2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Hírek - Állat

Generációváltás az agráriumban – AGRYA kutatás összefoglalója

Hasonlóan a nemzetközi tendenciákhoz, a magyar gazdatársadalmat is egyre kedvezőtlenebb korösszetétel, az elöregedés jellemzi. A KSH 2010-es Általános Mezőgazdasági Összeírásának (ÁMÖ) eredményei szerint 2000–2010 között a 34 éves és az alatti gazdálkodók aránya 2,1 százalékponttal, a 35–54 év közöttieké 5,3 százalékponttal csökkent. Az elmúlt 10 év alatt tehát nem javult, hanem romlott a helyzet, nehezen megy a generációváltás.
 
 

A kutatásunk célja az volt, hogy a mezőgazdaságban zajló generációváltásról, a fiatalok és az idősek megkérdezésével pontosabb képet kapjunk. Vizsgálni kívántuk többek között, hogy mik a legfőbb nehézségek a gazdálkodás során, milyen jövedelmi viszonyok érhetők el, milyen a fiatalok nyitottsága az újításokra, hogy vélekednek az idősebb gazdálkodók a gazdaságuk átadásáról, milyen generációs ellentétek vannak és ezeket hogy lehet kezelni.A kutatás két fő részből állt: kérdőíves felmérésből és személyes interjúkból. 2011. februártól 2012. februárig összesen 282 kérdőív és 78 személyes interjú került feldolgozásra. A személyes interjúk az AGRYA Második Hullám Programban résztvevők közreműködésével készültek. Ők zömében a ’90-es évek elején indult családi gazdálkodók azóta már felnőtté vált gyermekei, akik önállóan még nem gazdálkodnak, de ők lehetnek, akik szüleiktől majd átvehetik a gazdaságot.
A felmérés eredményeiből jól látszanak a gazdálkodók motivációi, a megoldásra váró problémák és számos javaslat megfogalmazható.


A fiatal gazdák modern személetükkel, innovációs készségükkel és nagyarányú bővítési hajlandóságukkal kiemelt szerepet játszanak a versenyképes, fenntartható mezőgazdaság megteremtésében. A kutatás eredményei igazolják, hogy a fiatal gazdák rendkívül magas hajlandóságot mutatnak vállalkozásuk új tevékenységekkel való bővítésére, a diverzifikációra. A megkérdezettek 93%-a tervezi bővíteni gazdálkodói tevékenységét alternatív jövedelemszerző tevékenységgel. Ezek közül is gyakrabban választják az innovatív, a fenntartható fejlődést szolgáló alternatív lehetőségeket. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy azok a fiatalok, akik sikeresen pályáztak a fiatal gazdálkodók induló támogatására, a továbbiakban sokkal szívesebben vesznek igénybe egyéb támogatási lehetőségeket, innovatívabbak és hamarabb mernek újabb beruházásokat megvalósítani. A generációváltást ösztönző intézkedések ugyanakkor eddig nem tudták megfelelő módon kezelni az elöregedés tendenciáját.


A fiatalok a gazdaságindítást meghatározó legfontosabb tényezőnek a földhöz jutást tartják (több mint 50%-uk ezt jelölte meg legnagyobb nehézségnek), alapvető fejlesztési célként jelenik meg esetükben a birtokméret növelése. A földvásárlás magas tőkeigényét a fiatal gazdák nem, vagy csak nehezen tudják előteremteni. Komoly igény mutatkozik részükről a termőföldvásárlását ösztönző, támogató intézkedések bevezetésére, kedvezményes hitelek biztosítására, az állami tulajdonú földek bérbeadásánál a fiatal gazdák előnybe részesítésére.

A személyes interjúk alapján elmondható, hogy a gazdaságok jelentős hányadában (94 százalék) már szóba került a gazdaság átadásának kérdése, mely a megkérdezett gazdaságokban minden esetben folyamatosan, beletanulva történik, vagy fog történni. A döntésekbe ugyan folyamatosan bevonásra kerülnek a fiatalok és a beruházások nagy részét is közösen találják ki a gazdálkodók. Az átadással párhuzamosan ugyanakkor szinte minden gazdaságban megjelenik a fejlesztési szándék is (a megkérdezettek 74 százaléka tovább fejlesztené gazdaságát). A sikeres gazdaságátadás nagyban függ a résztvevők hozzáállásától, de elengedhetetlenül szükség lenne a folyamat további jogi, szabályozási könnyítésére is.


A kérdőíves felmérés és a személyes interjúk tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a földhöz jutás, az induló támogatás, gazdaság átadás támogatása a generációváltás érdekében nem elégséges. Egyszeri, csupán néhány területet érintő beavatkozás helyett komplex megközelítés javasolt, csak így lehet a kívánt hatást elérni. Az eddigieknél célzottabb és hatékonyabb ösztönzési formákkal tehető vonzóbbá az ágazat a fiatalok számára.


Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu