Hatalmas segítséget kaptak a gazdák: ezzel sokkal egyszerűbb lesz a permetezés

Hatalmas segítséget kaptak a gazdák: ezzel sokkal egyszerűbb lesz a permetezés

agrarszektor.hu
Megjelent a Cropwise Spray Assist permetezési applikáció, a Syngenta digitális termékeit fémjelző Cropwise-család első tagja. A vállalat digitális és technológiai csapatának közös fejlesztése - a környezet megóvása mellett - növeli a szántóföldi permetezések hatékonyságát. Az alkalmazás óránkénti időjárási előrejelzéssel (5 napos) és növénykultúrára szabott permetezéstechnikai javaslatokkal, fúvókaválasztási ajánlattal segíti a gazdálkodókat - derült ki a vállalat közleményéből.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Heicz Péter, a Syngenta agrárinnovációért felelős dél-kelet-európai vezetője elmondta, hogy az elmúlt évtized rendkívül nagy előrelépést hozott az agrárdigitalizációban. A Syngenta számára stratégiai kérdés, hogy a mezőgazdasági termelők számára olyan a fenntarthatóságot is szem előtt tartó komplex megoldásokat fejlesszen, amelyek hozzájárulnak gazdálkodásuk eredményességéhez.

Ennek fontos szeletét jelentik a digitális megoldásaink, amelyek Cropwise márkanéven jelennek meg. Az első hatékony platformunk, a Spray Assist előnyeit már a magyar gazdálkodók is kihasználhatják

- ismertette Heicz Péter.

A Syngenta technológiai és digitális csapata közösen fejlesztette a Spray Assist alkalmazást, amely segíti a termelőket a permetezés optimalizálásában és a hatékonyság növelésében. Máté Endre, a Syngenta Duna-régiójának növényvédelmi fejlesztési vezetője elárulta, hogy Magyarországon 17 éve végeznek alkalmazástechnikai vizsgálatokat, amelyek megmutatják, hogyan dolgoznak adott környezetben a Syngenta termékek, például a különböző típusú fúvókák. Az alkalmazástechnikai vizsgálatokkal egy időben a hatékonysági vizsgálatokat és a növényeken lerakódott hatóanyag mennyiség visszamérését is elvégzik. A helyes időpont megválasztása egyrészt a permetezés eredményességét, tehát magát a hatékonyságot biztosítja, másrészt figyelni kell arra is, hogyan lehet óvni a környezetet az elsodródás csökkentésével a permetezés során.

A kísérleteink bizonyították, hogy a permetezőgépek beállításának és üzemeltetésének apróbb finomhangolásai milyen jelentős különbségeket okozhatnak az elért eredmények között

- hangsúlyozta Máté Endre.

A magyar nyelvű, okostelefonokra optimalizált Cropwise Spray Assist-ban a felhasználó egyszerűen kiválaszthatja a kezelendő növényfajtát, a permetezés célját és a növény fejlettségi állapotát. Az applikáció segít a legfontosabb paraméterek beállításában, köztük a megfelelő fúvóka kiválasztásában, a permetlé mennyiségének meghatározásában, valamint a haladási sebesség és a permetezési nyomás megválasztásában.

Az alkalmazás ötvözi a legmegbízhatóbb időjárási modelleket és segíti a felhasználónak legalkalmasabb időszak kiválasztásában. A tervezett permetezés közeledtével értesítést is küld a felhasználónak: ebben órára lebontva megmutatja, hogy mikor a legmegfelelőbbek az időjárási feltételek adott területen. Még a kockázati szintekre is ad javaslatot, hogy a kiválasztott időben ajánlatos-e elvégezni a beütemezett permetezést. A Spray Assist használatával meg lehet tervezni a heti permetezési menetrendet, fel lehet készíteni a permetezőgépet, így optimalizálni lehet a permetezés hatékonyságát. Azáltal pedig, hogy a permetlé elsodródás akár 90%-ban csökkenthető, a gazdálkodó óvja a környezetet is.

A Cropwise Spray Assist alkalmazás jelenleg a fő szántóföldi kultúrákban használható, de ez a későbbiekben bővülhet majd, például zöldségfélékkel. Adatbázisa 10 vezető fúvókagyártó 600 fúvókatípusára vonatkozó adatait tartalmazza. Az ingyenesen használható applikáció letölthető Androidra és iOS-re.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?