Ez a megoldás tényleg működik: az igazán profik már így termesztenek növényeket

Ez a megoldás tényleg működik: az igazán profik már így termesztenek növényeket

agrarszektor.hu
Hazánkba is megérkezett a Syngenta legújabb digitális fejlesztése, a Cropwise Protector. Az agronómiai döntéseket segítő platform azonnal használható elemzéseket és javaslatokat készít, emellett betegség-előrejelzés, határszemle és okospermetezés funkciói vannak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Heicz Péter, a Syngenta Dél-Kelet Európa agronómiai innovációiért felelős vezetője elmondta, hogy a vállalat számára stratégiai cél, hogy olyan innovatív megoldásokat fejlesszen, amelyek segítik partnereiket az eredményes gazdálkodásukban. Egy gazdaság életében a növényvédelem tervezése, koordinációja, időzítése és a kezelések megfelelő adminisztrációja nagy kihívást jelent a szakemberek számára. A fenntartható és jövedelmező növénytermesztés egyik alapköve, hogy a növényvédelem a leghatékonyabb módon, szakmai adatokkal alátámasztott legyen. Ezt a kihívást vették alapul, amikor elkezdték a Cropwise Protector hazai adaptációját és tesztjét több mint 30 hazai üzemben az elmúlt szezonban - ismertette a szakember.

Az alkalmazás minden funkciója szervesen kötődik az üzem működéséhez. A táblaszintű, őszi búza betegség-előrejelzés mellett a növényvédelmi munkákban résztvevő szakemberek megfigyeléseit, adatgyűjtését, döntéseit és kommunikációját összefogó határszemle applikáció is helyet kapott. A platform a táblák műholdképeinek megjelenítését teszi lehetővé a Cropwise Imagery rendszerrel. Emellett a növényvédelmi munkát támogató tervező és adminisztrációt végző funkciók is helyet kaptak benne.

A Protector egyik legjelentősebb része az őszi búza táblaszintű betegségmodell, amely 5 napos előrejelzést nyújt a legfőbb betegségekre. Ez nemcsak az időjárási adatokat gyűjti, hanem figyelembe veszi a talajtípust, az előveteményt, a vetés és a kelés idejét, valamint a termesztett fajta betegségek iránti fogékonyságát is. Így teljesen gazdaságra és adott táblára szabott ajánlásokat kaphat a gazdálkodó a kezelések időzítésére, javíthatja a kezelések hatékonyságát és növelheti a termésátlagot. A rendszer a hamarosan újabb szántóföldi kultúrákkal, őszi árpával és napraforgóval bővül majd.

A határszemle és az idővonal applikáció a csapaton belüli kommunikációt segíti. Az okoseszközökön is elérhető határszemle a kijuttatásban résztvevők számára hatékonnyá és áttekinthetővé teszi a növényvédelmi folyamatokat és a hozzá tartozó adatokat. A táblák folyamatos nyomon követésében nyújt hatékony segítséget a Sentinel 2-es rendszer műholdas képek megjelenítése, amely aktuális képet ad a növényállomány fejlődéséről, változásáról és lehetővé válik segítségével az esetleges negatív behatások - például technológiai hiba, talajfolt - javítása.

Az okospermetezés funkcióval a szakemberek éves növényvédelmi terveket készíthetnek és nyomon követhetik azt. A rendszer segítségével feladatot, avagy munkautasítást adhatnak és a permetezés végrehajtását követően egyszerűen adminisztrálhatják a növényvédelmi kezelést. Ezek az adatok ezután szerves részét képezik a permetezési naplónak. Egy új digitális rendszer bevezetése egy gazdaságba mindenki számára tanulási folyamat, így a Syngenta szakértői személyes konzultációkkal segítik a Cropwise Protector használatának elsajátítását az üzemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?