2022. augusztus 11. csütörtök Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Állat

Fontos határidő közeleg: nyilatkozniuk kell a magyar állattartóknak

A hatékony járványügyi intézkedések előfeltétele, hogy a hatóság pontos információval rendelkezzen minden állatról, azaz tudja, hogy egy adott tenyészetben hány állatot tartanak. A több tartási hellyel rendelkező állattartóknak legkésőbb 2020. május 15-ig kell nyilatkozniuk a pontos adatokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) e célra létrehozott elektronikus felületén.
 
 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) arra hívta fel tagjainak figyelmét, hogy azok a gazdálkodók, akik a Tenyészet Információs Rendszerben egy tenyészetkód alatt több tartási hellyel is rendelkeznek, 2020. május 15-ig kötelesek nyilatkozni arról, hogy melyik tartási helyen milyen egyedi azonosítóval jelölt állatok tartózkodnak, illetve az egyedi azonosítóval nem rendelkező fajok esetében a létszám adatokról, olvasható a NAK oldalán.

Meg kell jelölniük azt is, hogy a tartási helyek közül melyik maradjon az eddigi tenyészetkódhoz rendelve, és melyik tartási hely, vagy helyek kapjanak új tenyészetkódot. A Nébih mind a 6000 körüli érintett számára értesítést küldött a teendőkről. Az önálló tenyészetek tartói saját jogon, vagy meghatalmazottjuk által tudják az adatszolgáltatást teljesíteni, a megyei körzetbe sorolt tenyészetek esetében a kapcsolattartó állatorvos jogosult a „1418 Komplex bizonylat” elektronikus generálására, és benyújtására. A kamara minden gazdálkodó számára javasolja a bizonylat elektronikus beadását, tekintettel arra, hogy a felületen ellenőrzések futnak, és így elkerülhető a hibás kitöltés, gyorsan elvégezhető az ügyintézés, valamint a rendszer azonnal generálja az új tenyészetkódot, vagy kódokat a megmaradó tartási helyekhez.

A NAK néhány gyakorlatban megfontolandó észrevételt is tett az eddigi tapasztalatok, felvetődött kérdések alapján:

 • A kamara javasolja, hogy azokon a tartási helyeken, ahol a valóságban nem tartózkodik egyetlen egyed sem az érintett állatfajból, a gazdák ott szüntessék meg a tartás vége rovat kitöltésével az állattartást.
 • Az anyatehéntartás támogatásban érintettek lehetőleg az egységes kérelem benyújtását megelőzően adják be az „1418 Komplex bizonylatot”, annak érdekében, hogy az EK-felületen a tenyészetkódok rögzítése az érintett jogcímek esetében már a valós állapotnak megfelelően történjen, korábban benyújtott egységes kérelem esetén a változást 15 napon belül be kell jelenteni a Magyar Államkincstár (MÁK) felé elektronikus úton az új tenyészetek kapcsán.
 • Anyajuhtartás támogatás esetében a birtokon tartási időszak alatt történt új tenyészet bevonása esetén szintén 15 napos határidővel köteles a támogatást igénylő bejelentést tenni a MÁK felé.
 • A tejhasznútehén-tartás támogatás, és a hízottbika-tartás támogatás jogcímet nem érinti a „Komplex bizonylat” benyújtásának időpontja, mivel a feltételek teljesítése mindkét esetben 2020. 03. 31-vel lezárult.
 • A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás idei kifizetési kérelmét a tenyészetben 2019. 05. 01. és 2020. 04. 30. között tartózkodó egyedek alapján lehet benyújtani, ezért az érintett gazdálkodók számára a május elején történő nyilatkozattétel javasolt az „1418 Komplex bizonylaton”, mivel így az új tenyészet bevonása nem érinti a 2020. évi kifizetés-igénylést.
 • A tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra jogosult gazdálkodóknak az új tenyészet bevonásának napjától (új tenyészetkód Nébih általi generálása) számított 15 napon belül a Magyar Államkincstár felé elektronikus úton változás bejelentés keretén belül be kell jelenteniük a tenyészeteket.

A részletes tájékoztató és az eljárásrendek megtalálhatók itt találhatóak meg.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!