2021. október 25. hétfő Blanka, Bianka

Hírek - Állat

Hatalmas fordulat az európai báránypiacon: két éve nem voltak ilyen magasak az árak

A bárányárak tovább emelkedtek az elmúlt héten, ezzel az EU átlagértékei most a 2018 májusa óta rögzített legmagasabb árszintet érték el.
 
 

A bárányhús iránti kereslet továbbra is igen élénk, a piacokat az elmúlt hetekben az Eid-al-Adha muzulmán fesztivál jelentősen élénkítette - írja a Nemzeti Agrárgazdaság Kamara (NAK). Ennek igen szembetűnő bizonyítéka, hogy az elmúlt hetekben a román bárányárak több mint kétszeresére emelkedtek a közel-keleti és észak-afrikai országok élőbárány iránti keresletére reagálva. Ugyanez a tényező játszott szerepet a brit bárányárak emelésében, amely árfelhajtó hatást fejtett ki azoknak az országoknak a piacain is, amelyek a brit bárányt importálják.

A nehézbárány átlagára az EU-ban a 2020. július 26-ával záruló, 30. héten 592,59 Euró/100 kg volt, mely a legmagasabb érték, melyet 2018 májusa óta − azaz több, mint két éve − rögzítettek. Az EU-27 piacai akár kifejezetten hosszú ideig is tarthatják ezt a jelenleg kialakult magas árszintet, tekintettel arra, hogy a 2018 tavaszán rögzített árcsúcs kialakulásához nagyrészt akkor az Egyesült Királyság piacának növekedése vezetett. A 29. heti árakhoz viszonyítva a francia árak 1,1%-kal emelkedtek, és elérték a 671 Euró/100 kg értéket, míg a spanyol (600 euró/100 kg) és az olasz (509 euró/100 kg) árak változatlanok maradtak.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó