Elpusztult miatta 2000 disznó, de megúszta a háromév börtönt

agrarszektor.hu
Egy éven át sanyargatta az állatait. Egy szakvélemény szerint mégsem okolható érte. A bajor fiatalember végül megúszta a háromévi börtönt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A würzburgi ügyészség felfüggesztette az eljárást egy fiatal sertéstartó ügyében, akinek a telephelyén tavaly áprilisban nem kevesebb mint 2000 disznó tetemét fedezték fel. Az állatokon látszott, hogy kiszáradtak a vízhiánytól, éhen haltak , illetve egymást falták fel. Az állatvédelmi törvény értelmében akár háromévi szabadságvesztésre is ítélhették volna a 29 éves elkövetőt - tudósított a Bajor Rádió. Magyarországon szintén bűntett és három év börtön jár érte, ha az állat halálát különös szenvedés okozásával érte el az elkövető. Ha ez nem bizonyítható, akkor két évvel büntetendő vétségről van szó.

A nyomozás során ugyan bizonyítást nyert, hogy a sertéstartó 2017 tavasza óta egy sor állattartási kötelezettséget megszegett, és ezek vezettek a 2000 állat halálához, de fel tudott mutatni egy olyan pszihiátriai szakvéleményt, mely szerint az eset idején beszámíthatatlan volt. Amikor az újságírók ennek háttérokait firtatták, a würzburgi  ügyészség személyiségi jogokra hivatkozva elutasította a bővebb felvilágosítást. Pillanatnyilag az is kérdéses, hogy a tetemek megsemmisítésének 200 ezer eurós költségét kire lehet hárítani.

Felmerült a hatóságok felelősségének kérdése is. Nehezen hihető, hogy egy év alatt egyetlen hatósági ellenőrzést sem kapott az illető, és egyetlen egyszer sem járt állatorvos nála. Az állategészségügyi hatóság most mindennemű és korú állatfaj tartástól eltiltotta a fiatalembert.

Egy hasonló esetről tudósítottunk alábbi cikkünkben. Itt nem úszta meg az állatkínzó, de ehhez az kellett, hogy egy civil szervezet illegális felvételekkel bizonyítsa a brutalitást és sokkolja vele a bíróságot.

EZ IS ÉRDEKELHET
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33