Eldurvult a patkányhelyzet! Lézerfegyverrel veszik fel a harcot a rágcsálók ellen

agrarszektor.hu
Olyan lézerfegyveres technológia fejlesztésén dolgoznak az Egyesült Királyságban, amellyel a patkányok is könnyedén elriaszthatók a mezőgazdasági területekről és épületekből. A madarak elrettentésére már egy ideje használnak lézerfegyvereket a britek, a patkányok azonban évről-évre egyre nagyobb károkat okoznak a szigetországban, az új technológiával ugyanakkor látványosan csökkenthetnék a kijuttatott patkányméreg, illetve rágcsálóriasztó mennyiségét is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A becslések szerint az Egyesült Királyság mezőgazdaságában évente 14-28 millió font kárt okoznak a patkányok - írja a www.heraldscotland.com. A szigetországban néhány éve már használnak lézerfegyvereket a madarak elriasztására, és hatékonynak is bizonyultak, távolt tartják ugyanis a madarakat a mezőktől, és jelentősen csökkent a növénykárosítások száma is. Ezen felbuzdulva a szakemberek most olyan új fénysugarak kifejlesztésén dolgoznak, amelyek alternatív tulajdonságokkal (szín és hanghullám) rendelkeznek, és képesek külön kezelni az egyes földi kártevőket. A projekt és a fejlesztés várhatóan 2019 végére készül majd el. 

A technológiát különböző állatok ellen tesztelik majd a szakemberek, így a lézerfegyver hatását vizsgálni fogják szarvasok, nyulak, vaddisznók, valamint rágcsálók, például patkányok, mókusok és egerek ellen is. Ezen túlmenően, az Egyesült Királyságban és Skóciában izolált pajtákban végeznek majd speciális kísérleteket annak érdekében, hogy megvizsgálják, hatékony-e a patkányok elriasztásában a lézer. Amennyiben ezek a kísérletek sikeresnek bizonyulnak, akkor jelentősen csökkenhet a mérgező rágcsálóirtók felhasználása az Egyesült Királyságban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03