2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Állat

Itt az RTL egykori agrárcápájának legújabb húzása: állattartóknak fejlesztett szoftvert

A szeptember 26-án megnyitott 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár első napján az AnimalSoft Kft. a precíziós állattartásról tartott szakmai konferenciát. Ezen az állattartás jelenéről és jövőjéről hangzottak el előadások, a precíziós módszerekben rejlő lehetőségekről és kihívásokról beszéltek a szakemberek, valamint bemutatták a demóverzióban már működő Livestocker precíziós állattenyésztési platformot is. Az előadásokon az agrarszektor.hu is részt vett.
 
 

Néhány erős statisztikával nyitotta a 79. OMÉK keretén belül megtartott precíziós állattartásról szóló konferenciát Moldován András, a AnimalSoft Kft. ügyvezető igazgatója. Az a becslés már ismert, hogy 2050-re a Föld népessége meg fogja közelíteni a tízmilliárdot. Ahogy az is, hogy ez a megnövekedett embertömeg csak úgy juthat elegendő élelmiszerhez, ha a jelenlegi termelést 100%-kal megnöveljük. Ennek több mint kétharmadát pedig csak hatékonyságjavító technológiákkal lehet majd biztosítani. A termelés hatékonyságát javító technológia lehet a jövő számára a precíziós állattartás, amely Magyarországon még nem vetette meg a lábát kellőképpen.

A magyar állattartók ugyan rengeteg adatot gyűjtenek, ezek azonban nincsenek rendszerezve és egymással nem összehasonlíthatóak, így lényegében használhatatlanok.

Amíg nem kommunikálnak egymással, addig az állattartók által megvásárolt adatgyűjtő eszközök és technológiák is csak drága játékszerek. Moldován András becslései szerint jelenleg az állattartási ágazat a teljes potenciáljának csak a 40%-át használja ki, de ez az arány megfelelő technológiai háttérrel nagymértékben megnövelhető lesz.

Jön az év utolsó, kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

Az AnimalSoft Kft. ezért kezdett el egy olyan platformot fejleszteni, amely képes ezeket az adatokat strukturáltan gyűjteni, egymással összehasonlítani és elemezni. A tervezett platform kompatibilis lesz a jelenleg már működő alkalmazásokkal, mint amilyen az IBM által is fejlesztett Watson vagy a Nutribio. A Livestocker névre keresztelt applikáció a tervek szerint képes lesz arra, hogy a begyűjtött és elemzett adatok alapján az állattartók aktuális célkitűzései szerinti cselekvési tervet dolgozzon ki. Ha valaki az ökológiai terhelését szeretné csökkenteni, akkor a program olyan módszereket javasolna neki, ha profitmaximalizálásra törekedne, akkor azzal kapcsolatban készítene kész tervet, ha pedig az állatai genetikai állományát újítaná meg, akkor ahhoz nyújtana segítséget.

A tervezett platform nagy előnye lesz, hogy nemcsak a megszokott havi bontásban szolgálna adatokkal és elemzésekkel a felhasználónak, hanem az egyes termelési rotációk viszonylatában is. Ezzel az állattartó mindig pontosan tudhatja, hogy a termelési rotációknál mely paraméterek bizonyultak gyengébbnek, és melyek hoztak jobb eredményt. A Livestocker másik fontos tulajdonsága az lesz, hogy csak validált adatokkal dolgozik. Például egy állattartó sem rögzíthet az adatok között antibiotikumos kezelést, ha a rendszer nyilvántartása szerint nem rendelkezik az adott gyógyszerrel. Az állomány esetlegesen elhullott egyedei is azonnal kikerülnek a statisztikából, így a későbbiekben nem kell, de nem is lehet velük számolni.

A konferencián szó esett az antibiotikum-rezisztenciáról és annak veszélyeiről is. Moldován András figyelmeztetett rá, hogy ha nem figyelünk oda, az elkövetkező években a szuperbaktériumok egyre nagyobb veszélyt jelenthetnek ránk és környezetünkre. Érdekes adalék volt az előadásában, hogy jellemzően azokon az állattenyésztő telepeken használnak több antibiotikumot, ahol az emberi személyzet is nagyobb létszámú. A jövőben tehát, már csak a szuperbaktériumok okozta fenyegetés minimálisra csökkentése érdekében is, létfontosságú lesz a precíziós állattartásra való átállás.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!