2021. augusztus 3. kedd Hermina

Hírek - Állat

Elpusztult miatta 2000 disznó, de megúszta a háromév börtönt

Egy éven át sanyargatta az állatait. Egy szakvélemény szerint mégsem okolható érte. A bajor fiatalember végül megúszta a háromévi börtönt.
 
 

A würzburgi ügyészség felfüggesztette az eljárást egy fiatal sertéstartó ügyében, akinek a telephelyén tavaly áprilisban nem kevesebb mint 2000 disznó tetemét fedezték fel. Az állatokon látszott, hogy kiszáradtak a vízhiánytól, éhen haltak , illetve egymást falták fel. Az állatvédelmi törvény értelmében akár háromévi szabadságvesztésre is ítélhették volna a 29 éves elkövetőt - tudósított a Bajor Rádió. Magyarországon szintén bűntett és három év börtön jár érte, ha az állat halálát különös szenvedés okozásával érte el az elkövető. Ha ez nem bizonyítható, akkor két évvel büntetendő vétségről van szó.

A tetemek eltávolítása (Forrás: static3.mainpost.de)

A nyomozás során ugyan bizonyítást nyert, hogy a sertéstartó 2017 tavasza óta egy sor állattartási kötelezettséget megszegett, és ezek vezettek a 2000 állat halálához, de fel tudott mutatni egy olyan pszihiátriai szakvéleményt, mely szerint az eset idején beszámíthatatlan volt. Amikor az újságírók ennek háttérokait firtatták, a würzburgi  ügyészség személyiségi jogokra hivatkozva elutasította a bővebb felvilágosítást. Pillanatnyilag az is kérdéses, hogy a tetemek megsemmisítésének 200 ezer eurós költségét kire lehet hárítani.

Felmerült a hatóságok felelősségének kérdése is. Nehezen hihető, hogy egy év alatt egyetlen hatósági ellenőrzést sem kapott az illető, és egyetlen egyszer sem járt állatorvos nála. Az állategészségügyi hatóság most mindennemű és korú állatfaj tartástól eltiltotta a fiatalembert.

Egy hasonló esetről tudósítottunk alábbi cikkünkben. Itt nem úszta meg az állatkínzó, de ehhez az kellett, hogy egy civil szervezet illegális felvételekkel bizonyítsa a brutalitást és sokkolja vele a bíróságot.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu