Brutális bírság jár ezért a magyar erdőkben: sokan nem is tudják, pedig tilos

Brutális bírság jár ezért a magyar erdőkben: sokan nem is tudják, pedig tilos

MTI
Ezekben a hetekben hullatják fejdíszüket a szarvasbikák, így sokakat vonzanak a természetbe a levetett agancsok. Fontos tudni: ezek gyűjtése csak az adott területen gazdálkodó vadászatra jogosult szervezet hozzájárulásával történhet - írja közleményében az Országos Magyar Vadászati Védegylet.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az engedély nélküli gyűjtés legalábbis szabálysértés, de akár a Büntető Törvénykönyv (Btk.) szerinti lopásnak is minősülhet. Bizonyos esetekben - ha valaki szándékosan hajtja a vadat - több százszer forintos vadvédelmi bírság is kiszabható az illegális agancsozásért a Vadgazdálkodási törvény értelmében, sőt megvalósulhat a szintén Btk. szerinti, börtönnel is sújtható állatkínzás is. Az illegálisan gyűjtött agancs felvásárlása pénzmosás (korábban: orgazdaság), amelyet ugyancsak szigorúan büntet a Btk.

A télen nagyobb - akár több százas - csapatokba verődő szarvasok a zavarástól, ijedtségtől nappal is mozoghatnak, elhagyhatják búvóhelyüket, nagyobb távolságokat tehetnek meg, ami a közúti közlekedés biztonságát is komolyan veszélyezteti. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete, kéri a természetjárókat és az agancsgyűjtés iránt érdeklődőket: ismerjék meg a vonatkozó szabályozást és tartsák be az előírásokat! Ez a vadállomány, a tervszerű vadgazdálkodás, a lakosság és a természetkedvelők érdeke is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?