Ezért a tóért rajongtak idén a magyar horgászok: a járvány sem állította meg őket

Ezért a tóért rajongtak idén a magyar horgászok: a járvány sem állította meg őket

agrarszektor.hu
A pandémiás időszak ellenére csak elenyésző mértékben csökkent a Balaton horgászlátogatottsága, derült ki a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) legutóbbi ülésén. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. beszámolt róla, hogy annak ellenére is tudták tartani a korábbi évek tendenciáit, hogy több önkormányzat is lezárta a vízhez való lejutás lehetőségét, a strandokat és sétányokat. Csökkenés csak a teljesen elmaradt külföldi vendéghorgászok miatt következett be, ezt azonban enyhítette a hazai horgászok nagyobb aktivitása. Jó hír viszont, hogy a nyári időszak horgászati szempontból is erősnek bizonyult, így ebben az esztendőben további, várhatóan mintegy 15%-os növekedést lehet elkönyvelni, írta meg a HelloVidék.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A horgászoknak is fontos információkkal szolgált minap a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt., amely beszámolójában közzétette az eddig elért eredményeiről és a jövőbeli terveiről szóló információkat is. Bár az új koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet következtében elmaradtak a külföldi vendégek, a belföldi horgászok nagyobb aktivitásának köszönhetően az idei statisztikák a tavalyihoz hasonlóan alakultak eddig, olvasható a HelloVidék oldalán. Sőt, a nyári időszak ezeket a számokat csak még inkább erősítette. A szakemberek becslései szerint az idei tervezett árbevétel meg fogja haladni az 1,21 milliárd forintot, jelentősen meghaladva a tavalyi, 1,07 milliárd forintos teljes árbevételt.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tájékoztatása szerint szintén jó hír, hogy rendkívüli halelhullás a korábbi évekhez hasonlóan idén sem történt. A korábbi két esztendőhöz képest nagyobb számban a keszegfélék (elsősorban a dévér) elpusztult egyedeinek összegyűjtése okozott nagyobb munkát. Ezeknél a fajtáknál ebben az évben a korábbiaknál erősebb, a Lernaea-félékhez tartozó, parazitikus életmódot folytató copepoda rák, a Tracheilastes maculatus általi fertőzés okozott nagyobb elhullást. Az elmúlt két évhez képest a keszegfélék mellett a harcsák (18 db) és a balinok (47 db) hullottak el nagyobb számban.

A szervezethez tartozó tógazdaságok közül a július végi esőzések során Varászló súlyos károkat szenvedett el. A tógazdaság több kilométernyi töltése sok helyütt erősen megrongálódott, ám gátszakadás, így katasztrófahelyzet nem következett be. Ahogy arról a HelloVidék értesült, a helyreállítási munkák jelenleg is folynak, a halállomány megmaradása azonban kérdéses.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakembere elmondta azt is, hogy a többi tógazdaságban az előzetes termésbecslések alapján a tervezett haltermés várható, azaz a telepítési kötelezettségeink teljesítése mellett 2021-ben a saját termésből tudják majd kihelyezni és elindítani hozzájuk került Mórichelyi (350 hektár) és Fonyódi (130 hektár) tógazdaságokat is.

A jövőbeli tervek kapcsán elárulták azt is, hogy tervezés alatt áll balatonszárszói halastó területén egy vízi iskola létrehozása, ahol a nyári időszakban gyerekek táboroztatását és oktatását szeretnék megvalósítani. Emellett elkészült egy engedélyes terv a tihanyi, úgynevezett gödrös partszakasz rész-rekonstrukciójára, ahol a partvédő kövezés megerősítése nyomán a horgászokat le szeretnék vinni a partvédmű szintjére. A munka elvégzésére az árajánlatok bekérése van folyamatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13