2020. október 22. csütörtök Előd

Hírek - Állat

Itt vannak a világ első kis metánkibocsátású juhai!

Az új-zélandi marha- és bárányhús-kereskedelmi szervezet a metánkibocsátást is a tenyészértékmérő tulajdonságok közé emelte, és azt állítják, ennek valóban kimutatható eredménye lett a juhok károsgáz-kibocsátására. Az első alacsony emissziójú kosok hamarosan forgalomba is kerülnek.
 
 

A világon elsőként Új-Zélandon sikerült olyan juhokat nemesíteni, amelyeknek kisebb a metánkibocsátásuk. A metán a szén-dioxidnál sokszor károsabb üvegházhatású gáz, a kérődzők emésztő folyamataiban keletkezik. Leginkább a marhákra szokás emiatt rossz szemmel nézni, hiszen létszámban és testméretben is lekörözik a világ juhait. A világ két legnagyobb marhatartója (Brazília és India) egyenként is 210 milliónál több marhát tart, míg a két legnagyobb juhtartónál, Ausztráliában 70 millióra tehető a juhok száma, Új-Zéland állománya pedig mintegy 28 millió egyedet számlál. Ez sem kevés, ezért Új-Zélandon - ahol minden főre hat birka jut - nekiláttak, hogy "környezetbarátabbá" alakítsák az állatokat.

Az ottani marha- és bárányhús-kereskedelmi szervezet a metánkibocsátási jellemzőt is bevonta a tenyészértékbecslési eljárásba. Ahhoz, hogy ezt az értékmérő tulajdonságot számszerűsíteni lessen, a juhtartóknak az állományuk egy részét be kellett tenniük egy mobil metánmérő kamrába. Egy kéthetes időintervallumon belül kétszer 50 percet kellett a kiválasztott egyedeknek a mérőegységben tölteniük. A kapott értékeket aztán összevetették az egyéb értékmérő tulajdonságokkal.


A gazdák a vártnál nagyobb érdeklődést mutattak a nemesítést szolgáló új paraméter iránt. "Arra tippeltem, hogy egy egészséges állat talán kevesebb metánt termel, és ezt az elképzelést akartam tesztelni" - indokolja egyikük az érdeklődés okát a farminguk.com oldalán. Hozzáteszi, ez nem biztos, hogy így van, de az nagyon is valószínű, hogy azok az állatok, amelyek kevesebb inputtal is beérik, kevesebb outputot termelnek, tehát kevésbé veszik igénybe a környezeti erőforrásokat.

Nemcsak a takarmány mennyiségén, hanem a minőségén is múlik, hogy mennyi gázt termel az emésztésekor az állat.  A program célja az volt, hogy azonos takarmányozási feltételek mellett is észrevegyék, ha egy-egy állatnak kisebb a károsgáz-kibocsátása, és ezt a képességét továbbörökítsék. (Nagy kérdés, hogy a takarmányhasznosítási mutatóhoz képest mondott-e újat a tenyésztőknek a metánkibocsátási jellemző? - agrárszektor.hu)

Az új-zélandi marha- és bárányhús-kereskedelmi szervezet azt közölte, hogy a kutatás eredményeképpen két éven belül kereskedelmi forgalomba kerülnek a kisebb metánkibocsátást örökítő kosok az országban. A metánkibocsátás mint értékmérő tulajdonság az öt legfontosabb paraméter egyikévé vált a tenyésztésben - hangsúlyozzák az itteni szakemberek. Hozzáteszik, a szelekció révén a metántermelésben ugyan évről évre lassulni fog a genetikai előrehaladás, de a kis lépések összeadódnak, és végül egy takarékosabb juhot eredményeznek a mainál. Mindennek nem lesz negatív hatása a termelési eredményekre - állítják.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu