összességében visszaestek, illetve 12-14 Eur/kg-mal az árak is magasak voltak az olasz és az európai kínálat hiánya miatt. Ez a kedvező tendencia várhatóan a következő hetekben is folytatódni fog, amikor a karácsonyi ünnepek miatt tovább fog nőni a kereslet.

A csomagolásokat illetően nagyon keresettek az átlátszó tálcák, amelyeken jól láthatók a termékek. A vevők az összes bogyósgyümölcs esetében a kisebb, 125g-os csomagolást részesítik előnyben, egyrészt az alacsonyabb ár miatt, másrészt a kisebb kiszerelésben kevésbé romlanak meg a puha gyümölcsök. Az Olaszországban értékesített szeder többnyire Mexikóból, a málna Olaszországból, Spanyolországból és Marokkóból származik, míg a piros ribizli szinte mindig olasz.

Spanyolországban a marokkói import nyomást gyakorol a spanyol termelésre

Spanyolország 25%-os részesedéssel a második legnagyobb málnatermesztő volt az EU-ban 2020-ban. A termelés 99%-a Andalúziából, főként Huelva tartományból származik, és többnyire exportra kerül. A különböző remontáns (egy szezonban többször termő) és nem remontáns fajták átfedésének köszönhetően szinte egész évben folyik a termelés, azonban a csúcsidőszak március és május között van.

A málna értékesítése kiegyensúlyozott volt ebben a szezonban, azonban novemberben jelentősen megnőtt a marokkói konkurencia. A koronavírus-járvány és az elrendelt szállodai és vendéglátóipari korlátozások azonban szintén negatívan hatnak a málna értékesítésére.

Spanyolországban a málna vetésterülete 2021-ben 11,9%-kal csökkent, a 2020/21-es szezon termését 48 258 tonnára becsülik, ami 1,7%-kal kevesebb, mint az előző szezonban. A 2015/16-os és a 2020/21-es szezon közötti időszakban az export közel 58%-kal nőtt. Ugyanakkor a behozatal mennyisége is nőtt, a 2020/21-es szezonban elsősorban Marokkóból (75%) és Portugáliából (23,6%) érkezik az importáru. A spanyol málna legfontosabb felvevőpiacai 30,4% részesedéssel Németország, az Egyesült Királyság (28%), Hollandia (13%) és Franciaország (11%).

Dél-Afrikában a szeder és a málna is profitál a bogyós gyümölcsök iránti keresletből

A dagály minden csónakot megemel: a szeder és a málna is profitált az áfonya iránti robbanásszerű érdeklődésből. Ennek megfelelően az elmúlt időszakban számottevően bővült a szedertermesztés. A 2020/21-es évben összesen 193 tonna volt az export, míg a 2014/15-ös szezonban mindössze 12 tonna volt a kivitel. A statisztikák szerint 2018/19-ben a dél-afrikai szeder 51%-a a Közel-Keletre, 47%-a pedig az Egyesült Királyságba került.

A málnaexport szintén bővült az elmúlt években, és jelenleg is folynak kísérletek új málnafajtákkal. Bár Dél-Afrikában egyelőre kevesebb mint tíz málnatermesztő van és eddig valamivel kevesebb mint 298 tonna málnát exportáltak, a tavalyi 2020/21-es szezonban mintegy 1500 tonna volt a kivitel. A 2019/20-as szezonban a dél-afrikai málna 61%-át az Egyesült Királyságba, 29%-át pedig a Közel-Keletre exportálták.

A mexikói esős szezon befolyásolja az észak-amerikai bogyós gyümölcsök mennyiségét és minőségét

Az Észak-Amerikában értékesített málna jelentős része Mexikóból származik. A mexikói málna szezonja augusztus végén-szeptember elején kezdődött, a csúcsidőszak január közepétől február közepéig tart. Közép -Mexikóban ősszel tartós esőzések voltak. Az időjárás az összes bogyósgyümölcs termésmennyiségére és érésidejére kihatott, a termelés feltehetően csak december közepére áll helyre. Az év végén a karácsony és a szilveszteri időszakban nagy a kereslet a málna iránt, az ünnepeket követően pedig januárban és februárban az egészségtudatosabb étkezés, illetve a Valentin nap miatt van fokozott igény a bogyósgyümölcsökre. Az amerikai piacon jelenleg nagyon keresett a 'Malu' fajta, amely nagy gyümölcsmérete ellenére jól szállítható és tárolható.

A mexikói szeder szezonja szeptemberben kezdődik, így az USA-ba irányuló importot nagy mértékben befolyásolta a meghosszabbodott mexikói esős évszak, amely az idei évben egy hónappal tovább, október végéig tartott. A legelterjedtebb a 'Tupi' fajta. A Mexikóból származó szederellátás stabil, de nem túlságosan bőséges, ezért kiegyenlített piacra lehet számítani. A piros ribizli iránti kereslet korlátozott az Egyesült Államokban, többnyire lekvárt vagy zselét készítenek belőle.

Ausztráliában a fedett termesztés megmentette a málnát az esőkároktól

Ausztráliában a legnagyobb termelőüzemek Queenslandben és Tasmániában vannak. A dél-queenslandi Stanthorpe régióban az elmúlt két hónapban heves esőzések voltak, ezért az ültetvényeket esővédelemmel kellett ellátni. Így ugyan a csapadék nem befolyásolta a gyümölcsminőségét, azonban a magas páratartalom miatt nehezebb volt a gombabetegségek elleni védekezés.

A bogyós gyümölcsök termelése 2018 óta folyamatosan bővül. A 2019/2020-as szezonban 9932 tonna volt a termés, amelyből 7404 tonna málna, 2483 tonna szeder és 45 tonna egyéb bogyós gyümölcs volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03