Így juthatnak olcsón traktorhoz az élelmes gazdák: itt már működik a módszer

Így juthatnak olcsón traktorhoz az élelmes gazdák: itt már működik a módszer

agrarszektor.hu
Afrikai gazdák milliói számára távoli, közel elérhetetlen álom, hogy saját traktoruk legyen, pedig ezzel felturbózhatnák a termelésüket és többet kereshetnének annál, ami a családjuk ellátására elegendő. Ez azonban a jövőben megváltozhat, hála egy egyszerű, mégis forradalmian új megközelítésnek, ami lehetővé teszi a gazdák számára, hogy amikor szükségük van rá, használhassanak egy traktort.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Afrika lakosságának majdnem kétharmada függ a munkaigényes, önellátó gazdálkodástól. A mezőgazdaság gépesítésének költségei azonban gátat szabtak annak, hogy a vidéki kisgazdaságok hatékonyabbá válhassanak és több élelmiszer előállítására legyenek képesek. Egészen mostanáig. A Hello Tractor elnevezésű, dolgok internetje (Internet of Things - IoT) alapján működő mobilos alkalmazás ugyanis összeköti a traktortulajdonosokat azokkal a gazdálkodókkal, akiknek szüksége lenne a gépekre - írta meg a GreenBiz. A gazdák a munkafolyamatok jellegét és az elvégzéséhez szükséges időt is számításba véve fizetnek a géptulajdonosoknak.

Azon túl, hogy ez óriási segítség a gépekkel nem rendelkező gazdák számára, az alkalmazással a géptulajdonosok is jól járnak, hiszen profitábilisabbá teszi számukra a gépüket, ami így folyamatosan üzemelhet ahelyett, hogy dologtalanul állna. Az applikáció ezen kívül a traktorok mozgását is nyomon követi, monitorozza az üzemanyag-felhasználást, beütemezi a karbantartási munkálatokat és lehetővé teszi a traktortulajdonosok számára, hogy lássák, ki vezeti a gépet.

Három évvel ezelőtt a Hello Tractor egy megállapodást írt alá a John Deere-rel, a gyártó által Nigériába szállított 10 ezer traktorból álló flotta kezeléséről. A megállapodásban kijelentették, hogy a gépekkel 22 millió acre (8,9 millió hektár) földet fognak művelés alá vonni, amivel további 37 millió tonna élelmiszert fognak megtermelni, és létrehoznak 2 millió új munkahelyet.

Az egy főre jutó mezőgazdasági termelés Afrikában nagyjából csak a fele annak az átlagnak, amit a fejlődő világ többi részén megtermelnek az ágazat szereplői. A Hello Tractor szerint épp a gépesítés hiánya a tartja vissza a kontinenst attól, hogy kihasználja a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. A Hello Tractor alapítója és vezérigazgatója, Jehiel Oliver a Reutersnek elmondta, hogy amíg a világon 100 négyzetkilométernyi megművelhető földre átlagosan 200 traktor jut, addig ez a szám Afrikában 8 körül mozog. Csak Nigériának 750 ezer traktorra lenne szüksége ahhoz, hogy elérje ezt a globális átlagot. Jehiel Oliver beszélt arról is, hogy a kistermelők nem engedhetik meg maguknak, hogy saját traktorral rendelkezzenek, de a géphez való hozzáférés előnyeiből részesülhetnek

Tehát üzleti lehetőséget biztosítunk minden géptulajdonos számára, hogy kapcsolatba lépjen ezekkel a kistermelőkkel, miközben ezek számára is olyan szolgáltatásokat nyújtunk, amelyek növelik a hozamukat, jövedelmüket és természetesen csökkentik a lélekölő robotolást

- jelentette ki Jehiel Oliver a BBC-nek adott interjújában.

A Hello Tractor vezérigazgatója azt is kifejtette, hogy ügyfeleik több mint 80%-a a szegénységi küszöb alatt él, és az applikációnak hála szinte mindegyikük megnövekedett jövedelmet és magasabb hozamot realizálhatott. A kétkezi munkánál egy traktorral átlagosan körülbelül 40-szer gyorsabban lehet elvégezni ugyanazt a feladatot, és a cég szolgáltatásai a fizikai munka költségének körülbelül egyharmadát jelentik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?