Megszólalt a szakember: így vehetik fel a harcot az éghajlatváltozással a gazdák

agrarszektor.hu
A precíziós gazdálkodás válik az új normává a mezőgazdaságban, állította a Corteva egyik vezetője. Andreas Huber, a vállalat EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) webinárján hívta fel a figyelmet a precíziós mezőgazdaság gazdálkodók szempontjából vizsgált előnyeire.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Andreas Huber elmondta, hogy a precíziós mezőgazdaság egyaránt hozzájárul a gazdálkodás jövedelmezőségéhez és a fenntartható mezőgazdasághoz egyaránt. A Corteva Agriscience EMEA-régió Integrált Szántóföldi Tudományok részlegének vezetője erről az EBRD által szervezett "Az adatvezérelt hatékonyság és fenntarthatóság a precíziós mezőgazdaságban" című webináron beszélt, amelyre 2020. november 11-én került sor.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Andreas Huber kifejtette, hogy a digitális technológiának kulcsszerepe van abban, hogy biztosítani lehessen a globális élelmiszertermelés elvárt növekedését anélkül, hogy növelni kelljen a művelésbe vont földterületek nagyságát a biodiverzitás kárára. Jóllehet, egyre több gazdálkodó alkalmaz precíziós technológiát gazdálkodásának optimalizálására, még mindig tartja magát az a nézet, hogy ez a technológia csak a nagy gazdaságok számára lehet hasznos. A precíziós gazdálkodás segítségével egzakt módon meghatározott inputokkal érhető el a növények hozampotenciáljának maximalizálása, mondta a szakember, hozzátéve, hogy ez biztosítja a stabil termést és csökkenti a mezőgazdaság károsanyag kibocsátását.

A pontosabb növényvédelmi tevékenységek és a precízebb műtrágyázás közvetlen pénzügyi előnyei mellett a növények távmonitorozásával jelentős idő- és munkaerő-megtakarítás érhető el

- jelentette ki Andreas Huber.

A precíziós technológia az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében is fontos szerepet fog játszani a mezőgazdasági területeken. A szakember elmondta, hogy a Corteva a gazdaságok szén-dioxid-egyensúlyának számszerűsítésére szolgáló rendszereket tesztelését kezdte meg a Granular gazdálkodás irányítási szoftverével. Az Egyesült Államokban már több gazda is értékesíthetett karbonkrediteket a szén-dioxid-piacon a negatív CO2-mérlege alapján, amit ezzel a rendszerrel számszerűsítettek.

Andreas Huber hozzátette, hogy különösen fontos továbbfejleszteni ezt a technológiát és a segítségével olyan globális kihívásokra keresni a választ, mint az üvegházhatású gázok kibocsátása, a víz minősége és a biodiverzitás csökkenése. Ahogy fogalmazott, ha a globális hozamok az 1992-es szinten maradtak volna, mostanra több földterületet kellett volna bevonni a termelésbe, hogy kielégítsék az egyre növekvő élelmiszerigényt. Ha nem lett volna technikai fejlődés 1992 óta, további földterületeket kellett volna keresnie az emberiségnek, hogy megtermelje azt a mennyiségű búzát, amit jelenleg elfogyaszt. A technológia segített abban, hogy a mezőgazdaság további expanziója ne menjen a természeti területek rovására, és a következő években újabb lépést kell tenni a mezőgazdaság termelékenységének növelése érdekében.

A Corteva Agriscience ebben az évben tette közzé a 2030-ig szóló Fenntarthatósági Céljait, amelyek a mezőgazdaság alkalmazkodóképességének növelését célozzák. A következő 10 évben a társaság olyan eszközökkel és képzésekkel segíti a gazdálkodókat, amelyek segítenek a hozam stabilizálásában, az inputok optimalizálásában és az éghajlatváltozással szembeni tolerancia javításában. Ugyancsak a stratégia részét képezi a talajegészség, a vízgazdálkodás és a biodiverzitás.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Corteva célkitűzései támogatják és védik az élelmiszer-előállítási rendszerben dolgozókat és a szélesebb értelemben vett mezőgazdasági közösség tagjait. A saját üzleti tevékenységén belül a társaság elkötelezett abban, hogy innovációs erőfeszítéseket tegyen a fenntarthatóság érdekében, kialakítja klímastratégiáját, fenntartható csomagolást használ, és a társaság telephelyein a fenntarthatósági törekvések erősítésére összpontosít.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?