2021. április 16. péntek Csongor

Hírek - Állat

Hadat üzentek a veszélyes disznókórnak: 9 megyét már teljesen mentesítettek

A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv eddigi eredményeként 9 megye teljes területe és 3 megyében összesen 11 járás már mentes, hamarosan pedig újabb két megye érheti el a mentességet.
 
 

A Nemzeti PRRS Mentesítési Terv (NMT) célja a hazai állatállomány sertésreprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától való fertőzöttségének – ezáltal a vírus okozta minden közvetlen és közvetett gazdasági kártételnek – a megszüntetése, középtávon a sertéságazat antibiotikum-felhasználásának csökkentése és a magyar sertés nemzetközi versenyképességének növelése - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A mentesítésben eredményes hazai sertéstartók munkájának megőrzése, a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében, illetve a mentesítést még be nem fejezők, a betegséget okozó vírustól megszabadulni nem képes sertéstartókat megsegítendő, s így elősegítendő a mentesítési program eredményes befejezését, folyamatban van a jelenlegi szabályozás újragondolása. Annak érdekében, hogy a PRRS elleni mentesítés sikeresen befejeződjön és 2020. december 30-ára (illetve Hajdú-Bihar és Békés megyék esetében 2021. december 31-ig) az ország teljes területe PRRS-mentessé váljon, szükséges a már mentes területek visszafertőződés elleni fokozottabb védelme és a mentesítés alatt álló területek mentesítési folyamatának elősegítése.

Például azáltal, hogy Magyarországra – az azonnali vágási célra történő szállítást kivéve – PRRS-sel fertőzött sertést ne lehessen beszállítani. Az afrikai sertéspestis miatt időközben világszinten kialakult sertésegészségügyi és járványügyi helyzet, illetve az annak kapcsán fellépő piaci események is indokolttá tették, hogy változtatások kerüljenek bevezetésre. Az öt éve tartó mentesítési folyamat során is számos olyan tapasztalat gyűlt össze, amelyek a szabályozás egyes elemeinek finomítását teszik szükségessé. Mindezek folyományaként került napirendre a mentesítési terv jogszabályi alapjának, továbbá a vonatkozó más jogi szabályozások egységesítése, azok összhangjának megteremtése, mindezeknek új jogszabályban és tervben való kiadása.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu