Teljesen megváltozhat a permetezés Magyarországon: erre készülhetnek a gazdák

Teljesen megváltozhat a permetezés Magyarországon: erre készülhetnek a gazdák

agrarszektor.hu
Rengeteg fejlődési lehetőség van a digitalizációban. Én úgy gondolom, a permetezés lesz az, amiben a következő időszakban óriási előrelépés várható - jelentette ki Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember beszélt arról is, hogy milyen következményekkel járhat a fenntarthatóság követelménye a jövőre nézve, illetve beszámolt a vállalat legújabb raktárfejlesztéséről is.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A precíziós gazdálkodás Magyarországon már régóta ismert, az első lépés automatikus kormányzás volt, és ezt már jó ideje használják a magyar gazdák - mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián. A szakember kiemelte, hogy hazánk nagyon jó helyzetben van ilyen téren, hiszen öt független korrekciós jelszolgáltató is működik az országban. Emellett a 120-150 lóerő teljesítmény feletti traktorokban és más, nagy értékű gépekben már mindenhol alapfelszereltségnek számít az automata kormányzás. Ez Nyugat-Európában még nincs így mindenütt - mutatott rá Harsányi Zsolt, hozzátéve, hogy Közép-Kelet-Európához képest pedig még jelentősebb Magyarország előnye.

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

A precíziós gazdálkodás emellett sok mást is hoz, a traktorok - a különböző hozamtérképek alapján - képesek ISOBUS-on keresztül vezérelni a műtrágya-kijuttatást, de a megfelelő térképek és talajadatok alapján a vetést is. Harsányi Zsolt kiemelte, hogy ezeket a feladatokat a gépek már el tudják látni. Ahogy a szakember fogalmazott, már most is nagyon sok ilyen gép van Magyarországon, és a digitalizációs pályázatnak köszönhetően ezek száma a következő két évben tovább fog növekedni.

 

Rengeteg fejlődési lehetőség van a digitalizációban. Én úgy gondolom, a permetezés lesz az, amiben a következő időszakban óriási előrelépés várható

- jelentette ki Harsányi Zsolt.

A szakember elmagyarázta, hogy a gazdák annak függvényében állíthatják majd be a fúvókákat, hogy permetszert vagy folyékony műtrágyát akarnak-e kijuttatni, illetve ezeket egyénileg is lehet majd vezérelni. Harsányi Zsolt szerint a jövőben a drónok által készített gyomtérképek és állománytérképek segítségével zajlik majd a növényvédelem a táblákon. Lehet, hogy így fele annyi vegyszert kell csak kijuttatni, mint korábban, de ahol szükség lesz rá, ott kint lesz a megfelelő mennyiségű hatóanyag - emelte ki az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Harsányi Zsolt rámutatott, hogy a fenntarthatósági előírásokból kifolyólag bizonyos vegyszereket nem lehet majd használni, az meg fogja drágítani a növényvédelmet, de a gépesítés azt a célt szolgálja, hogy ezeket a költségeket minél jobban le tudják csökkenteni.

Harsányi Zsolt beszámolt arról is, hogy a cég hogyan bővítette a tavalyi év során a bajai Alkatrész Logisztikai Központját (ALK), és hogy erre azért volt szükség, mert a gépek egyre nagyobbak, szélesebbek és bonyolultabbak lesznek, és egyre több alkatrészt kell raktározni. A kapacitásbővítés a Portfolio Agrárszektor 2021 konferencián elnyerte az Év agrárberuházása díját, amelyet cég ügyvezető igazgatója, Pintér Zsolt vehetett át.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: Portfolio

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?