2020. augusztus 6. csütörtök Berta, Bettina

Hírek - Állat

Eldurvult a patkányhelyzet! Lézerfegyverrel veszik fel a harcot a rágcsálók ellen

Olyan lézerfegyveres technológia fejlesztésén dolgoznak az Egyesült Királyságban, amellyel a patkányok is könnyedén elriaszthatók a mezőgazdasági területekről és épületekből. A madarak elrettentésére már egy ideje használnak lézerfegyvereket a britek, a patkányok azonban évről-évre egyre nagyobb károkat okoznak a szigetországban, az új technológiával ugyanakkor látványosan csökkenthetnék a kijuttatott patkányméreg, illetve rágcsálóriasztó mennyiségét is.
 
 

A becslések szerint az Egyesült Királyság mezőgazdaságában évente 14-28 millió font kárt okoznak a patkányok - írja a www.heraldscotland.com. A szigetországban néhány éve már használnak lézerfegyvereket a madarak elriasztására, és hatékonynak is bizonyultak, távolt tartják ugyanis a madarakat a mezőktől, és jelentősen csökkent a növénykárosítások száma is. Ezen felbuzdulva a szakemberek most olyan új fénysugarak kifejlesztésén dolgoznak, amelyek alternatív tulajdonságokkal (szín és hanghullám) rendelkeznek, és képesek külön kezelni az egyes földi kártevőket. A projekt és a fejlesztés várhatóan 2019 végére készül majd el. 

A technológiát különböző állatok ellen tesztelik majd a szakemberek, így a lézerfegyver hatását vizsgálni fogják szarvasok, nyulak, vaddisznók, valamint rágcsálók, például patkányok, mókusok és egerek ellen is. Ezen túlmenően, az Egyesült Királyságban és Skóciában izolált pajtákban végeznek majd speciális kísérleteket annak érdekében, hogy megvizsgálják, hatékony-e a patkányok elriasztásában a lézer. Amennyiben ezek a kísérletek sikeresnek bizonyulnak, akkor jelentősen csökkenhet a mérgező rágcsálóirtók felhasználása az Egyesült Királyságban.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu